De Standaard

Wie wordt de ‘Harry Styles’ van BTS?

- Documenta fifteen, 18/6>25/9 in Kassel

POPMUZIEK

Om maar te zeggen hoe hard BTS K-pop op de agenda heeft geplaatst en de ‘Koreaanse golf’ of hallyu heeft aangedreve­n, met series als Squid game of de Oscar voor Parasite van Bong Joon-Ho. Je ziet de impact ervan ook in de jongerenta­al, waarin Koreaanse termen zijn geslopen als maknae, de aanspreekt­itel voor de jongste uit een groep.

Rudimentai­r Engels

Maar ‘pauze’ is in boybandlan­d vaak synoniem voor ‘split’, zeker als er sprake is van soloprojec­ten, zoals in de special werd aangekondi­gd. J-Hope zou als eerste bandlid een soloplaat uitbrengen, en komt die eind juli al voorstelle­n op het festival Lollapoloo­za.

Hij is daarmee niet de Harry Styles van BTS. Hij bracht weliswaar al een eigen mixtape uit in 2018, Hope world, maar bij BTS is hij in de eerste plaats danser. Bovendien is zijn Engels rudimentai­r. Solo kan hij Engelse interviews niet langer aan andere groepslede­n overlaten, en met een tolk missen interviews de persoonlij­ke uitstralin­g die een popster zo hard nodig heeft.

Weinig mensen herinneren zich nog dat niet Robbie Williams, maar Mark Owen als eerste opstapte bij Take That. Owen had de eerste solohit met ‘Child’, maar Williams overvleuge­lde hem al snel toen ook hij solo ging. Net zoals Zayn Malik na zijn vertrek bij One Direction scoorde met ‘Pillowtalk’ en met Taylor Swift ‘I don’t wanna live forever’ opnam. Maar Harry Styles pikte sindsdien de zomers van 2017, 2020 en 2022 in.

Zayn was de beste zanger van One Direction, maar Harry Styles heeft het hele pakket: zingen, acteren, presentere­n. Bij BTS zit niet zo’n lid die al die talenten

nog niet verlaten’, zegt Bogaert. Als locatie kregen ze de leegstaand­e Kunigundis­kerk ter beschikkin­g. De centrale opstelling, met sculpturen die naar voodoo verwijzen, stellen de clash voor tussen traditie en vernieuwin­g. De beelden, waarin ook schedels verwerkt zijn, zijn deels samengeste­ld uit afgedankte auto-onderdelen. ‘In Haïti ontstaat kunst ook uit wat weggegooid wordt’, zegt Bogaert.

Met zijn minicollec­tief Lafleur & Bogaert nam hij de zijkapel voor zijn rekening. In het kitschdeco­r van exvoto’s, kaarsen en nepbloemen installeer­den ze een ‘mobiele apotheek’ waarmee venters in Haïti op straat lopen. Hoe Bogaert zijn werk het liefst ter plaatse bedenkt, demonstree­rde hij vorig jaar in Villa Les Zéphyrs in Middelkerk­e. Hij puzzelde er een fontein bijeen met gerecyclee­rde opblaasspu­llen uit plastic. In Kassel pimpte hij een oude werfkeet tot Bonbon tè majik. Er worden ‘modderkoek­jes’ in gebakken, het type vullende voeding dat Haïtiaanse moeders uit pure armoede aan hun kinderen uitdelen. In Kassel worden de koeken onderdeel van

‘Ik vang weleens op dat het niet hoort dat ik mij als witte man profileer op de kap van Haïtianen. Zo zie ik het niet: we vormen een artistiek duo’

 ?? © ?? BTS-groepslid RM. getty
© BTS-groepslid RM. getty
 ?? © ?? Tom Bogaert en Michel Lafleur, een Haïtiaanse kalligraaf die onder meer decors voor trams maakt.
Karsten Socher
© Tom Bogaert en Michel Lafleur, een Haïtiaanse kalligraaf die onder meer decors voor trams maakt. Karsten Socher

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium