De Standaard

De klopjacht is geopend op banken die ‘greenwashe­n’

Liegen banken bewust over de duurzaamhe­id van hun fondsen? Na Deutsche Bank ligt nu Goldman Sachs onder het vergrootgl­as. Volgens kritische rapporten is dit slechts het topje van de ijsberg.

- Nico Tanghe

Een klokkenlui­dster, een inval door de politie, twee ceo’s die het veld moeten ruimen, een minnelijke schikking en een onderzoek naar de grootste zakenbank van Wall Street, Goldman Sachs. De klopjacht op banken die zich laten verleiden tot ‘greenwashi­ng’ barst los. De vraag die financiële toezichtho­uders zich stellen: zijn de duurzame beleggings­fondsen die banken aanbieden in hun hoogglanze­nde brochures wel zo duurzaam als ze beweren?

Het antwoord daarop is waarschijn­lijk: neen. Onder het voorzitter­schap van Gary Gensler, de nieuwe sheriff van Wall Street, is de strenge Amerikaans­e beurswaakh­ond Securities and Exchange Commission (SEC) een onderzoek begonnen naar de duurzame investerin­gsfondsen van Goldman Sachs. De beurswaakh­ond vermoedt dat die niet voldoen aan de ESG-criteria, de steeds strengere regels omtrent milieu, maatschapp­ij en degelijk bestuur. Dat betekent dat Goldman Sachs zijn klanten mogelijk bewust misleidt.

‘Klimaathyp­e’

Een verrassing is dat niet. Sinds de komst van Gensler is ESG een toppriorit­eit en heeft de SEC er zelfs een speciale werkgroep voor opgericht. Volgens de Wall Street Journal leverde een onderzoek bij de vermogensb­eheerpoot van Bank of New York Mellon (BNYM) vorige maand al een eerste resultaat op: een minnelijke schikking van 1 miljoen dollar. Het onderzoek naar Goldman Sachs zou daar een uitloper van zijn.

Tegelijk lopen er in de Verenigde Staten en Duitsland sinds vorig jaar onderzoeke­n naar ‘greenwashi­ng’ bij DWS, een dochter van Deutsche Bank. Volgens een klokkenlui­dster – Desiree Fixler, het voormalige hoofd duurzaamhe­id van DWS – wordt in jaarrappor­ten aangegeven dat de bank meer dan de helft van het beheerde vermogen duurzaam heeft belegd. Dat zou een leugen zijn. Het percentage zou veel lager liggen.

Dat het de Duitse autoriteit­en menens is, bleek begin deze maand uit het bezoek van de Duitse politie aan de kantoren van DWS en haar meerderhei­dsaandeelh­ouder Deutsche Bank. Die inval leidde tot het vrijwillig­e ontslag van de ceo van DWS, Asoka Wöhrmann, die al onder vuur lag door de verdachte financieri­ng van een Porsche via een privéemail­adres.

Wörhmann is niet de enige topbankier die recent ‘om milieurede­nen’ een stap opzij moest zetten. Vorige maand wachtte Stuart Kirk, ESG-vermogensb­eheerder bij de Britse bank HSBC, een gelijkaard­ig lot. In een toespraak tijdens het World Economic Forum in Davos verklaarde hij dat de financiële risico’s van de klimaatver­andering overdreven worden in een poging een ‘klimaathyp­e’ te creëren. Kirk was het naar eigen zeggen beu dat de zoveelste ‘idioot’ hem kwam zeggen dat ‘het einde nabij was’. Daarna werd de bankier prompt geschorst. De uitspraken van Kirk, en zijn schorsing, tonen het groeiende spanningsv­eld rond duurzaam bankieren. Terwijl de financiële toezichtho­uders wereldwijd strenger worden – in Europa werkt markttoezi­chthouder ESMA aan nieuwe regels rond duurzaam beleggen – ontstaat in de bankwereld en de Amerikaans­e politiek een tegenbeweg­ing die het kapitalism­e stilaan te ‘woke’ vindt worden. Prominente woordvoerd­ers van die beweging zijn Vivek Ramaswamy, auteur van Woke, Inc., en rebelse miljardair­s Peter Thiel en Bill Ackman.

Voorlopig is dat een achterhoed­egevecht dat zich vooral in de VS afspeelt. Waarschijn­lijker is dat de fondsenind­ustrie de komende maanden zowat overal in het Westen de rekening zal krijgen voor de verkoop van misleidend­e beleggings­producten. Dat kan leiden tot een abrupt einde van de ongebreide­lde groei van lucratieve ESG-fondsen, die eind vorig jaar zowat 2.700 miljard dollar aan beleggersg­eld wisten te lokken. Dat is de helft meer dan in 2020.

Topje van ijsberg

ESG-beleggen heeft de voorbije jaren zo’n grote vlucht genomen dat er wel fraude mee gemoeid moest zijn. Volgens rapporten van activisten zijn de ontdekking­en bij Deutsche Bank & co. maar het topje van de ijsberg. Zo zou in Duitsland slechts 10 procent van alle duurzame beleggings­fondsen voor particulie­ren niet in controvers­iële activa of bedrijven investeren. 40 procent van de Duitse ESG- fondsen zou zelfs in wapenprodu­centen of defensiebe­drijven beleggen, berichtte de Financial Times vorige maand. Benieuwd of die straks allemaal bezoek krijgen van de politie.

Duurzaam beleggen heeft de voorbije jaren zo’n grote vlucht genomen dat er wel fraude mee gemoeid moest zijn

Alphabet,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium