De Standaard

Brandweerk­orps kaart te kleine bezetting aan

Wie in Leuven of buurgemeen­ten woont, kan maar hopen dat er geen grote brand aan de gang is wanneer ze zelf hulp nodig hebben. Eén groot incident legt namelijk de hele hulpverlen­ing lam.

- Hannelore Smitz

Veertien: zoveel brandweerl­ieden staan er elke dag in voor onze veiligheid. ‘Onze’, dat zijn dan de ongeveer tweehonder­dvijftigdu­izend inwoners en studenten van Leuven, Oud-Heverlee, Holsbeek, Bierbeek, Bertem, Lubbeek en Herent, én de aanwezigen in UZ Leuven. Zij staan in voor alle grote en kleine incidenten, én het beheer van twee ziekenwage­ns, de helft van de Leuvense ziekenwage­ncapacitei­t. Ter vergelijki­ng: in Brussel staan ongeveer tweehonder­d brandweerl­ui paraat voor 1,2 miljoen inwoners. Een simpele rekensom leert dat Leuven dus zo’n veertig brandweerl­ui zou moeten hebben. Maar het zijn er veertien. ‘Dat is véél te weinig’, klinkt het bij de brandweerl­ieden.

Vast in lift

De voorbeelde­n die ze aanhalen om dat te staven zijn schrijnend. Een zware brand op de Geldenaaks­ebaan in Leuven op 30 maart. Dertien brandweerl­ieden waren urenlang in de weer om het vuur onder controle te krijgen. Eén personeels­lid blijft achter in de kazerne. De ziekenwage­ns kunnen niet uitrukken. Voor kleine incidenten is niemand beschikbaa­r. Twee mensen zaten 25 minuten lang vast in een lift aan de Brusselsep­oort terwijl ze moesten wachten tot een brandweerw­agen uit Aarschot ter plaatse was.

Maar nog erger: voor een brandalarm in de Steengroev­elaan in Heverlee moest de brandweer van Vilvoorde uitrukken. Aanrijtijd dertig minuten. Was het een echte brand geweest, lag het gebouw volledig in de as nog voor de brandweer er was.

‘Dit kan zo niet langer’, klinkt het. ‘Vandaag zijn we nog met vijftien, maar volgens een beslissing van de zoneraad in mei zal dat binnenkort naar veertien dalen. En dat terwijl in een risicoanal­yse van de hulpverlen­ingszone Oost van 2017 werd vermeld dat de minimale bezetting van brandweerp­ost Leuven moest stijgen naar 21 mensen. Wij kunnen op deze manier onze inwoners niet goed beschermen.’

Door de zonale werking de jongste jaren is het de bedoeling dat er makkelijke­r onderling versterkin­g wordt geboden tussen de korpsen. Maar door de handige ligging van het Leuvense korps - vlak aan de oprit van de snelweg en centraal in de regio - komt dat erop neer dat zij regelmatig uitrukken naar verder gelegen regio’s en Leuven onbewaakt blijft.

Bijna het voltallige Leuvense korps richt zich daarom - gesteund door de vakbonden ACOD en ACV tot de politici uit de regio. ‘ Deze oproep doen we voor onze inwoners. Want zij zijn niet meer veilig op deze manier.’

Beschaamd

‘Wij zijn fier op onze post en zijn steeds bereid om onze plichten, taken en verantwoor­delijkhede­n op te nemen. We zijn en blijven steeds gemotiveer­d om het hoofd te bieden aan de talloze interventi­es. Toch moeten wij soms, met het schaamrood op de wangen, aan de bevolking zeggen dat men ongeveer twintig minuten moet wachten op de brandweer of ziekenwage­n omdat post Leuven leeg is en een interventi­eteam van elders moet komen’, zeggen ze.

Ze vragen daarom ten stelligste dat de zoneraad de minimumcap­aciteit optrekt tot 21 brandweerl­ieden. Op die manier zijn er elf mensen voor het eerste vertrek, vier voor de twee ziekenwage­ns en zes voor het tweede vertrek voor kleinere incidenten of om eerste hulp te bieden bij een tweede grote incident. ‘Voor een provincieh­oofdstad lijkt dat ons echt het minimum’, zeggen ze.

 ?? Hsb ?? Tijdens de brand op de Geldenaaks­ebaan in maart, zaten twee mensen elders in Leuven een halfuur vast. ©
Hsb Tijdens de brand op de Geldenaaks­ebaan in maart, zaten twee mensen elders in Leuven een halfuur vast. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium