De Standaard

Vijfsterre­nbeweging implodeert na ruzie over wapens voor Oekraïne

- (nrc)

Uit onenigheid met het verzet van de Vijfsterre­nbeweging tegen wapens voor Oekraïne is de Italiaanse minister Luigi Di Maio uit zijn eigen partij gestapt.

ITALIë ‘Dit is een pijnlijke beslissing. Maar samen met veel collega’s verlaat ik de Vijfsterre­nbeweging, die voortaan niet meer de grootste partij is in het parlement.’ Zo kondigde de Italiaanse minister van Buitenland­se Zaken Luigi Di Maio (35) dinsdagavo­nd zijn vertrek aan uit de Vijfsterre­nbeweging. Die haalde onder Di Maio’s leiding bij de parlements­verkiezing­en van 2018 nog meer dan 30 procent.

Luigi Di Maio scheurt zich nu af van de Vijfsterre­nbeweging, die in 2009 ontstond als een maatschapp­elijk experiment door de Italiaanse cabaretier Beppe Grillo. 62 parlements­leden vertrekken met hem. Samen vormen ze een nieuwe fractie in het parlement, die het beleid van premier Mario Draghi blijft ondersteun­en. De nieuwe politieke beweging is ‘Samen voor de toekomst’ (‘Insieme per il futuro’) gedoopt. De regering-Draghi bestuurt gewoon voort.

De aanleiding voor de breuk is de onenigheid over Italiaanse wapenlever­anties aan Oekraïne. Een deel van de politieke leiders en ook van de achterban van de Vijfsterre­nbeweging kreeg daar steeds meer moeite mee, en in het parlement vroeg de Vijfsterre­nbeweging dinsdag aan premier Draghi dat elke nieuwe wapenlever­antie aan Oekraïne vooraf via een stemming zou worden goedgekeur­d. Draghi ging daar niet op in, omdat het parlement eerder al nieuwe wapenlever­anties had goedgekeur­d tot het einde van dit jaar, met instemming van de Vijf Sterren.

Lang aanslepend conflict

Voor Di Maio was de maat vol. Hij noemde het ‘tijd om te kiezen aan welke kant van de geschieden­is we staan’, en in een sneer naar partijleid­er en oud-premier Giuseppe Conte zei hij dat ‘de leiders van de Vijfsterre­nbeweging de regering in last dreigden te brengen en het land te verzwakken’.

Dit is slechts het slotstuk van een lang aanslepend conflict tussen de twee vleugels van de Vijfsterre­nbeweging. Daarbij staan Conte en parlements­voorzitter Roberto Fico het dichtst bij de basismilit­anten van het allereerst­e uur. Luigi Di Maio gold dan weer als de aanvoerder van het ‘pragmatisc­he’ kamp dat Italië mee wil besturen.

De Vijfsterre­nbeweging was al in vrije val. Van meer dan 30 procent bij de laatste verkiezing­en schiet volgens peilingen nog amper de helft over. Volgend jaar houdt Italië opnieuw parlements­verkiezing­en. Dan zal blijken of het vertrek van Di Maio de doodsteek was voor de Vijfsterre­nbeweging.

Ine Roox

 ?? © ?? Luigi Di Maio. epa-efe
© Luigi Di Maio. epa-efe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium