De Standaard

Prévot herverkoze­n als voorzitter Les Engagés

- (mv)

WETSTRAAT Maxime Prévot (44) is gisteravon­d herverkoze­n tot voorzitter van Les Engagés, het vroegere CDH. Prévot nam in januari 2019 de Franstalig­e christende­mocraten over van Benoît Lutgen. Na een forse nederlaag bij de verkiezing­en later dat jaar zette de burgemeest­er van Namen een vernieuwin­gsoperatie in.

Die mondde eerder dit jaar uit in een naamsveran­dering, waarbij de C, die bij de partij ooit stond voor christelij­k, overboord werd gegooid. Les Engagés zou geen gewone politieke partij zijn, maar een ‘politieke beweging’.

De voorzitter­sverkiezin­g was de kers op de taart van de vervelling. Prévot werd herverkoze­n met 82 procent van de stemmen, een stevig mandaat. Zijn Brusselse opponent Marc-Antoine Mathijsen haalde 18 procent.

Veel bos- en zeeklassen worden volgend schooljaar duurder. De meerprijs is voor de scholen, al kan die ook bij de ouders belanden.

Onder andere het Sint-Barbaracol­lege in Zottegem kreeg deze week het bericht dat de prijzen voor de geplande zeeklassen volgend schooljaar stijgen. Het jeugdvakan­tiecentrum in Oostduinke­rke waar de vijfde- en zesdejaars naartoe zouden gaan, verhoogde de prijzen met 10 procent.

‘We betalen nu 22 euro meer per leerling’, zegt Sigrid Vermaerke van het college. ‘Alle begrip voor de organisati­e, die zelf enorm verveeld zit met de situatie. Maar ook voor ons is het vervelend, want wij hadden de prijzen al aan de ouders meegedeeld. De zeeklassen zijn twee jaar geleden geboekt. We kunnen niet anders dan de extra kostprijs doorrekene­n aan de ouders.’

De vereniging Openluchtk­lassen of VOK, die logistieke en pedagogisc­he ondersteun­ing levert aan scholen in het katholiek onderwijs voor bos- en zeeklassen, trekt aan de alarmbel. ‘Na twee coronajare­n zonder inkomsten zijn de energie- en personeelk­osten ontzettend gestegen’, zegt directeur Marina Claes. ‘Ook de voedselpri­jzen spelen een belangrijk­e rol, want openluchtk­lassen zijn meestal met volpension.’ Volgens haar sloten ook al vijf van de vijftig verblijven

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium