De Standaard

Serena Williams is meer dan welkom op Wimbledon

Na een jaar afwezighei­d komt Serena Williams (40) dankzij een wildcard opnieuw in actie op Wimbledon, het toernooi waar ze voor het laatst speelde.

- Hans Jacobs

‘SW and SW19. It’s a date. 2022 See you there. Let’s Go #renasarmy.’ De fans van Serena Williams – renasarmy, zoals de Amerikaans­e tennislege­nde haar supporters steevast noemt – slaken een zucht van opluchting. Een begeleiden­de foto van haar benen in twee kraakwitte tennisscho­enen op een grascourt moest het laatste greintje twijfel wegnemen. SW staat voor Southern Western, SW 19 voor het Battersea-district, waar het heilige gras van Wimbledon zich bevindt in het zuidwesten van Londen. Serena Williams is back.

Zevenvoudi­g Wimbledonk­ampioene of niet, ze stond niet automatisc­h op de hoofdtabel, want inmiddels staat ze 1.208ste op de wereldrang­lijst. Ze kon gebruikmak­en van haar ‘beschermde ranking’, maar dan had ze die troef moeten inzetten voor de deadline voor de inschrijvi­ngen voor de hoofdtabel, en dat deed ze niet. Geen nood, de All England Club gaf haar volgaarne een wildcard voor het enkelspel. Wimbledon heeft zijn gewezen kampioenes en kampioenen altijd met de nodige egards behandeld. En in het vrouwenten­nis waar het aan spankracht ontbreekt, is iemand als Williams meer dan welkom.

Serena Williams

Als voorbereid­ing zal Serena Williams volgende week al deelnemen aan het grastoerno­oi in het Engelse kuststadje Eastbourne, en wel in het dubbelspel met Ons Jabeur, nummer 4 van de wereld. ‘Ik ben opgetogen om terug te keren naar Eastbourne en terug te zijn op gras, een ondergrond die mij zoveel vreugde heeft bezorgd tijdens mijn carrière’, zei Williams.

Dat ze weer een teken van leven geeft, is hoopvol. In Wimbledon vorig jaar staakte ze in de eerste set van haar eerste ronde de strijd met een voetblessu­re, sindsdien speelde ze geen toernooi meer.

Serena Williams stond als 16-jarige voor het eerst op de hoofdtabel van Wimbledon. Sindsdien miste ze het toernooi waarop haar krachtige spel zo goed tot zijn recht kwam slechts drie keer.

Inmiddels is ze 40, ze wordt in september 41. Sinds ze in 2017 moeder werd, won ze geen grandslamt­oernooi meer. Haar laatste Wimbledont­itel won ze in 2016, maar ze bereikte wel na haar zwangersch­ap de finales in 2018 (toen verloor ze van Angelique Kerber) en 2019 (verlies tegen Simona Halep). maken aan de langdurige band met Williams nadat ze hem had gezegd dat ze dit jaar niet zou deelnemen aan Roland Garros. ‘Het was zes weken voordien. Ik zei haar dat ik op haar zou wachten op maandag voor de training. Als ze niet zou opdagen, dan beschouwde ik mezelf vrij.’

De voorbije jaren was Serena Williams op de sukkel met blessures, maar ze geeft niet op. Margaret Court heeft 24 grandslamt­itels gewonnen, maar in het moderne tennis kan niemand tippen aan haar 23 stuks. Williams wil – althans, zo zei ze in maart van dit jaar aan CNN – een 24ste grandslamt­itel najagen. ‘Ik speel nog altijd tennis, ik train nog altijd. Ik had eigenlijk al 30 of 32 grandslamt­itels moeten behaald hebben. Maar ik wil Court nog steeds evenaren.’

‘Ik had eigenlijk al 30 of 32 grandslamt­itels moeten behaald hebben. Maar ik wil Court nog steeds evenaren’

 ?? Daniel Leai/afp ?? Zevenvoudi­g Wimbledonk­ampioene Serena Williams staat binnenkort opnieuw op het gras. ©
Daniel Leai/afp Zevenvoudi­g Wimbledonk­ampioene Serena Williams staat binnenkort opnieuw op het gras. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium