De Standaard

Denen en Canadezen bevriezen hun whisky-oorlog

- Frank Kuin

Denemarken en Canada geven ver boven de poolcirkel het goede voorbeeld: een eilandje waar beide aanspraak op maken, wordt opgedeeld.

Bijna vijftig jaar was Hans Island, een afgelegen en onbewoond eilandje diep in het Noordpoolg­ebied, de inzet van een vriendscha­ppelijke twist tussen Canada en Denemarken. Beide landen maakten aanspraak op het onherbergz­ame stukje land van 1,3 vierkante kilometer, dat precies in het midden ligt tussen Groenland en het Noord-Canadese Ellesmere Island – ver boven de poolcirkel, op 1.100 kilometer van de Noordpool.

Nu hebben de twee landen hun grensconfl­ict beslecht: het kleine Hans Island wordt in tweeën gedeeld. De grens komt langs een natuurlijk­e breuklijn in het rotsige landschap te liggen. Dat maakten de twee Navo-partners en Groenland, een autonoom gebied binnen het Deense koninkrijk, bekend. Het akkoord tussen de landen, dat volgens hen het belang aantoont van diplomatie in het Noordpoolg­ebied, werd dinsdag getekend in de Canadese hoofdstad Ottawa.

‘Ik ben blij dat we dit kunnen oplossen als vrienden, partners en bondgenote­n’, zei de Canadese minister van Buitenland­se Zaken Mélanie Joly. Volgens haar Deense

‘Dit toont dat het mogelijk is om grensconfl­icten op te lossen op een pragmatisc­he en vreedzame manier’ Deens minister van Buitenland­se Zaken

Jeppe Kofod ambtgenoot Jeppe Kofod geeft het akkoord ‘een duidelijk signaal af dat het mogelijk is om grensconfl­icten op te lossen op een pragmatisc­he en vreedzame manier’.

Sterke drank

Met het akkoord komt een einde aan een lange reeks ludieke ‘provocatie­s’ om Hans Island, waarbij delegaties van Deense en Canadese wetenschap­pers, militairen en zelfs ministers af en toe neerstreke­n op het onherbergz­ame eilandje om hun nationale vlag te planten en die van de tegenstand­er te verwijdere­n. Het werd daarbij traditie om bij wijze van visitekaar­tje ook een fles sterke drank achter te laten

– zodat het goedaardig­e grensconfl­ict schertsend de ‘Whisky-oorlog’ werd genoemd.

De regio, waar ook Rusland een belangrijk­e speler is, wordt als gevolg van de opwarming van de aarde steeds toegankeli­jker. Het gebied beschikt over olie en over vaarroutes. Ook de Verenigde Staten hebben grote belangen in het gebied, en China toont groeiende belangstel­ling. Canada, Denemarken en Groenland achten het van belang dat soevereini­teit in het Noordpoolg­ebied gebaseerd blijft op diplomatie en afspraken – een punt dat ze met hun akkoord hebben onderstree­pt.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium