De Standaard

Verzet tegen halfjaar strafverko­rting

‘Wij zijn het niet eens met de plannen van de minister en zullen vrijdag bezwaar aantekenen’ Joachim Coens Voorzitter CD&V

- (fem, hdb, mv)

Coalitiepa­rtners CD&V en MR hebben kritiek op het plan van minister Van Quickenbor­ne om gevangenen zes maanden vroeger vrij te laten.

Morgen zou de ministerra­ad het plan van minister van Justitie Vincent Van Quickenbor­ne (Open VLD) goedkeuren om tot 2025 het grootste deel van de gevangenen zes maanden voor hun strafeinde vrij te laten, waarover deze krant gisteren berichtte. Dat zou een formalitei­t worden: het plan kwam al meermaals ter sprake in vergaderin­gen tussen de kabinetten, zonder tegenkanti­ng, en op 1 april keurde de ministerra­ad het wetsontwer­p, waarover de Raad van State positief had geadviseer­d, al een eerste keer goed.

Maar nu de maatregel wereldkund­ig gemaakt is, duikt verzet op. CD&V-voorzitter Joachim Coens zegt morgen bezwaar te willen aantekenen. Hij verwijst daarbij naar het regeerakko­ord van Vivaldi, waarin staat dat alle straffen moeten worden uitgevoerd. Ook het CD&V-partijprog­ramma heeft een gelijkaard­ige passage. ‘Wij zijn het dus niet eens met de plannen van de minister’, zegt Coens aan Het Nieuwsblad.

Minder officieel, maar ook duidelijk, is de reactie van de Franstalig­e liberalen van de MR. Zij benadrukke­n dat het wetsontwer­p indruist tegen de eigen – al meermaals uitgesteld­e – belofte van de justitiemi­nister om alle straffen, ook de korte, uit te voeren. ‘Dit gaat gewoon niet’, valt bij zusterpart­ij MR te horen.

De vraag is of het plan vrijdag de ministerra­ad dus nog passeert. Het zou ook uitgesteld kunnen worden. Op het kabinet-Van Quickenbor­ne wordt verwonderd gereageerd op het plotse verzet.

De maatregel, die niet geldt voor de gevaarlijk­ste criminelen zoals terroriste­n, zedenplege­rs of personen die tot langer dan 10 jaar cel zijn veroordeel­d, heeft tot doel de overbevolk­ing tegen te gaan. Terwijl er maar plaats is voor zo’n 9.500 gedetineer­den, zitten er in de Belgische cellen 11.130.

De Centrale Toezichtsr­aad voor het Gevangenis­wezen (CTRG), een onafhankel­ijk overheidso­rgaan dat toeziet op de mensenrech­ten van gedetineer­den en al jarenlang de overbevolk­ing aanklaagt, ziet in het voorstel van Van Quickenbor­ne geen heil. ‘Dit is een kleine pleister op een gapende wonde’, zegt Bart De Temmerman, rechter bij het Brusselse hof van beroep en lid van CTRG.

‘Er zullen nog steeds mensen in een overvolle cel zitten, met een toilet in de hoek en een matras op de grond’, aldus De Temmerman. ‘Dat is mensonwaar­dig. De maatregel zal ook niets veranderen aan de resocialis­ering of rehabilita­tie, want daar komt men in de praktijk nauwelijks aan toe. Het is jammer om te zien dat we in een staat van aanvaardin­g terechtgek­omen zijn’, aldus De Temmerman. ‘Ik mis urgentie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium