De Standaard

In roerige tijden zijn voorspelli­ngen nog vluchtiger

-

Aan de pomp valt het nog niet te merken, maar op de internatio­nale markten is de olieprijs een flink stuk gezakt tegenover zijn hoogtepunt in maart, meteen na de Russische invasie in Oekraïne. Wie nader toekijkt, ziet dat dat evenzeer geldt voor tal van andere grondstoff­en en ook voor de voedselpri­jzen. Het mag verwonderi­ng wekken, want een einde van het meest grootschal­ige militaire conflict in Europa sinds de Tweede Wereldoorl­og is nog lang niet in zicht.

De dreiging van een langdurige verstoring van de markt voor graan en zonnebloem­olie blijft zeer groot. En het staat nu wel vast dat we straks, als de winter voor de deur staat, voor een acuut tekort aan gas zullen staan. Het is onmogelijk om de afhankelij­kheid van Russisch gas tegen die tijd ongedaan te maken en Vladimir Poetin maakt er geen

geheim van dat hij nog maar pas is begonnen met het hanteren van het energiewap­en in zijn oorlog met het Westen.

Hoe kan het dan dat de marktprijz­en voor die energie en voor tal van andere noodzakeli­jke producten niet verder door het dak gaan? Wij als consumente­n, maar ook ondernemer­s en economen lijden allemaal aan hetzelfde euvel. We hebben het moeilijk om ons voor te stellen dat de trends die we rondom ons ontwaren, niet eindeloos doorgaan. Als de inflatie en de rente laag zijn, denken we dat dat nog wel een tijd zal duren. En als de prijzen in de supermarkt of de huizenprij­zen stijgen, dan verwachten we geen spoedige terugval. Daarbij vergeten we dat we allemaal de mogelijkhe­id hebben om ons aan gewijzigde marktomsta­ndigheden aan te passen. Die miljoenen bijsturing­en van ons gedrag, klein en groot, maken samen een enorm verschil en doorkruise­n voorspelli­ngen die steeds weer het aanpassing­svermogen van de economie onderschat­ten.

De prognoses wijzen in de richting van een groeivertr­aging of zelfs een recessie. De hoge prijzen en de gestegen rente doen consumente­n en investeerd­ers twijfelen. Tegelijk geraken de flessenhal­zen in de internatio­nale handel, die we van de pandemie hebben geërfd, stilaan opgelost. Het vermoeden wint veld dat na een te genereuze geldinject­ie van de overheden om de economie te redden van een coviddepre­ssie, de centrale banken nu misschien de geldkraan te brutaal toedraaien. Het succes in de bestrijdin­g van de eerste crisis doorkruist vandaag de strijd tegen de tweede. Dat scenario kan zich gerust nog eens herhalen. We beleven roerige tijden. Voorspelli­ngen zijn vluchtiger dan ooit. We kunnen er maar beter aan wennen.

Miljoenen kleine en grote gedragswij­zigingen maken samen een enorm verschil

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium