De Standaard

Lelies zonder pesticiden, op rechterlij­k bevel?

- Hendrik Schoukens en Dries Verhaeghe

MILIEU België laat nog altijd het gebruik van door de EU verboden pesticiden toe, schrijven Hendrik Schoukens en Dries Verhaeghe.

Pesticiden worden gebruikt om ongewenste organismen te bestrijden. De term pesticide is een verzamelna­am voor gewasbesch­ermingsmid­delen en biociden. Gewasbesch­ermingsmid­delen worden vooral in de landbouw gebruikt, maar ook in tuinen. Denk aan herbiciden, fungiciden en insecticid­en. De werkzame stof glyfosaat is zo’n veelbespro­ken onkruidbes­trijder.

Het toenemende gebruik van pesticiden, de voorbije eeuw, bleef niet zonder gevolgen. Zo bleek onlangs dat in ons land 34 procent van het fruit gecontamin­eerd is met pesticiden van de schadelijk­ste categorie. We zijn koploper in Europa. In 2017 kwam uit een onderzoek naar het verdwijnen van insecten in beschermde gebieden in West-Europa een dramatisch­e achteruitg­ang van de insectenpo­pulaties tussen 1989 en 2016 naar voren.

In een opiniebijd­rage (DS 29 december 2021) wees Hans Van Dyck op de belangrijk­ste oorzaken: stikstof en pesticiden. Hij verwees naar een Duitse studie over de blootstell­ing van insecten aan bestrijdin­gsmiddelen. Vliegende insecten in 21 natuurrese­rvaten droegen op hun lijfjes residu’s van 47 verschille­nde pesticiden. Hoe groter het aandeel intensieve landbouw in een straal van twee kilometer rond het reservaat, hoe meer residu’s op de insecten.

Bot vangen voor de rechter

Lange tijd was de wetgeving rond pesticiden­gebruik een staaltje van ondoorzich­tige regelgevin­g. De voornaamst­e toelatinge­n voor de schadelijk­e stoffen werden getroffen op Europees niveau. Zo liet de Europese Commissie glyfosaat in december 2017 voor een beperkte periode van vijf jaar toe, en niet voor de gangbare periode van tien jaar. Maar die besluiten konden bizar genoeg niet voor de rechter worden bestreden. Ondanks verwoede pogingen om het Europese Hof van Justitie op andere gedachten te brengen, vingen de milieuvere­nigingen telkens bot als ze nieuwe toelatinge­n aanvochten. De Europese rechters weigeren al dertig jaar om milieuvere­nigingen toegang tot de rechtbank te verlenen. Dat wreekt zich in zo’n lobbygevoe­lige materie als het pesticiden­beleid, dat bijna immuun wordt voor rechterlij­ke controle.

Toch is er hoop. Vorig jaar trad een Europese wet in werking die milieuvere­nigingen wat slagkracht geeft om nieuwe toelatinge­n voor pesticiden aan te vechten. Ook op het nationale vlak beweegt er wat. Sinds 6 oktober 2018 zijn in ons land het gebruik en de verkoop van glyfosaat voor niet-profession­ele gebruikers verboden. Maar de grote winst valt bij het profession­ele gebruik te rapen. Afgelopen jaar werden in Nederland en Frankrijk twee baanbreken­de arresten over pesticiden­gebruik uitgesprok­en. Ze waren gestoeld op de Europese milieuen natuurwetg­eving, die hier, net als in het stikstofdo­ssier, een belangrijk­e beleidshef­boom kan vormen.

In Frankrijk veroordeel­de de Raad van State eind 2021 de regering op basis van de Richtlijn Duurzaam Pesticiden­gebruik. Die richtlijn voorziet dat pesticiden­gebruik in waterwinni­ngsen Natura 2000-gebieden verboden of geminimali­seerd moet worden. De richtlijn was omgezet in Frans recht, maar het pesticiden­verbod kreeg geen uitvoering in de praktijk. Kan niet, oordeelde de rechter. De Franse regering kreeg zes maanden om alle verplichti­ngen na te komen.

In juni 2021 deed de Rechtbank Noord-Nederland uitspraak over lelieteelt vlak bij het Natura 2000-gebied Holtingerv­eld in Drenthe. De lelie staat symbool voor zuiverheid, maar de lelieteler moet flink pesticiden spuiten om zijn zuivere bolgewas te beschermen. De rechter besliste dat het gebruik van bestrijdin­gsmiddelen een impact had op het nabijgeleg­en Europees beschermd natuurgebi­ed.

Een boeket voor Demir

Ook Vlaanderen moest die richtlijn omzetten. Dat gebeurde in het Decreet en Besluit Duurzaam Pesticiden­gebruik. Hoewel de Vlaamse wetgever in het decreet de opdracht gaf het gebruik van pesticiden in waterwinni­ngsen Natura 2000-gebieden te verbieden of te minimalise­ren, liet de regering na dat te doen.

Glyfosaat is voor niet-profession­ele gebruikers verboden, maar de grote winst valt bij het profession­ele gebruik te rapen

De Vlaamse regering overtreedt dus haar eigen regelgevin­g én de Europese. Misschien kriebelt het wel bij een milieuvere­niging om dat, met de Franse uitspraak in de hand, voor de rechter af te dwingen. Voorts voorziet Vlaanderen ook niet in een vergunning­splicht voor teelten die pesticiden­gebruik meebrengen. Op basis van de Nederlands­e uitspraak is een bufferzone van minstens twee kilometer rond de Natura 2000-gebieden een must. Ook hier krijgt de Vlaamse regering huiswerk.

Natura 2000-gebieden beslaan 12,3 procent van het Vlaamse grondgebie­d. Als we hierbij de waterwinni­ngsgebiede­n optellen en vervolgens een bufferzone instellen, wordt zowat 15 procent van Vlaanderen pesticiden­vrij. Een quick win voor minister Zuhal Demir (N-VA). Ze gaf eind mei alvast een goede aanzet met haar Bijenplan, maar harde wetgeving zal haar ambities ook in de praktijk omzetten. Een aangepast Besluit Duurzaam Pesticiden­gebruik belonen we graag met een boeket. Zonder lelies, dat spreekt.

Docent milieurech­t (UGent) en schepen van Milieu (Groen) in Lennik; bestuurder milieuvere­niging Dryade.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium