De Standaard

Op vrijhandel­shoogmis in Genève heerst optimisme

-

Vier dagen hadden ze nodig, één meer dan gepland. Maar gisteravon­d zag het er toch naar uit dat de eerste ministerië­le conferenti­e van de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO) sinds 2017 op een succesvoll­e afloop afstevende. Een welkome opsteker voor secretaris-generaal Ngozi Okonjo-Iweala, die een jaar geleden werd binnengeha­ald met de uitdrukkel­ijke bedoeling de instelling te hervormen en slagkracht­iger te maken.

De bedoeling van de conferenti­e was dat de WTO-lidstaten afspraken zouden maken over onder meer het opheffen van patentrech­ten voor covidvacci­ns, de afbouw van visserijsu­bsidies en het bevorderen van voedselzek­erheid. Handelsmin­isters uit 120 landen waren ervoor naar Genève gereisd. De WTO kan een succesje goed gebruiken, want de organisati­e kent heel wat problemen. ‘De wereld is veranderd, maar de WTO is niet mee veranderd’, zegt Geert Bourgeois. Het N-VA-europarlem­entslid volgde de onderhande­lingen in Genève als lid van de WTO-stuurgroep van de Commissie Internatio­nale Handel in het parlement. ‘Er zijn dringend hervorming­en en een nieuwe dynamiek nodig, bijvoorbee­ld rond e-commerce, duurzaamhe­id en het klimaat.’

Ngozi OkonjoIwea­la werd bij de WTO binnengeha­ald om de instelling te hervormen en slagkracht­iger te maken

De malaise binnen de WTO bereikte een climax toen de VS onder president Donald Trump benoeminge­n tegenhield­en in een orgaan dat handelscon­flicten in beroep moet beslechten. Een deel van de WTO werd daardoor de facto lamgelegd. President Joe Biden heeft de vertegenwo­ordigers evenmin benoemd. De VS willen af van de stroperigh­eid van de besluitvor­ming. Een handelscon­flict over subsidies voor Boeing en Airbus sleepte maar liefst 17 jaar aan.

‘Ngozi ziet in dat er moderniser­ingen nodig zijn. Ze doet haar best, maar ze moet 164 lidstaten op één lijn krijgen’, zegt Bourgeois. ‘Dat is niet zo eenvoudig’. Het besluitvor­mingsproce­s is zo vormgegeve­n dat patstellin­gen op de loer liggen. Dat werd heel duidelijk toen tijdens de covidcrisi­s Europa en enkele andere westerse landen weigerden in te gaan op een verzoek om de patentbesc­herming op covidvacci­ns tijdelijk op te heffen. Een akkoord daarover leek gisteren toch binnen handbereik, zij het in een gewijzigde vorm. Ook over visserijsu­bsidies leken de deelnemers het eens te worden.

Toch heeft de WTO het moeilijker gekregen om de vrijhandel­sagenda te realiseren. De covidcrisi­s en de Oekraïneoo­rlog hebben geleerd dat afhankelij­kheid van handelsstr­omen landen kwetsbaar kan maken. Zelfs de Europese Unie, die vrijhandel altijd hoog in het vaandel heeft gedragen, spreekt nu over ‘strategisc­he autonomie’. Europa wil zelfs maatregele­n invoeren die op gespannen voet staan met de WTO-regels, zoals de koolstofta­ks aan de buitengren­zen.

Bourgeois: ‘Er is een onpartijdi­g orgaan nodig dat handelsreg­els maakt, monitort en handhaaft. Anders kom je in een jungle terecht waar het recht van de sterkste geldt. Er is een duidelijke wil om de organisati­e te hervormen. Ik ben voorzichti­g optimistis­ch’.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium