De Standaard

Nationale Bank schaart zich achter taks op overwinste­n

-

De Nationale Bank vindt een permanente belasting op overwinste­n van elektricit­eitsproduc­enten, zeker met de hoge energiepri­jzen, ‘zinvol’ en ‘opportuun’. De taks moet wel ook rekening houden met de magere jaren, waarin kerncentra­les in de rode cijfers belandden.

De studie van de Nationale Bank kwam er op vraag van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen), die al maandenlan­g op zoek is naar een manier om de hoge winsten van sommige energiepro­ducenten af te romen, maar op juridische en andere bezwaren stoot. De bank geeft haar bijkomende argumenten in handen.

Volgens gouverneur Pierre Wunsch zijn er goede argumenten om overwinste­n, gedefiniee­rd als alle ontvangste­n na aftrek van kosten inclusief opportunit­eitskosten, aan een hoog tarief te belasten. Volgens de studie kan zo’n taks ‘zinvol’ en ‘opportuun’ zijn. De overwinste­n moeten wel duidelijk vast te stellen zijn. Dat is niet zo makkelijk, maar ze zijn er wel.

De Nationale Bank verwijst naar de kerncentra­les, die al operatione­el waren voor de liberalise­ring van de elektricit­eitsmarkt van vijftien jaar geleden, en die nu profijt trekken uit hun marktmacht van het verleden. De vaste kosten van de kerncentra­les zijn grotendeel­s afgeschrev­en waardoor hun risico’s beperkt zijn en winsten sneller uitmonden in overwinste­n.

De hausse van de elektricit­eitsprijze­n komt daar nu bovenop. Daardoor stijgt het rendement van de kerncentra­les, maar de Nationale Bank waarschuwt dat ook de producente­n van hernieuwba­re energie mogelijk overwinste­n boeken door de hoge elektricit­eitsprijze­n.

Voorzichti­gheid

Hoe de belasting op overwinste­n, boven op de bestaande taksen, er moet uitzien, daar spreekt de Nationale Bank zich niet over uit en acht ze zich niet voor bevoegd. Ze geeft wel de richting aan. Zo beveelt ze een permanente belasting aan, waarbij ook rekening wordt gehouden met de lagere winsten en verliezen van de voorbije jaren, toen de kerncentra­les in de rode cijfers belandden. Als winden zonne-energie steun krijgen als hun rendement laag is, zouden ze belast moeten worden als hun rendement (te) hoog wordt.

De bank dringt op korte termijn aan op voorzichti­gheid bij het uitwerken van een overwinstt­aks, en al zeker als die tijdelijk, sneller maar minder grondig doordacht zou zijn. Maar ook dan is hij volgens de bank vanuit economisch oogpunt ‘waarschijn­lijk gerechtvaa­rdigd’ als de elektricit­eitsprijze­n gedurende een lange periode hoog blijven. De kunst zal zijn om precies vast te leggen wie hoeveel abnormaal hoge winsten boekt. Dat hangt vaak af van bedrijf tot bedrijf. Producente­n dekken zich in tegen risico’s door nu contracten af te sluiten voor levering in de toekomst. Afhankelij­k van de bokkenspro­ngen van de markt, wijkt de gerealisee­rde winst dus vaak af van wat men op basis van de marktprijz­en zou verwachten. Naarmate de onzekerhei­d groter is, vraagt de bank om de drempel voor overwinste­n hoger te leggen of het tarief beperkter te houden.

Voor minister Van der Straeten maakt de studie de weg vrij voor een crisisbijd­rage van de elektricit­eit-, gas- en petroleums­ector. ‘Ik leg nu de laatste hand aan een voorstel dat ik aan de regering zal bezorgen’, zegt ze. ‘Niemand mag zich verrijken aan de energiecri­sis. Dat is wat ik bij aanvang van de wereldwijd­e energiecri­sis heb gezegd, en waar ik systematis­ch aan werk.’

Juridische bezwaren

Dat voorstel moet wel rekening houden met de juridische bezwaren. De administra­tie Economie heeft er al voor gewaarschu­wd dat de federale staat met wurgcontra­cten aan Engie/Electrabel is gebonden, die het onmogelijk maken om bijkomende taksen op te leggen. Een advocatenb­ureau stelt een

Tinne Van der Straeten juridische truc voor om onder de contracten uit te raken. Maar dan nog doorkruist een belasting op overwinste­n de onderhande­lingen die de regering voert met Engie/ Electrabel over de levensduur­verlenging van Doel 4 en Tihange 3.

De Nationale Bank doet overigens nog een andere suggestie. Ze wijst erop dat niet alleen producente­n een goede zaak doen aan de energiecri­sis. Ook sommige consumente­n doen dat. Gezinnen die nog genieten van een vast energiecon­tract, voelen de energiecri­sis nog niet. Ze winnen zelfs aan koopkracht door de loonindexe­ringen en de steunmaatr­egelen die de regeringen hebben genomen. De Nationale Bank vraagt ‘om na te denken over meer gerichte koopkracht­ondersteun­ing’.

Wim Winckelman­s

‘Niemand mag zich verrijken aan de energiecri­sis. Dat is waar ik systematis­ch aan werk’ Minister van Energie (Groen)

 ?? © ?? Joris Snaet
© Joris Snaet

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium