De Standaard

Lockdown deed kwetsbare jongeren naar meer antidepres­siva grijpen

In het eerste jaar van de coronacris­is gebruikten 19- tot 24-jarigen met psychische problemen 11 procent meer antidepres­siva. Ook het aantal bezoeken aan de psycholoog nam met 5 procent toe.

- Jef Poppelmond­e Christoph Meeussen

De coronacris­is en de lockdown wogen het zwaarst op de mentale gezondheid van jonge mensen. Dat toont nu ook een nieuwe studie door de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen, op basis van de gegevens van terugbetal­ingen aan hun ongeveer 2,3 miljoen leden. Terwijl het aantal voorgeschr­even antidepres­siva tussen 2019 en 2020 in bijna alle leeftijdsg­roepen naar omlaag ging, gingen 19tot 24-jarigen er 11 procent meer van gebruiken.

‘Ook voor alle andere aspecten van geestelijk­e gezondheid die wij bestudeerd hebben, springt die ene leeftijdsg­roep eruit’, zegt Ann Ceuppens, directrice van de studiedien­st van de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen. Zo nam ook het aantal psychother­apeutische raadplegin­gen bij de 19- tot 24-jarigen toe met 5 procent, terwijl het voor alle andere leeftijdsg­roepen daalde.

Opvallend: het aantal jongeren dat antidepres­siva nam of een psycholoog opzocht, nam níét toe. Maar wie dat vooraf al deed – en dus al mentale gezondheid­sproblemen had voor het virus kwam – ging er opvallend vaker gebruik van maken. ‘Zij zagen hun zorgnood verder toenemen’, zegt Ceuppens.

Makkelijk alternatie­f

Die vaststelli­ngen liggen in de lijn van wat andere (internatio­nale) studies vaststelde­n, zegt professor Kris Van den Broeck, psycholoog aan de Universite­it Antwerpen en directeur van de Vlaamse Vereniging voor Psychiatri­e. ‘De 19- tot 24-jarigen zijn een erg kwetsbare groep voor wat de lockdown deed’, zegt hij. ‘Ze zitten volop in een fase van identiteit­svorming, en die vraagt om contacten met leeftijdsg­enoten. Net die werden in grote mate afgebouwd. Bovendien is medicatie een makkelijk alternatie­f als er overal lange wachttijde­n zijn.’ Eind vorig jaar was de wachttijd voor psychologi­sche hulp in de geestelijk­e gezondheid­scentra al opgelopen tot vier maanden (DS 16 december 2021).

Ook de Motivatieb­arometers die de UGent tijdens de coronajare­n op regelmatig­e tijdstippe­n afnam, toonden hoe vooral het welbevinde­n van jongeren onder de crisis leed. ‘Doorheen de volledige pandemie rapporteer­den zij meer klachten over depressies’, zegt motivatiep­sycholoog Maarten Vansteenki­ste. Maar, vult hij aan, volgens de Motivatieb­arometers viel dat tijdens het eerste jaar van de crisis – 2020, het eindpunt van de studie van de Onafhankel­ijke Ziekenfond­sen – nog relatief goed mee in vergelijki­ng met het tweede jaar, 2021. ‘In februari en maart van dat jaar zagen we het culminatie­punt’, zegt Vansteenki­ste. Voor dat jaar zijn nog geen precieze gegevens beschikbaa­r over bijvoorbee­ld het gebruik van antidepres­siva.

‘De meeste mensen, ook jongeren, komen er op langere termijn zonder veel kleerscheu­ren uit’

Kris Van den Broeck Psycholoog UAntwerpen

Psycholoog Van den Broeck zegt dat hij verwacht dat de zorgwekken­de trend ‘ook weer zal keren’. ‘Studies die hebben gekeken naar de mentale impact van epidemieën op mentale gezondheid wijzen over het algemeen op een grote veerkracht. De meeste mensen, ook jongeren, komen er op langere termijn zonder veel kleerscheu­ren uit.’

 ?? © ?? 19- tot 24-jarigen vormen een kwetsbare groep.
Xose Bouzas
© 19- tot 24-jarigen vormen een kwetsbare groep. Xose Bouzas

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium