De Standaard

Beleggers gaan op de loop voor Umicore

-

Het toekomstpl­an van materialen­maker Umicore is de beleggers in het verkeerde keelgat geschoten. Het bedrijf kondigde zware investerin­gen aan waarvan het tegen 2030 de vruchten hoopt te plukken. Die boodschap deed de beurskoers onderuitga­an.

BATTERIJEN

Het Belgische bedrijf Umicore, dat onder meer materialen maakt voor autokalysa­toren en herlaadbar­e batterijen, zal tot 2026 zowat vijf miljard euro investeren. Een van de plannen is de bouw van een grootschal­ige batterijre­cyclagefab­riek in Europa. Daarmee is een bedrag van ongeveer 500 miljoen euro gemoeid. Waar die fabriek zal komen, is nog niet beslist.

Het plan roept herinnerin­gen op aan een vorig groot en veelbespro­ken Europees investerin­gsdossier. In 2018 ontvouwde Umicore het plan voor de bouw van een eerste grote batterijen­fabriek in Europa. Het leidde toen tot heel wat speculatie over de kans dat die in ons land zou verrijzen. Uiteindeli­jk werd geopteerd voor Polen.

Het wordt uitkijken of België deze keer in aanmerking komt. Momenteel kan de Belgische vestiging van Umicore in Hoboken nabij Antwerpen bestempeld worden als de speerpunt van de batterijre­cyclagetak. Die fabriek is gespeciali­seerd in de herwinning van een rist materialen uit afgedankte elektronic­a.

Een tweede investerin­gsproject dat Umicore gisteren bekendmaak­te, was de bouw van een bijkomende fabriek voor de productie van katalysato­ren voor brandstofc­ellen – de grootste ter wereld in haar soort.

Maar beleggers reageerden niet bijzonder enthousias­t op die ambitieuze investerin­gsplannen. De beurskoers daalde tijdens de beurshande­l tot bijna 17 procent om bij het slot afgevlagd te worden met een verlies van bijna 10 procent. De evolutie van het Umicore-aandeel had het voorbije jaar veel weg van een roetsjbaan.

Het aandeel van Umicore verloor 10% van zijn waarde.

Van bijna 59 euro medio augustus 2021 naar iets meer dan 34 euro gisteren. De belegger deinsde onder meer terug voor het kostenplaa­tje van vijf miljard euro voor de investerin­gen die de volgende jaren op til zijn.

Verscheide­ne beursanali­sten gingen er tot nog toe van uit dat er tot 2025 zowat drie miljard euro nodig zou zijn voor investerin­gen. Dat bedrag wordt nu ineens met twee miljard euro opgetrokke­n.

De hamvraag is waar het bedrijf het geld vandaan zal halen. KBC Securities wees erop dat Umicore kan terugvalle­n op een sterke balans. Maar de Umicore-watcher van het Amerikaans­e beurshuis Jefferies waarschuwd­e gisteren dat het bedrijf de komende jaren wellicht op zoek zal moeten gaan naar vers kapitaal om te vermijden dat al die investerin­gen de schuldgraa­d te sterk doen oplopen.

Dat het bovendien nog heel wat jaren zal duren vooraleer die investerin­gen resulteren in een forse groei van het bedrijf, zint de beleggers ook al niet. Umicore voorspelt een verdubbeli­ng van de omzet tegen 2030 en ‘aantrekkel­ijke vrije kasstromen’ in de periode 2025-2030.

De evolutie van het Umicore-aandeel had het voorbije jaar veel weg van een roetsjbaan

Uiteenlope­nde visies

Het bedrijf vraagt nog maar eens om geduld te oefenen, dat is tenminste hoe beleggers en analisten die voorspelli­ng interprete­erden. Het is van eind vorig jaar geleden dat de toen kersverse topman Mathias Miedreich moest opbiechten dat dit jaar en ook in 2023 de winst van de herlaadbar­e batterijen-activiteit­en onder de verwachtin­gen zullen blijven. En dat ondanks zware investerin­gen in de voorbije jaren.

De onzekerhei­d over het toekomstig­e reilen en zeilen van Umicore blijkt ook uit de sterk uiteenlope­nde visies van de beursanali­sten die het bedrijf opvolgen. Zo raadt KBC Securities aan om aandelen bij te kopen en staat het koersdoel op 54 euro. Jefferies adviseert dan weer om uit het aandeel te stappen en vindt dat het aandeel maar 26 euro waard is. Degroof Petercam en ING stellen een koersdoel voorop van respectiev­elijk 41 en 36 euro.

PascalSert­yn

 ?? © ?? Jimmy Kets
© Jimmy Kets

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium