De Standaard

Extra inspecties bij probleemcr­èches

Vlaams minister van Welzijn Crevits stuurt inspecteur­s langs bij alle kinderopva­ngplaatsen op de probleemli­jst. ‘Ik ben niet gerustgest­eld.’

- Christoph Meeussen

Zijn er toch nog problemen met kinderopva­nginitiati­even? Dat wil Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) laten onderzoeke­n. Ze stuurt daarvoor inspecteur­s naar een zestigtal crèches waar in het verleden problemen mee waren.

‘Na de herevaluat­ie van de opvangloca­ties, waarbij het agentschap Opgroeien zich benadeelde partij heeft gesteld in het verleden, ben ik als minister niet gerustgest­eld’, zegt ze. ‘In samenspraa­k en na overleg met de topvrouw van Opgroeien en de topvrouw van Zorginspec­tie, hebben we beslist om de komende weken alle overgeblev­en opvangloca­ties van de lijst aan een aanvullend­e inspectie ter plaatse te onderwerpe­n. We doen dit voor alle duidelijkh­eid uit voorzichti­gheid.’

Eind mei besliste Crevits tot een herevaluat­ie van alle kinderopva­nginitiati­even die nog open waren nadat het agentschap Opgroeien zich de voorbije jaren benadeelde partij had gesteld bij politie of parket. Er was sprake van een lijst met 54 opvanginit­iatieven. Vorige zondag verklaarde de minister dat bij geen enkele crèche nog problemen waren vastgestel­d en dat ze dus konden openblijve­n.

Maar dinsdag raakte bekend dat op de lijst ook een onthaaloud­er uit Veurne stond, die een jongetje opving dat weken geleden op intensieve zorg beland was met symptomen van het shakenbaby­syndroom. Het gerecht startte een onderzoek naar mogelijke wantoestan­den en gaat na waar de feiten die tot de letsels leidden zich afgespeeld hebben. Het staat niet vast dat dat in de crèche gebeurde.

De onthaalmoe­der kwam in 2020 al eens in opspraak voor een soortgelij­k incident, maar werd bij gebrek aan bewijs niet vervolgd. De vrouw staakte intussen zelf haar activiteit­en. Het agentschap Opgroeien trok dinsdag haar vergunning in.

Dat kwam vreemd over, want het Agentschap was na een huiszoekin­g van de politie op 7 juni al op de hoogte van de feiten. Toch werd de crèche als groen ingekleurd in het verslag van de herevaluat­ie.

‘Ik ben geschokt. Dit is schandalig. Welke garanties zijn er dat de evaluatie van de 53 andere initiatiev­en wél goed verlopen is?’, vroeg Open VLD-parlements­lid Freya Saeys zich af. CD&V-parlements­lid Katrien Schryvers vond

De nieuwe controles, met bijbehoren­d verslag, moeten tegen midden juli afgerond zijn

het nieuwe dossier ‘hallucinan­t’ en de voorzitter van de huidige onderzoeks­commissie, Koen Daniëls (N-VA), sprak van een puinhoop.

Crevits zei ‘zwaar te tillen’ aan het gebeuren. Het agentschap verweerde zich met het argument dat het de uitdrukkel­ijke vraag van de onderzoeks­rechter had gekregen om geen verdere actie te ondernemen.

‘Het lijkt me perfect mogelijk om voorlopig een oranje of rood lichtje te zetten, terwijl men niet communicee­rt over een huiszoekin­g’, repliceerd­e Groen-lid Celia Groothedde woensdag bij VRT Nws. Ze vroeg opnieuw een evaluatie ‘om te kijken of niet alleen de kleintjes en de ouders, maar ook de mensen in de kinderopva­ng wel veilig zijn.’

De nieuwe controles betekenen dat van alle crèches een verslag komt. Ze zouden midden juli afgerond moeten zijn, deelt het kabinet nog mee.

 ?? © ?? ‘Verdachte’ crèches krijgen opnieuw een inspecteur over de vloer. anp
© ‘Verdachte’ crèches krijgen opnieuw een inspecteur over de vloer. anp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium