De Standaard

Vogelgriep richt ravage aan onder zeevogels

Duizenden grote sterns zijn bezweken aan de heel besmetteli­jke vogelgriep die rondwaart. Na massale sterfte in Nederland en Frankrijk vallen er ook slachtoffe­rs in Zeebrugge. Kadavers niet aanraken, luidt de boodschap aan de bevolking.

- Aantal uitbraken in Europa

De vogelgriep (of aviaire influenza) slaat de jongste dagen hard toe bij de wilde vogels. In Platier d’Oye, een Frans natuurrese­rvaat niet ver van de Belgische grens, ging driekwart van de 3.000 broedparen grote sterns dood. In Nederlands­e kolonies, onder andere op het eiland Texel en in Zeeuws-Vlaanderen, werden duizenden dode vogels geruimd. Vlaanderen ontsnapt er niet aan: in de (kleine) kolonie van Zeebrugge, enkele tientallen nesten groot, werden al veertien dode grote sterns gevonden.

‘De toestand is dramatisch’, zucht Wouter Courtens van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzo­ek (Inbo). ‘Ik kom net terug van een kolonie nabij Rotterdam en telde daar zestig kadavers, vandaag alleen al.’

Grote sterns worden tot 30 jaar oud, maar brengen slechts een

Muriel Vervaeke klein aantal jongen voort. Sterfte onder de volwassen vogels heeft daardoor een groot effect op de populatie. ‘Het zal tientallen jaren duren voor ze zich van deze klap herstellen’, zegt Courtens. In Zeebrugge waren ze nog maar net teruggekee­rd, na jaren afwezighei­d.

Tot nu toe maakte de vogelgriep vooral tijdens de wintermaan­den slachtoffe­rs onder wilde vogels. Dat het nu voor het eerst in het broedseizo­en gebeurt, noemt Courtens zorgwekken­d.

Grote sterns zijn sierlijke, op meeuwen lijkende zeevogels die in Afrika overwinter­en en in Europa broeden. Dat de griep uitgereken­d bij hen zo’n ravage aanricht, ligt aan hun levenswijz­e. Ze broeden met heel veel erg dicht bij elkaar, de nesten vaak maar 30 centimeter van elkaar verwijderd. Hun uitwerpsel­en liggen daartussen verspreid, een broeihaard van ziektekiem­en. Dat maakt hen kwetsbaar.

Maar ook andere zeevogels incasseren klappen. Jan-van-genten en grote jagers leggen in groten getale het loodje. Ook de zeekoet en de papegaaidu­iker zouden door het virus worden getroffen.

Het dodelijke griepvirus dat rondwaart, is doorgaans van de variant H5N1. Een voor vogels heel besmetteli­jke en dodelijke variant.

Het virus kan van dier op mens overgaan, maar de kans is erg klein. Wie langdurig in contact komt met besmette vogels of pluimvee, loopt het hoogste risico. Alle betrokken overheidsd­iensten hielden woensdag met de gouverneur van West-Vlaanderen spoedoverl­eg. Zij geven de bevolking de boodschap mee geen kadavers of zieke vogels aan te raken en er ook je hond van weg te houden. Om de vogel te laten ophalen, bel je naar de Influenzal­ijn, op 0800-99.777. ‘Er is geen reden tot paniek maar we moeten ervan uitgaan dat de vogelsterf­te in Vlaanderen zal toenemen’, zei Muriel Vervaeke van het Agentschap Natuur en Bos.

Uilen en buizerds

Wilde vogels kunnen het virus op pluimvee overdragen. De eerste zieke wilde vogel werd in België op 12 november 2021 bevestigd, gevolgd door het eerste pluimveebe­drijf met vogelgriep op 8 december 2021. Het federale Voedselage­ntschap (FAVV) noteerde sinds november van vorig jaar 89 gevallen bij wilde vogels verspreid over het land. De meeste gevallen werden ontdekt aan de kust, in het Antwerpse en rond Gent. Behalve zeevogels, vooral meeuwen, waren er ook uilen en buizerds bij.

Bij pluimveeho­uders zijn sinds november vier haarden en twee gevallen van vogelgriep vastgestel­d.

Het Voedselage­ntschap zegt waakzaam te zijn. Maatregele­n zoals een ophokplich­t kondigt het nog niet af. ‘Dat verandert mocht de vogelgriep toeslaan bij een profession­ele of particulie­re vogelhoude­r’, zegt woordvoers­ter Hélène Bonte.

In het vorige piekseizoe­n 20162017 waren er 2.781 uitbraken in Europa, In 2021-2022 zijn dat er al 3.559 (zie grafiek). Het Europese Voedselage­ntschap EFSA heeft de jongste golf bestempeld als ‘de meest verwoesten­de en langdurige epidemie’ van de vogelgriep ooit .

Tom Ysebaert

‘Er is geen reden tot paniek maar we moeten ervan uitgaan dat de vogelsterf­te in Vlaanderen zal toenemen’ Agentschap Natuur en Bos

 ?? © ?? Op Waddeneila­nd Texel zijn al tientallen grote sterns dood aangetroff­en.
Marc Plomp/Vogelinfor­matiecentr­um Texel
© Op Waddeneila­nd Texel zijn al tientallen grote sterns dood aangetroff­en. Marc Plomp/Vogelinfor­matiecentr­um Texel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium