De Standaard

Een huis! Mijn koninkrijk voor een huis!

- Lies Geirnaert

Zoekt een huis.

WONINGMARK­T Het wordt voor singles zowat onmogelijk om nog een eigen huis te kopen, weet Lies Geirnaert uit ervaring.

Voor singles is het leven veel duurder dan voor tweeverdie­ners. Ik ben nu al even op zoek naar een ‘gewoon’ huis om te kopen, te renoveren en op te waarderen. Ik heb een deftig loon, maar kan als single minder sparen dan de meeste koppels die ik ken, omdat ik alle kosten alleen moet dragen. En dan kondigt de Europese Centrale Bank (ECB) een renteverho­ging aan, en kwam de Nationale Bank (NBB) met zijn Financial Stability Report 2022, waarbij een bepaalde aanbevelin­g in het oog sprong.

De Nationale Bank raadt immers aan om moeilijker leningen te verstrekke­n voor huizen die minder energiezui­nig zijn. Je leest het goed: terwijl er volop nood is aan een betaalbaar­dere woning, zou het nog moeilijker worden om een huis te bemachtige­n. Reden? De NBB vreest dat mensen hun lening niet meer zullen kunnen afbetalen door de hogere energiepri­jzen. Voeg daar de duurdere leningen door de renteverho­gingen aan toe en een huis kopen wordt een mission impossible.

Energievre­ters

Voor jongeren wordt een eigen woning kopen stilaan onbetaalba­ar. Zeker als ze single zijn en van thuis uit geen grote zak geld krijgen. Banken doen in het algemeen ook moeilijker tegen eenverdien­ers. De eigen inbreng moet alsmaar hoger liggen, terwijl de gemiddelde prijs voor een woonhuis in België blijft stijgen. Vaak is een goedkopere woning kopen en die geleidelij­k aan opknappen de enige oplossing. De aankoop van te renoveren woningen zou dan net aangemoedi­gd moeten worden en niet ontmoedigd. Dat is niet alleen een goede zaak voor kopers en verkopers. Door oude panden op te waarderen, behoren de energievre­ters van woningen op termijn tot het verleden. En zo hoeft de NBB er niet meer wakker van te liggen of mensen hun leningen nog kunnen betalen. Iedereen tevreden.

Renoveren vraagt ook investerin­gen. Er kruipt aardig wat budget in. Vaak eindig je met een rekening tussen 10.000 en 100.000 euro. Als je verwacht dat jonge mensen, starters en singles dergelijke bedragen zomaar kunnen ophoesten, dan heb je wel héél hoge verwachtin­gen. Opnieuw wordt die groep geviseerd. Dikwijls moeten mensen een bijkomende lening aanvragen, die dan ook weer duurder wordt door de nieuwe maatregele­n van de ECB.

Ticket richting armoede

Ten slotte wordt in de Wetstraat veel gepalaverd over het belang van renoveren en een eigen woning hebben, als investerin­g en als preventie tegen armoede. Intussen blijft de woonbonus wel gelden voor de tweede woning, maar niet voor de eerste. De Vlaamse regering wil renoveren aanmoedige­n met renovatiep­remies, onder meer om woningen energiezui­niger te maken. Maar de kosten moet je wel voorschiet­en. Daar wordt vaak schouderop­halend op gereageerd: 10.000 euro is toch niet zo veel

Binnenkort zullen we moeten hopen op programma’s als Blind Gekocht om nog aan een eigen woning te raken

geld en anders moet je maar wat extra lenen. Maar als het al moeilijker wordt om te lenen voor je woning, en je dus nog meer eigen vermogen moet bijleggen, dan wordt het wel een heel ingewikkel­d verhaal. Je hoeft geen armoede-expert te zijn om te weten

dat lening op lening in combinatie met nog meer input vanuit je eigen reserves, voor velen een ticket richting armoede is.

Binnenkort zullen we hopen op programma’s gemaakt of Blind Gekocht moeten als Huis om een eigen woning te kunnen kopen. En dan wordt het wel een enorme uitdaging om een energiezui­nige en betaalbare woningmark­t te creëren. Ondertusse­n zoek ik – bijna hopeloos – voort om een huisje voor mezelf te vinden.

 ?? ??
 ?? Sabine Joosten ?? Kopen en renoveren: graag, maar wie kan dat nog betalen? ©
Sabine Joosten Kopen en renoveren: graag, maar wie kan dat nog betalen? ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium