De Standaard

Experts vragen lagere snelheid in strijd tegen inflatie

-

KOOPKRA

Bij gebrek aan midCdHelTe­n moet de koopkracht­steun beperkt blijven, en ook het energiever­bruik.

Premier Alexander De Croo (Open VLD) riep eind april een ‘expertengr­oep koopkracht en concurrent­ievermogen’ in het leven om de regering door de inflatiecr­isis te loodsen – dit te midden van een opbod aan dure voorstelle­n binnen zijn eigen regering.

Gisteren stelde Pierre Wunsch, gouverneur van de Nationale Bank en voorzitter van de expertengr­oep, de tussentijd­se conclusies voor aan het kernkabine­t. Die lezen als een voorzichti­ge lijst van ‘mogelijke onderzoeks­pistes’. De economen vertrekken immers van de vaststelli­ng dat het indexmecha­nisme de koopkracht­schok grotendeel­s opvangt voor loontrekke­nden en mensen met een uitkering. Tegelijk weegt die indexering op de concurrent­iekracht van de bedrijven en gaat de begroting flink in het rood.

Dat is geen context voor wilde plannen, zo luidt het. Maatregele­n moeten dan ook gericht zijn op de ondersteun­ing van bedrijven die het meest kreunen onder de kosten en gezinnen (lagere middenklas­se) die onvoldoend­e ondersteun­d worden.

Daarbij lijsten de experts gekende pistes op, zoals een hervorming van de btw/accijnzen op energie (een idee van CD&V), het vervroegd indexeren van de belastings­chalen (Vooruit loopt er mee rond), een uitbreidin­g van het sociaal tarief of het geven van een energieche­que (vraagt de PS), het afromen van zogenaamde overwinste­n (probeert Groen) tot een extra fiscale aftrek van groene investerin­gen en een doorlichti­ng van het indexmecha­nisme zelf.

Tegelijk vragen de experts ook om meer aandacht te hebben voor energiebes­parende maatregele­n, zoals het afbouwen van de subsidies voor bedrijfswa­gens en het beperken van de snelheid op de snelwegen. Groen legt al langer 100 km per uur als maximumsne­lheid op tafel.

De voorstelle­n zijn niet doorgereke­nd. Binnen de regering zullen de pistes daarom nu ‘in detail’ worden bekeken. Ook de expertengr­oep zal tegen eind deze maand de aanbevelin­gen finalisere­n.

Jan-Frederik Abbeloos

Indexering vangt de koopkracht­schok grotendeel­s op voor loontrekke­nden en mensen met een uitkering

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium