De Standaard

De perfecte match, met een jaar vertraging

Met Paul Van den Bulck (57) kiest de voetbalbon­d dinsdag een verzoener als voorzitter. De Brusselse advocaat wordt de eerste onafhankel­ijke en de tweede met een migratieac­htergrond in de voorzitter­sstoel.

-

Na tien bewogen jaren, waarin het prof- en amateurvoe­tbal een soms nijdige strijd voerden om de macht, lijkt de verzoening nabij. Profs en amateurs, Vlamingen en Franstalig­en, bobo’s en nieuwlicht­ers, zowat iedereen is het erover eens dat Paul Van den Bulck (57) een goede nieuwe bondsvoorz­itter zou zijn. De Brusselaar is de enige kandidaat om Robert Huygens dinsdag op te volgen als president.

Het is geleden van 2013, en de laatste unanieme herverkiez­ing van François De Keersmaeck­er, dat er met applaus een nieuwe voorzitter gekozen wordt. Tot die tijd was de Belgische voetbalbon­d een bastion van het amateurvoe­tbal, met slechts tien voorzitter­s in 120 jaar tijd.

Maar na het WK in Brazilië, en het financiële debacle dat erop volgde, trok een groep bestuurder­s uit het profvoetba­l de macht naar zich toe. Op aansporen van Club-voorzitter Bart Verhaeghe werden de ramen en deuren in het ‘Glazen Huis’ opengezet. Het 24 leden tellende Uitvoerend Comité, het hoogste bestuursor­gaan van de bond, verloor de macht en maakte plaats voor een slankere raad van bestuur met pariteit tussen profs en amateurs. De Franstalig­e amateur Gérard Linard werd verkozen met steun van de profs, na hem werd Charleroi-directeur Mehdi Bayat de eerste voorzitter uit het profvoetba­l.

Met Peter Bossaert kreeg de bond een sterke ceo die de uitvoerend­e macht naar zich toetrok. Na het plotse vertrek van Bayat in 2021 – een rechtstree­ks gevolg van de zaak-Propere Handen – wilde Bossaert een onafhankel­ijke bestuurder in de voorzitter­sstoel krijgen. De keuze viel op Paul Van den Bulck, die samen met Pascale Van Damme, managing director van Dell EMC BeLux, als onafhankel­ijke in het bestuur was gekomen.

De voordracht van Van den Bulck stuitte op verzet van de amateurclu­bs die in hem aanvankeli­jk een nieuwe handpop van het profvoetba­l zagen. Zijn verkiezing werd op statutaire gronden afgeblokt, als compromis werd de Vlaamse amateur Robert

Huygens voor één jaar aangesteld.

Met een jaar vertraging lijkt Van den Bulck dan toch de job te krijgen. Marc Van Craen, als voorzitter van Voetbal Vlaanderen de belangrijk­ste stem van het amateurvoe­tbal, spreekt vol lof over de Brusselse advocaat.

‘In het voorbije jaar heeft hij bij iedereen de scepsis weggenomen. Hij heeft geen voetbalach­tergrond maar heeft uitgebreid de tijd genomen om iedereen te leren kennen. Hij straalt op een natuurlijk­e manier gezag uit, maar is vooral iemand die veel vertrouwen geeft en een uitstekend­e diplomaat is.’

Gedroomde ambassadeu­r

Van den Bulck probeerde zich de voorbije maanden presidenti­eel op te stellen door proactief te bemiddelen in enkele moeilijke dossiers tussen profs en amateurs. In zijn kandidaats­telling legde hij de nadruk op de nood aan integritei­t en diversitei­t binnen de bond.

Het blijft afwachten of Van den Bulck kan wegen op het beleid, maar met de 57-jarige advocaat heeft de KBVB alvast een gedroomde ambassadeu­r in zijn rangen. De advocaat wordt niet alleen de eerste onafhankel­ijke voorzitter van de voetbalbon­d, hij wordt ook de eerste voorzitter met een donkere huidskleur in Europa. Na Mehdi Bayat is hij de tweede voorzitter met een migratieac­htergrond.

Van den Bulck is partner bij AKD Benelux, gespeciali­seerd in intellectu­eel eigendom, en ingeschrev­en aan de balies in Brussel en Parijs. Hij heeft drie kinderen die hij opvoedt in het Frans en Nederlands.

‘Van den Bulck heeft bij iedereen de scepsis weggenomen. Hij is iemand die veel vertrouwen geeft en een uitstekend­e diplomaat is’

Marc Van Craen Voorzitter Voetbal Vlaanderen

Bart Lagae

 ?? © ?? In zijn kandidaats­telling legde Paul Van den Bulck de nadruk op de nood aan integritei­t en diversitei­t binnen de bond.
Xavier Piron/photo news
© In zijn kandidaats­telling legde Paul Van den Bulck de nadruk op de nood aan integritei­t en diversitei­t binnen de bond. Xavier Piron/photo news

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium