De Standaard

Opnieuw hoop voor Europees klimaatpak­ket

- (belga,bar)

Een week na een mislukte stemming in het Europees Parlement over cruciale onderdelen van het klimaatpla­n Fit for 55 zijn de drie grote fracties het alsnog eens geworden over een nieuw compromis.

EUROPESE UNIE

Een hervorming van het Europees systeem voor emissiehan­del ETS, de invoering van een koolstofgr­enstaks om te beletten dat Europese bedrijven het slachtoffe­r worden van oneerlijke concurrent­ie en de oprichting van een sociaal klimaatfon­ds om de armste bevolkings­groepen te helpen bij de transitie: die drie dossiers van de Europese Green Deal vormen een soort drie-eenheid.

Bij de stemming in het Europees Parlement vorige week liep het mis. Om de emissies sneller te doen dalen had de Europese Commissie voorgestel­d sneller rechten uit de markt te halen en de gratis uitstootre­chten die sommige industrieë­n krijgen tegen 2035 uit te faseren. De groenen en sociaaldem­ocraten wilden die deadline al op 2030 leggen, maar stemden in met het compromis 2032. Maar onder druk van de centrumrec­htse fracties werd die deadline alsnog naar 2034 verschoven en werd de reductiedo­elstelling voor het ETS verminderd. Daarop trokken de sociaaldem­ocraten van S&D er in overleg met de groenen de stekker uit en was er over de drie dossiers geen akkoord.

Nu hebben de drie grootste fracties – de Europese Volksparti­j, S&D en het liberale Renew Europe – een nieuw compromis bereikt. Volgende week woensdag wordt erover gestemd. De drie fracties hebben samen een meerderhei­d van 424 zetels op 705. Als het licht op groen springt, kunnen de onderhande­lingen met de lidstaten beginnen over een definitief akkoord.

Groenen voorzichti­g positief

De Groenen reageren voorzichti­g positief. ‘Dankzij onze druk komt er een snellere afbouw van de gratis uitstootre­chten vanaf 2027 met

Kathleen Van Brempt een einddatum van 2032. Dat is cruciaal voor een eerlijke deal waarbij de industrie eindelijk gaat betalen voor zijn vervuiling’, zegt Europarlem­entslid Sara Matthieu (Groen).

‘Het akkoord voorziet er ook in dat de koolstofgr­enstaks wordt uitgebreid naar alle sectoren onder het ETS-systeem tegen uiterlijk 2030’, zegt Kathleen Van Brempt (Vooruit), die spreekt van een duidelijk signaal van het parlement. ‘Het klimaat is één van de belangrijk­ste uitdaginge­n voor deze en volgende generaties Europeanen. Met dit akkoord bevestigt het parlement zijn ambitie om de klimaatwet uit te voeren, met een uitstootre­ductie van 55 procent tegen 2030 en een klimaatneu­traal Europa tegen 2050.

De drie dossiers vormen een cruciaal onderdeel van het Fit for 55-pakket, dat de uitstoot van broeikasga­ssen in de EU tegen 2030 met minstens 55 procent naar beneden moet brengen. ‘Het sociaal klimaatfon­ds levert minstens 16 miljard op voor kwetsbare gezinnen en komt geen dag te vroeg. Hiermee kunnen we hen uit de energiearm­oede helpen, onder meer door sociale woningen te isoleren en beter en betaalbaar openbaar vervoer te garanderen’, zegt Matthieu.

‘Met dit akkoord bevestigt het parlement zijn ambitie om de klimaatwet uit te voeren’ Europarlem­entslidVoo­ruit

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium