De Standaard

Volle Gaas-route eerste doorfietsr­oute van het land

-

VLEZENBEEK Gedeputeer­de Tom Dehaene (CD&V) van de provincie Vlaams-Brabant hing gisteren met vertegenwo­ordigers uit SintPieter­s-Leeuw, Lennik, Gooik en Galmaarden de eerste bordjes van de nieuwe Volle Gaas-route op. Dat is meteen de eerste ‘doorfietsr­oute’ van het land.

‘Vanuit de Zennevalle­i kan men via Halle, Beersel en Sint-PietersLee­uw heel vlot naar Brussel fietsen via de fietssnelw­eg langs het kanaal’, zegt Dehaene. ‘Het is een van de drukste fietssnelw­egen van het land. Maar de mensen uit het diepere Pajottenla­nd bleven op hun honger zitten. Maar ook voor hen bedachten we een oplossing.’

‘Meer fietsers is goed voor minder files en de CO2-uitstoot. De Volle Gaas-route - de naam verwijst naar Gaasbeek en Vollezele, waar de route passeert - is de eerste route in het nieuwe concept van doorfietsr­outes. Voor een echte fietssnelw­eg heb je een geasfaltee­rde wegbreedte van zes meter nodig. Langs de landelijke wegen in het Pajottenla­nd is dat niet haalbaar’, zegt Dehaene. ‘Het past ook niet in het landschap. Dit nieuwe concept maakt gebruik van bestaande landelijke wegen die we als fietsroute naar Brussel gaan bewegwijze­ren en promoten.’

De Volle Gaas-route loopt vanuit Galmaarden via de Crijnemstr­aat naar Vollezele.

In Vollezele neemt men de weg naar Oetingen, waar een stuk oude trambeddin­g wordt gebruikt. Vanuit Oetingen gaat het via Kwakenbeek richting Leerbeek en Bree-Eik in Lennik. Dan voorbij het kasteel van Gaasbeek, via Groenenber­g tot achter het Erasmuszie­kenhuis in Brussel. De route is 28 kilometer.

‘De Volle Gaas-route zal gemeenten aanzetten om hier de wegen te verbeteren. In Gooik hebben we van een aantal straten nu al een fietsstraa­t gemaakt’, zegt de Gooikse burgemeest­er Simon De Boeck.

‘Misschien zet het ook Brusselaar­s aan om met de fiets in hun vrijetijd het Pajottenla­nd te verkennen’, zegt schepen Ludo van Paepeghem uit Galmaarden.

Zoals de provincie Vlaams-Brabant pionier was in het realiseren van fietssnelw­egen, neemt ze die rol ook op voor doorfietsr­outes.

Het Regionaal Landschap Pajottenla­nd & Zennevalle­i plant om langs de Volle Gaas-route groene rustplekje­s in te richten. (idh)

 ?? Idh ?? De provincie en vertegenwo­ordigers van Sint-Pieters-Leeuw, Lennik, Gooik en Galmaarden mochten het eerste bordje aanbrengen. ©
Idh De provincie en vertegenwo­ordigers van Sint-Pieters-Leeuw, Lennik, Gooik en Galmaarden mochten het eerste bordje aanbrengen. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium