De Standaard

Veel Europeanen zien lange en dure oorlog niet zitten

In de Europese publieke opinie ontstaat een kloof tussen voorstande­rs van een snelle beëindigin­g van de oorlog en verdediger­s van de harde lijn die vinden dat Rusland gestraft moet worden. Dat bedreigt de eenheid binnen de EU.

-

De grote eensgezind­heid die na de Russische invasie en de aanval op Kiev was ontstaan, brokkelt af en ‘de moeilijkst­e dagen liggen mogelijk voor ons’. Dat besluit de denktank European Council on Foreign Relations uit een grootschal­ige peiling in het Verenigd Koninkrijk en negen landen van de Europese Unie.

In negen van de tien bevraagde landen is het ‘vredeskamp’ intussen het grootst. Daar vindt een meerderhei­d van burgers dat de oorlog snel beëindigd moet worden via een vredesakko­ord, ook als dat betekent dat Oekraïne grondgebie­d moet afstaan aan Rusland. Alleen in Polen is het ‘gerechtigh­eidskamp’ het grootst, dat vindt dat vrede op langere termijn alleen mogelijk is als Rusland de oorlog verliest en Oekraïne de controle over zijn grondgebie­d herovert. Een op de vijf Europeanen twijfelt tussen die twee kampen.

De Europeanen zijn erg bezorgd dat een langdurend conflict een negatieve invloed zal hebben op de energiepri­jzen en de levensduur­te. Dat gevoel leeft vooral in Portugal, Italië en Frankrijk, en veel minder in Polen en Roemenië.

Angst voor verzwakkin­g EU

Het ‘vredeskamp’ gelooft ook dat de oorlog in Oekraïne de Europese Unie zal verzwakken, terwijl China en de Verenigde Staten relatief gezien sterker uit dit conflict zullen komen. ‘Misschien wel het meest zorgwekken­de is dat de meeste Europeanen de EU zien als een belangrijk­e verliezer in de oorlog, in plaats van de relatieve eenheid als een teken van een sterkere unie te beschouwen’, aldus de auteurs Mark Leonard en Ivan Krastev.

Dat wil niet zeggen dat de Europeanen het niet in grote lijnen eens zijn over de Russische verantwoor­delijkheid voor de oorlog (73 procent) en over het feit dat het Kremlin de belangrijk­ste hinderpaal is voor een oplossing (64 procent).

Maar de verschille­n tussen EUlidstate­n zijn veelzeggen­d. In Italië vindt maar 56 procent dat Rusland de hoofdveran­twoordelij­ke is, terwijl 27 procent met de vinger wijst naar het trio Oekraïne/EU/VS. Slechts vier op de tien Italianen vinden dat Rusland een vredesakko­ord blokkeert, terwijl 35 procent die verantwoor­delijkheid bij Oekraïne/EU/VS legt. Van de tien landen zijn de vredeskamp­en het grootst in Italië en Duitsland, maar ook in Frankrijk gaat het om vier op de tien ondervraag­den.

Leonard en Krastev zien een re

Het ‘vredeskamp’ gelooft dat de oorlog de EU zal verzwakken, terwijl China en de VS relatief gezien sterker uit dit conflict zullen komen

‘De twee kampen raken even gepolarise­erd als de schuldeise­rs en de schuldenaa­rs tijdens de eurocrisis’

Mark Leonard en Ivan Krastev European Council on Foreign Relations

eel risico dat de twee kampen ‘even gepolarise­erd raken als de schuldeise­rs en de schuldenaa­rs tijdens de eurocrisis. Mocht dit gebeuren, dan zou de oorlog de permanente marginalis­ering van Europa op het wereldtone­el kunnen signaleren.’

Economisch­e pijn

De verdeeldhe­id binnen de publieke opinie tekent zich nu al af onder de Europese leiders. De Franse president Emmanuel Macron waarschuwt ervoor Rusland te vernederen en blijft aandringen bij zijn Russische collega Poetin op vredesgesp­rekken. Dat valt heel slecht bij de leiders van de Baltische staten en Polen, die vinden dat Rusland verslagen moet worden en dat Oekraïne zo snel mogelijk lid moet worden van de EU.

Niet overal in Oost-Europa deelt men die laatste visie. In Bulgarije moet premier Kiril Petkov rekening houden met historisch­e proRussisc­he sentimente­n in zijn land: er vinden geregeld pro-Russische betogingen plaats en op sociale media zijn pro-Russische groepen heel actief. In april bleek uit een peiling dat 44 procent van de Bulgaren de Navo verantwoor­delijk houdt voor de oorlog.

Zweethandj­es

De negatieve impact van de oorlog en de sancties op de Europese economie bezorgen diverse leiders nu al zweethandj­es, terwijl de Europese Commissie zich wel heel bereidwill­ig toont om mee te betalen voor de heropbouw van Oekraïne, die erg veel geld zal kosten. Het oplopende Italiaans-Duitse renteversc­hil is slecht nieuws voor de regering in Rome in de aanloop naar de verkiezing­en van volgend jaar, zeker omdat de bankenunie nog niet afgewerkt is.

‘Tenzij er iets dramatisch verandert, zullen de Europeanen zich verzetten tegen een aanslepend­e oorlog’, voorspelt de denktank. Volgens de auteurs komt het er voor de leiders op aan de eendracht van bij het begin van de oorlog vol te houden en ‘de steun van de publieke opinie te behouden voor een beleid dat uiteindeli­jk verschille­nde sociale groepen pijn zal doen.’

Bart Beirlant

 ?? ??
 ?? © ?? Manifestan­ten steunen Oekraïne in Berlijn. In andere EU-landen, zoals Bulgarije, leven nog sterke proRussisc­he sentimente­n.
afp
© Manifestan­ten steunen Oekraïne in Berlijn. In andere EU-landen, zoals Bulgarije, leven nog sterke proRussisc­he sentimente­n. afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium