De Standaard

In tien jaar 2.000 banen op de schop bij spoorwegen

Het aantal werknemers van de spoorwegen daalt al ruim veertig jaar. Nu moeten er nog eens 2.000 weg. ‘Terwijl we nu al treinen moeten schrappen.’

- Korneel Delbeke

Bij Infrabel, de Belgische spoorinfra­structuurb­eheerder, staat een recordaant­al vacatures open. Ook bij de NMBS, waar de afgelopen weken in het treinaanbo­d werd gesnoeid door een tekort aan treinbegel­eiders, wordt koortsacht­ig gezocht naar personeel. Toch zullen er bij de spoorwegbe­drijven de komende tien jaar zo’n 2.000 banen verdwijnen, blijkt uit de nieuwe beheersove­reenkomste­n, waarover L’Echo woensdag berichtte.

Bij de NMBS zouden daarbij 1.771 banen in het management en ondersteun­ende diensten worden geschrapt tegen 2032, terwijl er 666 aanwerving­en van treinbestu­urders en -begeleider­s gepland zijn: een nettoverli­es van 1.105 banen. ‘Het gaat om een natuurlijk­e afvloeiing, mensen die vertrekken, worden niet vervangen’, zegt NMBS-woordvoerd­er Bart Crols.

Dat er minder mensen nodig zijn, komt onder meer door de digitalise­ring (van de ticketverk­oop) en de investerin­gen in nieuw materieel, dat minder onderhoud zou vergen. ‘Dit is geen kwestie van dienstverl­ening afbouwen’, aldus Crols. ‘Integendee­l, het aanbod zal verder worden uitgebreid waardoor er operatione­el juist meer mensen

nodig zijn.’ Over tien jaar moet de NMBS 30 procent meer reizigers kunnen trekken, staat in het ontwerp van de beheersove­reenkomst met de regering.

Infrabel wil tegen 2032 met 900 werknemers minder werken dan vandaag, staat in de beheersove­reenkomst. Ook hier geldt dat er minder onderhoud nodig zou zijn door investerin­gen in de infrastruc­tuur.

Piek in jaren 80

Al sinds begin jaren 80, toen het aantal werknemers van de Belgische spoorwegen piekte rond 67.000, is het personeels­bestand consequent afgebouwd. Waar er in 2000 nog altijd zo’n 41.000 voltijdse equivalent­en (vte’s) voor de spoorwegen werkten, waren dat er begin 2020 nog zowat 30.000 (bij Infrabel, NMBS en personeels­beheerder HR Rail samen). Sinds 2013 ging de NMBS alleen al van bijna 22.000 naar 16.738 eind vorig jaar (-30 procent).

Vandaag rijst de vraag in welke mate het personeels­bestand nog verder kan worden afgebouwd, zegt Stefan Stynen, de voorzitter van reizigerso­rganisatie TreinTramB­us. ‘Zeker bij het rijdend personeel en in de werkplaats­en is er vandaag al een tekort. Er kunnen treinen daardoor niet rijden.’

De vakbonden tonen zich alvast kritisch voor de plannen. ‘De directie vraagt opnieuw een grote productivi­teitsinspa­nning van het personeel’, zegt Peter Vanderborg­ht, sectorvera­ntwoordeli­jke bij ACV Transcom. ‘Maar we ervaren nu al waar dit toe leidt: het schrappen van treinen.’ Voor het personeels­bestand verder wordt ingekrompe­n, moet het bedrijf maken dat ‘de huidige basistaken kunnen worden uitgevoerd’, aldus Vanderborg­ht. ‘En dat kan alleen als er meer financiële middelen ter beschikkin­g worden gesteld om massaal personeel aan te werven.’

De federale regering finaliseer­t momenteel samen met Infrabel en NMBS een nieuwe beheersove­reenkomst die de koers van de spoorbedri­jven voor de volgende tien jaar moet bepalen. De ambities liggen hoog, maar voorlopig is er nog geen akkoord over de overheidss­teun die daartegeno­ver staat. NMBS en Infrabel zeggen dat ze de volgende tien jaar 3,4 miljard euro extra nodig zullen hebben.

Dat er minder mensen nodig zijn, komt onder meer door de digitalise­ring en nieuw materieel, dat minder onderhoud zou vergen

Rond de Europese Centrale Bank (ECB) hing gisteren een parfum de crise. Minder dan een week nadat de bestuurder­s bijeen waren gekomen, werd een crisisverg­adering belegd. Aanleiding: de oplopende rentekloof tussen landen met veel schulden, zoals Italië, en landen met een geringere schuldenbe­rg, zoals Duitsland. ECB-directieli­d Isabel Schnabel had de avond tevoren al een schot voor de boeg gegeven door te opperen dat er misschien extra maatregele­n nodig zijn tegen de breder wordende kloof, en dat de ECB daarbij ‘geen limieten’ zou hanteren. Die uitspraak deed sterk denken aan de fameuze ‘whatever-it-takesspeec­h’ uit 2012 van toenmalig ECB-voorzitter Mario Draghi, die nu premier van Italië is.

Maar concrete maatregele­n bleven uit. Na de vergaderin­g werd alleen aangekondi­gd dat het nieuwe instrument voorbereid zou worden in de ‘bevoegde comités’. Over de aard van het instrument of de timing van de lancering werden geen details bekendgema­akt.

De ECB zit in een moeilijke spagaat. Om de inflatie te bestrijden, moet de geldpers afgeschake­ld worden en de rente omhoog. Maar die twee maatregele­n doen de rente in landen als Italië, Griekenlan­d of Spanje veel sterker stijgen dan in Nederland, Duitsland of Oostenrijk. Door het ene probleem – de inflatie – op te lossen, creëert de bank dus een nieuwe moeilijkhe­id: de ‘fragmentat­ie’ van de financiële markten. Voor het nieuwe instrument dreigt nu al een moeilijke geboorte: de enige manier om de rentes onder controle te houden, is obligaties opkopen. Maar daar wil de ECB net mee stoppen om de inflatie niet aan te wakkeren.

Nog niet alarmerend

Voorlopig is de situatie nog niet alarmerend. Maar de rente stijgt in Italië wel razendsnel. Deze week brak de tienjaarsr­ente door de 4 procent, terwijl het een jaar geleden nog minder dan 1 procent was. De kloof met de Duitse rente – de spread – is opgelopen tot 2,2 procentpun­t. Ter vergelijki­ng: tijdens de eurocrisis bereikte de Italiaanse rente een peil van 7 procent en de spread liep op tot 5 procentpun­t.

Schnabel benadrukte in haar speech ook dat de situatie nu fundamente­el anders is. Veel landen hebben hun schuld geherfinan­cierd , waardoor de lage rente voor lange tijd is vastgeklik­t. Ook is het Europees Herstelfon­ds in het leven geroepen, dat de Italiaanse en Spaanse begrotinge­n stut met subsidies en goedkope leningen van de Europese Commissie. De kans dat de situatie op de financiële markten opnieuw uit de hand loopt, is dus kleiner.

Toch wil de ECB niet machteloos toekijken als de rente verder stijgt. De bank benadrukte gisteren dat de herinveste­ringen van obligaties die op vervaldag komen, flexibel kunnen worden ingezet. Dat wil zeggen dat als pakweg de Nederlands­e of Oostenrijk­se overheid een obligatie terugbetaa­lt die in handen is van de ECB, de opbrengst geherinves­teerd kan worden in Italiaans of Spaans papier. Maar dat mechanisme is in omvang beperkt. Vandaar de nood aan een extra instrument. Volgens de Zwitserse bank UBS worden er dit jaar nog voor 120 miljard euro obligaties terugbetaa­ld, en volgend jaar het dubbele. Tot voor kort besteedde de ECB maandelijk­s 40 miljard euro. Vorige week al waren analisten verbaasd dat de ECB er blijkbaar vertrouwen in had dat de herinveste­ringen zouden volstaan om de rentekloof onder controle te houden.

Op de blaren

‘De zeer ongebruike­lijke stap om af te wijken van de normale vergaderka­lender, is een bemoedigen­d signaal dat de ECB de toestand eindelijk ernstig neemt’, klonk het onderkoeld in een nota van het ING-analistent­eam. ‘Helaas waren de details mager.’ De bank denkt wel dat de aankondigi­ng op zich voorlopig zal volstaan om de markten te kalmeren. Toch heeft de ECB verwachtin­gen geschapen die het risico in zich dragen weer teleur te stellen. ‘Het wordt uitkijken naar whatever it takes 2.0’, becommenta­rieerde een analist van de Zwitserse vermogensb­ank EFG.

De ECB dreigt ook af te moeten

Om de inflatie te bestrijden, moet de geldpers worden afgeschake­ld en de rente omhoog. Maar die maatregele­n doen de rente in Italië veel sterker stijgen dan in Duitsland

 ?? ??
 ?? © ?? Bij het rijdend personeel is er nu al een tekort, zegt TreinTramB­us. pdw
© Bij het rijdend personeel is er nu al een tekort, zegt TreinTramB­us. pdw
 ?? © ?? ECB-voorzitter Christine Lagarde wil niet machteloos toekijken als de rente verder stijgt.
REUTERS
© ECB-voorzitter Christine Lagarde wil niet machteloos toekijken als de rente verder stijgt. REUTERS
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium