De Standaard

‘Squid game’ wordt ‘Spel zonder grenzen’

-

‘WDe verliezers hoeven alleen te vrezen dat ze met lege handen huiswaarts gaan

at als we Squid game eens écht organisere­n?’ Hoeveel personeels­leden van Netflix zouden die ingeving de jongste maanden hebben gedeponeer­d in de ideeënbus in Los Gatos? Vermoedeli­jk alle 11.300, of toch ongeveer. Al dan niet nadat ze eerst op Youtube de video hadden gezien van ene Mr. Beast, die in november op eigen houtje een ‘Squid Game in Real Life!’ (met uitroeptek­en, natuurlijk) had gemaakt. Die video is al 258 miljoen keer bekeken – dan gaat bij de meeste mensen wel een lichtje op.

Bij Mr. Beast viel maar 456.000 dollar prijzengel­d te rapen. Netflix ziet het tien keer groter, wellicht in de hoop dat de kijkcijfer­s gelijke tred zullen houden. De streamingr­eus looft een prijs van 4,56 miljoen dollar cash geld uit aan de winnaar van de nieuwe reality show Squid game: the challenge. Een bedrag ‘dat je leven zal veranderen’, staat op de website Squidgamec­asting.com, waar geïnteress­eerden zich kunnen aanmelden. En de verliezers? In het ergste geval hoeven die alleen te vrezen dat ze met lege handen huiswaarts gaan, stelt Netflix ons gerust. En niet op afgrijseli­jke wijze naar het hiernamaal­s worden gestuurd. Dus nee, de formule uit de Koreaanse tv-serie wordt niet tot op de letter gevolgd. Wat wellicht wijs is. Netflix verloor vorig kwartaal 200.000 abonnees aan Disney+, dan moet je zuinig zijn op de mensen die je nog overhoudt.

Een Squid game realitysho­w, hoe zal dat eruitzien? Ongeveer als Spel zonder grenzen, stel ik mij voor. Het legendaris­che inter-Europese spelprogra­mma waarin volwassen mensen in rare pakjes kinderspel­letjes speelden. Ik heb nog levendige herinnerin­gen aan avonden met de hele familie voor de buis, diep in de jaren 70, kijkend naar Spel zonder grenzen. Er waren geen bloederige executies van de verliezers. Maar er was wel presentato­r Mike Verdrengh, wat op een andere manier ook wel gruwelijk was (nou ja, vooral zijn kostuums dan). Nadat het programma eind jaren 80 werd opgedoekt, zijn meerdere pogingen gedaan om het weer tot leven te wekken. Elke keer wat slechter. Misschien is Squid game: the challenge gewoon de zoveelste.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium