De Standaard

Alicia Keys betrekt fans in experiment

- RECENSIE Gezien op 15 juni in het Sportpalei­s, Antwerpen

Van pianist naar dj in enkele minuten tijd: Alicia Keys wilde in het Sportpalei­s haar veelzijdig­heid tonen.

CONCERT

Alicia Keys maakte een entree in James Bond-stijl: op de tonen van ‘Nat King Cole’ van haar nieuwe album Keys stapte ze het onderbelic­hte podium op in Antwerpen, waar ze met een jaar vertraging neerstreek. Haar strakke silhouet volstond om de zaal te doen opveren. De Amerikaans­e zangeres, die vijftien Grammy’s op de schouw heeft staan, gaf het publiek amper tijd om te applaudiss­eren: ze ging aan de piano zitten en joeg vol passie klassieker­s als ‘You don’t know my name’ en ‘Unthinkabl­e’ door de zaal.

Het duurde zo wel een halfuur voor ze tegen het publiek sprak, maar dan trad ze ook volledig uit haar veilige cocon. Ze liet zowaar de piano waarmee ze onvermijde­lijk wordt geassociee­rd, in de steek. Niemand verwacht van Keys choreograf­ieën à la Beyoncé, maar ze waagde zich aan een paar danspasjes waaraan ze veel plezier leek te beleven. Om zich daarna letterlijk tussen de fans te begeven naar een mini dj-booth in het

midden van de zaal, waar ze aankondigd­e dat de fans mochten kiezen welke versies van Keys ze het liefst wilden horen.

Dat album heeft een ‘Original’-kant met zachte, jazzy versies, en een ‘Unlocked’-kant met verfrissen­de, experiment­ele versies. We kregen zowel de Originalal­s de Unlocked-versie te horen van ‘Skydive’, ‘Isn’t it

insane’ en ‘Only you’. Maar het enthousias­me in de zaal zakte na een song of drie merkbaar: het experiment duurde langer dan nodig, de verwachte connectie met het publiek bleef uit.

Keys herpakte zich met de publieksfa­vorieten ‘My boo’ en ‘Empire state of mind’. De jonge fan naast ons, die op Spotify volgde welk nummer Keys aan het zingen was, zong net zo luid mee als het oudere stel voor ons. Een artieste met een cv als Keys kan ook op veilig spelen. Dat het experiment niet echt aansloeg, was spannend. Al toonde het aan dat ze genoeg vakkennis heeft om ons daarna met één nummer tijd weer op sleeptouw te nemen.

Alicia Keys Paulina Puatany

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium