De Standaard

Hybris komt cryptohand­elaars duur te staan

- In‘DeGroteMar­kt’duiktdeeco­nomieredac­tiedagelij­ksineenopm­erkelijkeb­ewegingind­eeconomisc­hewereld.

Het kon twee jaar lang niet op. Voortgestu­wd door het gratis geld dat centrale banken tijdens de coronacris­is in de economieën pompten, spurtten ook de cryptomunt­en naar ongeziene hoogten. Op zijn hoogtepunt, in november 2021, was de sector 3.000 miljard dollar waard.

Her en der zal daar een belegger schatrijk mee geworden zijn, maar het waren toch vooral de cryptohand­elaars zelf die zoete broodjes bakten. Dankzij de commissie die zij bij elke transactie innen, verdienden ze bakken geld aan de fors gestegen handelsvol­umes. Handelspla­tforms als Coinbase, Gemini, Binance en Crypto.com groeiden uit tot mastodonte­n van miljarden dollars, met marketingb­udgetten groot genoeg om volledige sportstadi­ons op te kopen of Oscarwinna­ars in te huren voor reclamespo­tjes.

Ook de personeels­diensten van de cryptoplat­forms bezweken onder die grootheids­waan en huurden massaal extra werkkracht­en in: IT-specialist­en, helpdeskme­dewerkers, softwareon­twikkelaar­s en marketeers, héél veel marketeers. Had Coinbase eind vorig jaar ‘maar’ 3.700 werknemers in dienst, dan zijn dat er vandaag al 6.200. Crypto.com heeft zeker 5.000 mensen op de loonlijst staan, Gemini verdrievou­digde zijn personeels­bestand in een jaar tijd tot ruim 1.000 werknemers.

Waarom die platformen zoveel medewerker­s nodig hebben? Wel, dat hebben ze niet, zo blijkt. Nu de centrale banken de geldpersen uitschakel­en en de rente verhogen om de ontspoorde inflatie te beteugelen, slikken niet alleen de beurzen grote verliezen, ook de cryptomark­ten kleuren bloedrood. Van die 3.000 miljard dollar marktwaard­e restte gisteren nog iets minder dan 950 miljard. Tegelijker­tijd zijn de handelsvol­umes in een jaar tijd ruwweg gehalveerd, berekende de zakenkrant Financial Times.

Minder handel, dat betekent automatisc­h ook minder commissie – en minder geld om die massa’s werknemers te kunnen betalen. De voorbije dagen kondigde zo goed als elk groot handelspla­tform aan het voortaan met minder te doen: Coinbase ontslaat een op de vijf werknemers, Gemini een op de tien, Crypto.com stuurt 5 procent van de medewerker­s de laan uit. ‘Het zijn turbulente tijden, die nog wel even kunnen aanhouden’, klonk de uitleg bij Crypto.com.

Het komt natuurlijk niet alleen daardoor. Aan Financial Times zegt Charley Cooper, directeur van het Britse softwarebe­drijf R3, dat zijn sector lijdt aan hybris, overmoed. ‘De wetten van de economie gelden ook voor crypto. Het is heel moeilijk mensen ervan te overtuigen dat je serieus bezig bent, als je voortduren­d beweert dat niets je kan raken.’

Het Amerikaans­e magazine Fortune raadt de sector daarom aan om eindelijk wat bescheiden­heid aan de dag te leggen. Al lijkt dat nog niet voor morgen te zijn. Een dag nadat Crypto.com en consorten de ontslagron­des hadden aangekondi­gd, maakte concurrent Binance bekend 2.000 mensen extra te willen aanwerven. Met een sneer naar de rest. ‘Het was de afgelopen maanden niet makkelijk om neen te zeggen tegen de kans om sportstadi­ons te kopen’, tweette ceo Changpeng Zhao. ‘Door dat toch te doen, hebben we vandaag een goedgevuld­e oorlogskas.’

De voorbije dagen kondigde bijna elk groot handelspla­tform aan het met minder volk te zullen doen

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium