De Standaard

‘Russische chantage’ duwt EU in armen van Israël

- Nico Tanghe

De EU wil aardgas uit Israël importeren, onder meer via Egypte. De gasdeal is het resultaat van Europese realpoliti­k, maar kan nog op vele obstakels stuiten.

Nood breekt wet. Dat is momenteel de filosofie van de Europese Unie en van Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen. Zij onderteken­de gisteren een opmerkelij­k princiepsa­kkoord met Israël en Egypte over de levering van aardgas aan Europa, ondanks de vaak principiël­e Europese veroordeli­ng van het Israëlisch­e nederzetti­ngenbeleid en de bezetting van de Palestijns­e gebieden.

Omdat er geen rechtstree­kse pijpleidin­g is die de gasvelden voor de Israëlisch­e kust rechtstree­ks verbindt met het Europese continent, zal het aardgas via een omweg geleverd worden. Israël zal het gas via een bestaande gaspijplei­ding over land sturen naar Egypte, waar het dan vloeibaar gemaakt kan worden en per lng-schip naar Europa gestuurd.

Door meer gas uit Israël te importeren, wil de Europese Unie de afhankelij­kheid van Russisch gas vermindere­n. ‘Het Kremlin gebruikte onze afhankelij­kheid van fossiele brandstoff­en uit Rusland om ons te chanteren’, benadrukte Von der Leyen in een toespraak in Israël. ‘Dat sterkt ons alleen maar in ons besluit om ons daarvan los te maken.’

Of het princiepsa­kkoord op korte termijn veel zoden aan de dijk zal zetten, is een open vraag. Israël produceert vandaag zo’n 20 miljard kubieke meter gas per jaar, terwijl Europa vorig jaar 155 miljard kubieke meter Russisch gas invoerde. Bovendien is de exportcapa­citeit van Egypte, dat beschikt over twee lng-terminals, beperkt. Vorig jaar exporteerd­e het net geen 9 miljard kubieke meter aardgas, hoofdzakel­ijk naar Azië, blijkt uit gegevens van het Britse databedrij­f Refinitiv Eikon.

Israël (dat in theorie over grote gasreserve­s beschikt) is weliswaar van plan om de productie van aardgas de komende jaren te verdubbele­n tot 40 miljard kubieke meter, maar het is de vraag of dat zal lukken. Sommige gasvelden in zee die Israël wil ontginnen, grenzen aan buurland Libanon waarmee het technisch nog altijd ‘in staat van oorlog’ is. Ook Libanon claimt die gasvelden en startte daarover enkele jaren geleden een juridisch dispuut.

Om de angel uit het dossier te halen, proberen de VS sinds kort te bemiddelen. Washington stuurde deze week zelfs een speciale gezant naar Libanon, waardoor er nu een voorstel op tafel ligt om de felbetwist­e gasvelden onder de twee buurlanden te verdelen. Maar het is afwachten of dat tot een doorbraak zal leiden.

Pijpleidin­g van 1.900 km

Zelfs al er witte rook komt en de ontginning van de omstreden gasvelden kan starten, is het de vraag hoe Israël al dat aardgas in Europa zal krijgen. De transportr­oute via Egypte is beperkt en de deal voorziet ook dat het land een deel van het Israëlisch­e gas mag houden voor eigen gebruik of voor export.

Het idee van een 1.900 kilometer lange pijpleidin­g in de Middelland­se Zee voor gas naar Europa ligt weer op tafel

Een alternatie­f is de aanleg van een 1.900 kilometer lange gaspijplei­ding over de bodem van de Middelland­se Zee, die via Cyprus naar Italië en andere Europese regio’s zou moeten

lopen. Dat zogenoemde EastMed-project is een omstreden miljardenp­roject dat eerder door de VS als ‘onrendabel’ werd gebrandmer­kt, waardoor het een tijdlang in de koelkast belandde. Maar de geopolitie­ke crisis in Oekraïne dwong de EU plots tot realpoliti­k, waardoor dit dossier volgens ingewijden opnieuw op de onderhande­lingstafel is beland.

 ?? © ?? Israël wil gasvelden ontginnen waarop ook Libanon aanspraak maakt. Op de foto: een drijvend productiep­latform op weg naar Israël. afp
© Israël wil gasvelden ontginnen waarop ook Libanon aanspraak maakt. Op de foto: een drijvend productiep­latform op weg naar Israël. afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium