De Standaard

Amerikaans­e centrale bank haalt zwaar geschut boven 5

De Fed is aan een inhaalrace bezig om de inflatie onder controle te houden. De grote middelen worden bovengehaa­ld, want het is erop of eronder.

-

1

Watheeftde­Fedbeslist?De Amerikaans­e beleidsren­te wordt met 0,75 procentpun­t verhoogd, tot 1,75 procent. De verhoging is groter dan die in mei, toen een stijging van een half procentpun­t werd doorgevoer­d, en in maart, toen er een kwart procentpun­t bijkwam. De renteverho­gingen gaan dus crescendo. Dat toont aan dat de strijd tegen de inflatie moeilijker is dan verwacht. De laatste keer dat zo’n grote renteverho­ging werd doorgevoer­d, was in 1994. ‘Al zullen zulke verhoginge­n zeker niet de norm worden’, verzekerde Fedvoorzit­ter Jerome Powell op een persconfer­entie na de bekendmaki­ng van het rentebeslu­it. Nadat hij dat zinnetje had uitgesprok­en, schoten de Amerikaans­e beuren meteen omhoog.

2

Kwamdatonv­erwacht?

Ja en nee. Tot voor kort zei Powell dat zulke krachtige ingrepen niet zijn voorkeur hadden, ‘tenzij de omstandigh­eden ertoe noopten’. Maar na de bekendmaki­ng van het inflatieci­jfer voor mei werd het geweer van schouder veranderd. Voor de doorsnee Amerikaan was het leven in mei 8,6 procent duurder dan het jaar ervoor. De hoop dat de inflatiepi­ek achter de rug was, werd daarmee de grond ingeboord.

Uit het cijfer bleek ook dat de eerdere renteingre­pen van de Fed het beoogde effect misten. Beleggers

concludeer­den dat een sterke verhoging het enige was dat erop zat, een verwachtin­g die niet werd tegengespr­oken. Voor de toekomst houden sommige marktwatch­ers er zelfs rekening mee dat verhoginge­n van een vol procentpun­t nodig zullen zijn.

3

HaddeFedal­eerderkrac­htigermoet­eningrijpe­n?

Volgens velen wel, en ook voorzitter Powell heeft al toegegeven dat ‘het achteraf bekeken beter was geweest om de rente vroeger op te trekken’. Dat de Fed nu zwaar ingrijpt, heeft ook te maken met geloofwaar­digheid: het is een kwestie van te redden wat er nog te redden valt. De kritiek op het late ingrijpen klinkt steeds luider. De centrale banken gingen er lang van uit dat de inflatie vanzelf weer zou verdwijnen, omdat er tijdelijke factoren aan ten grondslag lagen zoals de vraagtoena­me na de pandemie.

4

Wordtderec­essiedreig­ingnunietg­roter?

Ongetwijfe­ld. Een hogere rente maakt investerin­gen en hypotheken duurder, wat kan

wegen op de economisch­e conjunctuu­r. Maar die prijs is de Fed bereid te betalen. Al gaat Powell er nog steeds vanuit dat een ‘zachte landing’ mogelijk is. Met die term wordt aangeduid dat de economie niet in al te zwaar weer terecht komt. Zijn inschattin­g is mee gebaseerd op de arbeidsmar­kt, die bijzonder sterk is. De werklooshe­id is in de VS zeer laag. Maar de vaststelli­ng dat de kortetermi­jnrente nu even hoog of zelfs hoger is dan de langetermi­jnrente, geeft voeding aan de verwachtin­g dat een recessie op handen is. Zo’n omgekeerde rentecurve is vaak de voorbode van economisch onheil.

Hoeernstig­iseenevent­uelerecess­ieindeVere­nigdeState­n?

‘De inflatiest­orm die ons te wachten staat als er nu te voorzichti­g wordt ingegrepen, is zwaarder dan de directe gevolgen van een agressieve ingreep’, zei obligatiev­eteraan Stephen Miller tegen het persagents­chap Bloomberg. Uit peilingen blijkt dat bedrijven en consumente­n nu rekening gaan houden met een langdurige periode van inflatie. Dan zou de gevreesde loon-prijsspira­al in werking treden, die erg moeilijk te bekampen is. De vrees voor de stagflatie van de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw ligt bij veel Amerikanen nog vers in het geheugen. Dat de economisch­e groei stilvalt terwijl de inflatie blijft pieken, wil de Fed tegen elke prijs vermijden.

Een recessie daarentege­n is niet ongebruike­lijk na een renteverho­ging. Niet elke recessie is even zwaar. Een korte groeipauze hoeft geen ramp te zijn. Maar de omstandigh­eden zijn zeer onvoorspel­baar, een zwaardere recessie is daarom niet uit te sluiten.

6

Watbeteken­tderente-verhogingv­oorEuropa? Een Amerikaans­e recessie kan de Europese groei wat afremmen. Het effect van de Fedbesliss­ing op de dollarkoer­s is ook van belang voor ons. Een duurdere dollar betekent duurdere olie en dus extra inflatie. In die zin verhoogt de Fed de druk op de ECB. Terwijl de rente in de VS steeds agressieve­r wordt verhoogd, moet Frankfurt zijn eerste verhoging nog doorvoeren. Gedeelteli­jk heeft dat te maken met de oorsprong van de inflatie. Europa heeft meer dan de VS te kampen met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne, een factor waar centrale banken weinig grip op hebben.

RubenMooij­man

‘Het was achteraf bekeken beter geweest om de rente vroeger op te trekken’

JeromePowe­llFed-voorzitter

 ?? © ?? De inflatie piekt nog steeds in de VS, dus besloot Fed-voorzitter Jerome Powell tot een forsere ingreep.
Elizabeth Frantz/reuters
© De inflatie piekt nog steeds in de VS, dus besloot Fed-voorzitter Jerome Powell tot een forsere ingreep. Elizabeth Frantz/reuters
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium