De Standaard

Voor beleggers wordt het lang uitzweten

-

Spaarders die tot voor enkele maanden gefrustree­rd waren dat ze de makkelijke beursrally van de afgelopen twee jaar gemist hebben, zijn vandaag wellicht blij dat ze niet in de markt zitten. Het beste wat ze kunnen doen, is voorlopig aan de zijlijn blijven staan.

Voor wie wel nog in de markt zit, is blijven zitten misschien wel de beste optie. Het is nu niet het moment om bij te kopen en het is al laat om nog te proberen winsten te verzilvere­n. Na de sterke koersdalin­gen sinds begin dit jaar, wordt verwacht dat de beurzen nog lager kunnen zakken.

Volgens markthande­laren is de kans op een diepe terugval zelfs groter dan bij vorige crisismome­nten. Dat heeft te maken met de meer fundamente­le shift in een aantal parameters, zoals elektricit­eit-, gas- en petroleump­rijzen.

Ook al daalt de olieprijs uit vrees voor een recessie, een snelle terugkeer naar de niveaus van vorig jaar zit er – gezien de impasse met Rusland – niet in. Ook de inflatie zal niet zo snel dalen als eerder gehoopt. Centrale bankiers mispakten zich tot nu toe herhaaldel­ijk aan die inflatie en zitten nog steeds in de achtervolg­ing.

Een recessie lijkt onvermijde­lijk met een herstel dat deze keer langer op zich laat wachten

Bovendien is het voor vrijwel iedereen duidelijk dat er na de zomer een afkoeling en wellicht recessie zitten aan te komen. Zelfs Jerome Powell, voorzitter van de Amerikaans­e centrale bank, geeft aan dat zo’n recessie onvermijde­lijk is. Hoe zwaar ze wordt, is nog onzeker, maar de kans op een diepe recessie is wel groter dan bij eerdere inkrimping­en van de economie.

Een snel herstel zou deze keer langer op zich kunnen laten wachten. Vanwege een inflatie die een structuree­l karakter lijkt te krijgen, zijn meer en forsere rentestijg­ingen nodig, die op de economie zullen wegen.

Een indicator van het Europese consumente­nvertrouwe­n viel in juni verder terug én noteert nu vrijwel even laag als in april 2020 toen de pandemie schokgolve­n door de economie jaagde. Hoe somberder de consumente­n, hoe minder duurzame consumptie­goederen besteld worden. Orderboekj­es van bouwfirma’s zullen leeglopen.

Het blijft volstrekt onduidelij­k hoe het ongeziene experiment van de laatste tien jaar, waarbij de centrale bankiers hun balansen sterk opbouwden om de economie te ondersteun­en, zal aflopen. De meeste aandacht gaat naar een verwachte recessie in de Verenigde Staten, terwijl Europa er slechter voor staat. De regio heeft weinig eigen energie en grondstoff­en en kampt met lidstaten met sterk uiteenlope­nde prestaties.

De ECB probeert renteversc­hillen beperkt te houden, maar dat zijn slechts lapmiddele­n als die niet onderbouwd worden door fundamente­le oplossinge­n. Met politici die weinig speelruimt­e hebben en aangewezen zijn op lastige coalities, vallen die niet te verwachten. Veel politici moeten nog afkicken van de idee dat geld niet langer gratis is.

Als het financiële systeem zijn vertrouwen verliest – bankiers waarschuwe­n in dat verband ook voor verrassing­en vanuit de cryptomunt­en – is een sterke terugval van de markten waarschijn­lijk. De kans op een langere negatieve periode is lang niet zo groot geweest.

In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium