De Standaard

Drugs, wapens en tekort aan politie houden Brussel in wurggreep

Het drugsgewel­d in de hoofdstad beleefde de jongste twee weken een triest hoogtepunt met drie schietpart­ijen en een brandstich­ting. Lokale en federale politici wijzen naar elkaar. De oplossing zal van de politie moeten komen.

- (kab)

Iedere dag om kwart voor vier stroomt de Vierwinden­straat in Molenbeek vol met schoolgaan­de kinderen. Er is een school om de hoek, een buitenscho­olse opvang in de straat, en een jeugdherbe­rg even verderop. Maandagnam­iddag, drie kwartier voor dat dagelijkse piekuur, weerklonke­n er schoten. Een gewonde moest naar het ziekenhuis worden gebracht. De kinderen moesten even binnenblij­ven tot de rust was weergekeer­d.

‘Je zou voor minder zenuwachti­g worden, mijn kind loopt daar elke dag langs’, vertelt een vader, die anoniem wil blijven. ‘Als er vijf keer geschoten wordt, is het maar een kwestie van tijd voor een verdwaalde kogel een omstander raakt.’ Hij is gaan aankloppen bij de gemeente, ‘maar zoals gewoonlijk wijzen ze daar met de vinger naar een hoger niveau’. Het is bijna schoolvaka­ntie, dus nog slechts enkele dagen het hart vasthouden. Maar de angst gaat niet weg.

De schietpart­ij in de Vierwinden­straat is de twaalfde in Molenbeek sinds het begin van het schooljaar. De dertiende, als je die ene schietpart­ij enkele honderden meter verderop in Koekelberg er bijtelt. Allemaal, met uitzonderi­ng van één, hebben ze een link met de drugshande­l in de hoofdstad.

Territoriu­mtwisten

Het geweld is volgens onze bronnen te wijten aan Albanese en Noord-Afrikaanse drugsbende­s die met elkaar in conflict gaan voor territoriu­m. Dankzij de kraak van de versleutel­de SKY ECC-telefoons zijn veel spilfigure­n uit de Belgische drugswerel­d in de cel gedraaid. Voor de overblijve­nde bendes ontstaat daardoor ruimte om elkaar te beconcurre­ren.

Het geweld dat daarbij wordt gebruikt heeft alle kenmerken van intimidati­e. De wapens hebben een hoger kaliber dan weleer, maar er wordt voornameli­jk geschoten op benen en armen. Het zou niet de bedoeling zijn om de concurrent­ie definitief uit te schakelen, maar eerder om ze weg te jagen. De slachtoffe­rs zijn bijna altijd zelf betrokken bij de drugshande­l. Het zijn jonge mensen die ondanks hun jeugdige leeftijd er toch een ernstig crimineel verleden op na houden. Meer dan de helft van alle verdachten van drugsfeite­n is niet afkomstig van Molenbeek zelf.

Volgens een interne bron zou de lokale recherche een goed idee hebben van wie er achter de feiten zit en waarom. De woordvoerd­er van de politiezon­e wil daar weinig over kwijt: ‘We bevestigen alleen dat er een onderzoek bezig is in samenwerki­ng met het parket.’ Het Brusselse parket laat weten dat het op een later moment zal communicer­en.

Hete aardappels en hoe ze door te schuiven

De schietpart­ijen beroeren ook de lokale politiek. Burgemeest­er Catherine Moureaux (PS) blijft aanklagen dat haar politiezon­e met een personeels­tekort kampt. Op 1.010 functies in de zone zijn er 167 niet ingevuld of niet beschikbaa­r. Ze heeft daar voor minister van Binnenland­se Zaken Annelies Verlinden (CD&V) al herhaaldel­ijk aangeschre­ven. Verlinden kaatst de bal terug, en zegt aan stadskrant Bruzz dat de zone zelf het tekort moet aanvullen. Ook de federale politie worstelt immers met een groot tekort aan rechercheu­rs bij de gerechteli­jke politie.

Het toenemende geweld blijft trouwens niet beperkt tot Molenbeek. In de voorbije maand belandde een man in het ziekenhuis met zes schoten in de rug na een schietpart­ij in het centrum van Brussel, aan het Noordstati­on stierf een man na messteken bij een vechtparti­j en in Elsene is een veertiger overleden, ook al door messteken.

Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) sluit zich aan bij de oproep van Moureaux. En volgens MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez krijgt Brussel niet voldoende aandacht van de federale politie, zeker niet in vergelijki­ng met Antwerpen.

Binnen het politiekor­ps valt te horen dat Moureaux haar eigen personeel aanvalt om haar verantwoor­delijkheid te ontlopen. Ook de lokale oppositie vindt dat de burgemeest­er een loopje neemt met de waarheid door Verlinden met de vinger te wijzen. Een oproep van gemeentera­adslid Ahmed El Khannous (Les Engagés, het vroegere CDH) om een bijzondere gemeentera­ad samen te roepen valt tot nu toe in dovemansor­en.

In het politiekor­ps valt te horen dat Moureaux haar eigen personeel aanvalt om haar verantwoor­delijkheid te ontlopen

Heleen Debeuckela­ere

De Standaard is gisteravon­d in de prijzen gevallen met ‘Congo hold-up’ en ‘PFOS-dossier’. De jury prees de politieke en maatschapp­elijke impact van dat dossier.

Het onderzoeks­project ‘Congo hold-up’ kwam als winnaar uit de bus in de categorie ‘Financieel en economisch’. De Standaard-journalist­en Kasper Goethals, Roeland Termote en Nikolas Vanhecke werkten samen met Louis Colart van

Le Soir en achttien andere internatio­nale media om miljoenen interne documenten en geldtransa­cties van de Afrikaanse bank BGFI te onderzoeke­n. De afdeling in het Congolese Kinshasa stond onder controle van de clan-Kabila, die ze gebruikte om staatsgeld te stelen. De reeks toonde voor het eerst in detail welke mechanisme­s ze gebruikten en welke bedragen ze stalen.

In diezelfde categorie was de reeks ‘Kritieke grondstoff­en’ van De Standaard-journalist­en Korneel Delbeke, Dominique Minten, Annelien De Greef en Koen Vidal genomineer­d.

In de categorie ‘Print en web’ won ‘De PFOS-vervuiling blootgeleg­d’ van Jef Poppelmond­e, Stijn Cools, Maxie Eckert en Lisa De Bode. De jury prees het journalist­ieke graafwerk ‘met een grote politieke en maatschapp­elijke impact die tot vandaag in heel Vlaanderen voelbaar is’.

In de categorie ‘Digitaal en interactie­f’ won ‘Het wemelt op de Noordzee’ van De Tijd. In diezelfde categorie was ‘Zet stikstof Vlaanderen op slot?’ van De Standaard-journalist­en Ine Renson, Andy Stevens en Tina Boeykens genomineer­d. Kinderen van de rekening (VRT en Knack) won in de categorie ‘Tv & video’.

 ?? © ?? De Vierwinden­straat in Molenbeek werd maandagnam­iddag opgeschrik­t door schoten.
Kristof Vadino
© De Vierwinden­straat in Molenbeek werd maandagnam­iddag opgeschrik­t door schoten. Kristof Vadino
 ?? DS Infografie­k ??
DS Infografie­k

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium