De Standaard

Weer een leerkracht minder

-

Vorig schooljaar had ik tijdens de lockdowns een tijdelijke betrekking in het

onderwijs. Ik moest mijn zaak een tijdlang sluiten vanwege de coronamaat­regelen. Ik heb intussen 28 jaar anciënnite­it als werknemer in de IT-sector, nadien heb ik zeven jaar als zelfstandi­ge (personal coach) in de fitness-sector gewerkt. Ik dacht dat ik tien jaar anciënnite­it uit de privésecto­r mocht meenemen, maar dat was blijkbaar niet van toepassing voor het vak toegepaste informatic­a. Een onaangenam­e verrassing.

Dit schooljaar ben ik sinds begin oktober opnieuw als tijdelijke kracht aan de slag, nu als leraar wiskunde. Ik heb mijn zelfstandi­ge activiteit definitief moeten stopzetten, vanwege de ontoereike­nde steun en de strengere coronamaat­regelen. Eind oktober 2021 liet de administra­tie me weten dat leerkracht wiskunde officieel geen knelpuntbe­roep was. In november 2021 stond het vak wiskunde dan plots wel op die lijst. Maar … In de kleine lettertjes stond vermeld dat je vóór 1 september 2021 maar een beperkt aantal dagen als leerkracht gewerkt mocht hebben. Omdat de tijdelijke betrekking van vorig schooljaar enkele keren werd verlengd, kom ik dus weer niet in aanmerking om 10 jaar anciënnite­it uit de privésecto­r mee te nemen en word ik betaald als een beginnende leerkracht zonder anciënnite­it.

Graag verwijs ik naar de aanpak van Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V), naar aanleiding van wat in sommige kinderdagv­erblijven is gebeurd. Ze maakt zich zorgen over de informatie­doorstromi­ng binnen haar diensten en liet gisteren weten dat bepaalde feiten heel snel bij de bevoegde instanties moeten komen, zodat er snel kan geschakeld worden.

Vandaar deze brief. Ik wil deze informatie ook met u delen. Ik ben in het onderwijs gestapt uit financiële noodzaak, maar ook omdat ik weer zin wilde geven aan mijn leven. Heel belangrijk in deze tijden. Maar dat was dus een verkeerde beslissing. Volgend schooljaar zal er alvast één leerkracht wiskunde minder zijn, tenzij er alsnog wordt ingegrepen.

Bruno Janssen Mol

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium