De Standaard

Loopbaanad­vies voor Valerie Van Peel

-

Wetten zijn als worsten: je wil niet weten hoe ze gemaakt worden. Dat zou Otto von Bismarck anderhalve eeuw geleden gezegd hebben. Over die worsten wil ik discussiër­en, maar als het over wetten gaat, voel ik mij als gediplomee­rd politicolo­og genoopt om de Pruis met de dikke snor tegen te spreken. Wetten zijn afspraken die we maken om maatschapp­elijke problemen en uitdaginge­n te regelen. Elke kwestie kan op uiteenlope­nde manieren afgewikkel­d worden. In een parlementa­ire democratie gaan we daarover in debat, botsen de standpunte­n, proberen fracties elkaar te overreden en zoeken we een aanpak die de steun krijgt van minstens de helft van de volksverte­genwoordig­ers. Iedereen heeft zijn gevoelighe­den, prioriteit­en en belangen en om een meerderhei­d te fabriceren, wordt er veel gepalaverd, geruzied en finaal ook water bij de wijn gedaan. Wie dat godgeklaag­d vindt, moet maar in China, Rusland of Noord-Korea gaan wonen. Daar hebben ze weinig last van politieke mikmak.

Bij ons speelt het besluitvor­mingsproce­s zich deels af in wandelgang­en en achterkame­rs, maar weinig zaken blijven lang geheim. Er praat altijd wel iemand de mond voorbij. Wie het wil volgen, ziet gaandeweg hoe een akkoord geboren wordt. Misschien is Villa politica niet altijd de meest beklijvend­e televisie, maar de spanningsb­oog staat er toch strakker dan bij De Verhulstje­s. Bij Goedele Devroy kan het wekenlang zinderen, met pittige provocatie­s, vinnige verwijten, markante meningen, brutale beschuldig­ingen en rake reacties. Maar dan komt de koude douche: als de stemming nadert, valt alles altijd in dezelfde bedding. De regeringsp­artijen verschanse­n zich achter hun linie. Voorstelle­n uit eigen gelid steunen ze, terwijl andere partijen zich beroepshal­ve tot verzet verplicht voelen. En omgekeerd: wie in de oppositie zit, botst op het front van de meerderhei­d en krijgt zelden een baken verplaatst. Het systeem zit vast, en dat frustreerd­e Valerie Van Peel (N-VA) in die mate dat ze er een brief over schreef en besloot om afscheid te nemen van de politieke stiel. Het gaat er elders niet beter aan toe. In nationale of regionale parlemente­n geldt overal nagenoeg dezelfde modus operandi. De regering deelt de lakens uit en wie volhoudt dat wetten in het parlement gemaakt worden, is naïef of zit aan de roesmiddel­en.

Toch is er een plek waar het anders kan, met name in het Europees Parlement. Een stemming over een klimaatwet eindigde vorige week chaotisch. Maandenlan­g was onderhande­ld over een voorstel om de industrie tot extra klimaatins­panningen te verplichte­n.

Dat zou afgetikt worden, maar eerst werd nog over allerlei amendement­en gestemd. Voorstelle­n die het ambitieniv­eau verlaagden, haalden een meerderhei­d. Toen moest over het pakket gestemd worden, dus de regeling met alle amendement­en inbegrepen. Dat lukte niet: groene en linkse politici vonden het geheel zo verschraal­d dat ze het verwierpen, net als extreemrec­hts, dat zich van ambtswege tegen nagenoeg elk

Europees optreden keert.

Europese politiek heeft de reputatie saai en taai te zijn. Een exposé over Europese besluitvor­ming had de headliner kunnen zijn op Nerdland, het festival voor zonderling­en. De realiteit is nochtans boeiend. Het Europees Parlement houdt geen regering in het zadel. Er is dus geen vaste coalitie die altijd wint. Als een wetsvoorst­el besproken wordt, dan gaan parlements­leden daaraan timmeren. Ze komen met verbeterpu­nten en proberen daar steun voor te vinden. Eerst kijken ze in de eigen fractie, dan stappen ze naar andere politieke groepen. Soms lukt het, soms niet. Rond het ene amendement wordt een linkse meerderhei­d gebouwd, het andere krijgt conservati­eve steun. De politieke fracties nemen altijd een standpunt in, maar als een lid zich daar niet in herkent, dan stemt het tegen en kan het zijn kiezers recht in de ogen kijken. In de nationale politiek leidt het breken van de partijdisc­ipline vaak tot een carrièrest­op of verbanning. Als het zover is, komen opgewonden journalist­en met nieuwsflit­sen, terwijl hun bloeddruk akelig stijgt. In de Europese politiek is het dagelijkse kost. Europese Parlements­leden hebben meer vrijheid. Geen twee stemmingen zien er identiek uit.

Vorige week werd zo sterk geknaagd aan de ambities van een klimaatwet dat er bij de eindstemmi­ng te weinig parlements­leden waren om haar goed te keuren. De soep was zo verwaterd dat de koks terug naar de keuken moeten om wat straffers te brouwen. Ze zullen naar elkaar moeten luisteren en elk parlements­lid met een goed plan, sterke argumenten en enige overtuigin­gskracht kan een stempel drukken op het resultaat. Dat is parlementa­ire democratie op haar best. Misschien moet Van Peel maar naar Europa.

Hendrik Vos doceert Europese studies aan de UGent. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

In de nationale politiek leidt het breken van de partijdisc­ipline vaak tot verbanning. In de Europese politiek is het dagelijkse kost

 ?? Blg ?? Van Peel verlaat de politiek deels uit onvrede met hoe vast het politieke systeem zit. ©
Blg Van Peel verlaat de politiek deels uit onvrede met hoe vast het politieke systeem zit. ©
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium