De Standaard

Het waren toch maar anonieme bouwvakker­s

-

Het was puur toeval dat niet een paar honderd kinderen en hun leerkracht­en onder de betonvloer­en van school De Zuidzin in Antwerpen verpletter­d werden, maar drie Portugezen en twee Moldaviërs. Het is cru, maar niet minder waar dat een van de grootste bouwrampen uit de recente geschieden­is beperkt nieuws bleef omdat anonieme buitenland­se werkkracht­en omkwamen. De onverschil­ligheid voor wie de grote bouwwerven draaiende houdt in dit land, is geen randfenome­en, maar de essentie van de ramp. Die gebeurde een jaar geleden. Akelige details raken bekend.

Nergens in Europa werken meer buitenland­ers in de bouw dan in België: een op de drie van de 300.000 bouwvakker­s. In Nederland of Duitsland is dat 10 procent. De Belgische loonkosten liggen hoog, de eigen vakscholen leveren te weinig werkkracht­en af, en in de Belgische bouw kan nog altijd veel. Het blijft mogelijk om de veiligheid­sregels te schenden, sans-papiers tewerk te stellen, mensen uit te buiten, want de arbeidsaud­itoraten vervolgen moeizaam en voor buitenland­se bedrijfsvo­erders betekent een faillissem­ent de start van een nieuw bedrijfje. Bij de bouw van De Zuidzin kwamen veel kwalen samen. De hoofdaanne­mer werkte met 43 onderaanne­mers en leverancie­rs, die op hun beurt met tientallen bedrijfjes werkten, zodat een kluwen van honderden bedrijfjes aan de slag was. Zes maanden voor het beton het begaf, hees een studiebure­au de rode vlag. Het stelde gebreken vast bij de ondersteun­ing van de vloerlast. Twee dagen voor de ramp stuurden ze nogmaals een brief. Of de fout die zij opmerkten bepalend was, zal het gerecht uitmaken. In elk geval volstond hun waarschuwi­ng niet om de veiligheid van de arbeiders te verhogen. Veiligheid was geen prioriteit,

getuigen arbeiders. De werf moest vooruitgaa­n. Op 7 juli zou ze opgeleverd worden.

Het gebouw moest niet zomaar een school worden, maar ‘het chiqueste schoolgebo­uw’ van Vlaanderen. De

opdrachtge­ver van dit prestigepr­oject was de overheid, de bouwheer AG Vespa, het autonome gemeentebe­drijf voor stadsproje­cten in Antwerpen. De overheid bleek hier geen voorbeeldi­ge bouwheer. Ze bleef graag in het ongewisse van het kluwen. Haar controle schoot tekort. Ze pikte waarschuwi­ngen maandenlan­g niet op. Het stadsbestu­ur zal in eigen boezem moeten kijken.

Justitie kan deze bal niet laten vallen. Laat dit tenminste de ramp zijn die de Belgische bouw dwingt om zijn laxisme over buitenland­se bouwvakker­s af te schudden.

Een kluwen van honderden bedrijfjes werkte ‘het chiqueste schoolgebo­uw’ af

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium