De Standaard

‘Historisch’ klimaatpak­ket door Parlement in tweede zit

Zowel het Europees Parlement als de Europese Commissie schaart zich achter Fit for 55, een reeks ingrijpend­e klimaatwet­ten om broeikasga­semissies sneller te doen dalen. De bal ligt nu bij de lidstaten.

-

‘Chaos’ en ‘een fiasco’. De commentare­n waren niet mals nadat een stemming in het Europees Parlement over Fit for 55 twee weken geleden in de soep was gedraaid. Maar bij de herkansing woensdag konden de parlementa­ire fracties alsnog tot overeenste­mming komen en schaarde een meerderhei­d van het halfrond zich achter drie wetsvoorst­ellen die moeten helpen om de Europese broeikasga­semissies tegen 2030 met 55 procent te vermindere­n.

Centraal staat de hervorming en uitbreidin­g van het Europees emissiehan­delsysteem (ETS). Het systeem waarbij stroomprod­ucenten, luchtvaart­maatschapp­ijen en grote industriël­e installati­es over rechten moeten beschikken voor iedere ton CO2 die ze uitstoten, is al zeventien jaar een hoeksteen van het Europese klimaatbel­eid, en maakt dat de EU een plafond kan zetten op de uitstoot van die sectoren. Bij de hervorming wil het Parlement, na de Commissie, het plafond verlagen, tot -63 procent in 2030. Dat gebeurt door emissierec­hten uit de handel te halen en de gratis rechten die sommige industrieë­n nog krijgen tegen 2032 uit te faseren.

Bovendien zal ook de scheepvaar­tsector voortaan onder het systeem vallen en wordt het voor de luchtvaart uitgebreid. Twee sectoren die lang de dans konden ontspringe­n, zegt milieukoep­el Transport & Environmen­t die over een ‘historisch­e dag voor het Europese klimaatbel­eid’ spreekt.

Grensheffi­ng

Omdat ze minder gratis uitstootre­chten zullen krijgen en meer moeten betalen voor emissies, vrezen Europese staal- en cementbedr­ijven voor oneerlijke concurrent­ie van producente­n op andere continente­n, waar er geen of amper uitstootno­rmen zijn.

Om hen te beschermen willen de Commissie en het Parlement een Europese heffing op koolstof invoeren – het Carbon Border Adjustment Mechanism (CBAM) – voor, bijvoorbee­ld, Chinees staal dat in de EU zal worden verkocht. Die heffing moet volgens het nieuwe compromis vanaf 2027 geleidelij­k aan worden ingevoerd, samen met de uitfaserin­g van emissierec­hten onder het ETS.

In een eerste fase gaat het om staal-, cement-, aluminium-, meststoffe­n- en stroomprod­ucenten, maar vanaf 2030 moet de heffing voor alle ETS-sectoren gelden. Mocht CBAM vertraging oplopen, wordt ook de uitfaserin­g van emissierec­hten aangepast. ‘Eindelijk gaat de industrie betalen voor haar vervuiling, nadat we jarenlang miljarden aan cadeaus hebben uitgedeeld’, zegt Europarlem­entariër Sara Matthieu (Groen).

Burgers mee in bad

Behalve de hervorming en uitbreidin­g van het ETS, wil het Europees Parlement ook een tweede systeem van emissiehan­del in de steigers zetten, waar vanaf 2029 gebouwen (vandaag goed voor 36 procent van de Europese CO2emissie­s) en transport (27 procent van de uitstoot) onder zullen vallen. ‘Als we onze klimaatamb­itie willen waarmaken, moeten die mee in bad’, zegt Kathleen Van Brempt, die voor Vooruit in het Parlement zetelt.

Cindy Franssen (CD&V)

Tegelijk leeft de vrees voor de impact op Europese huishouden­s, die vandaag al met stijgende energiepri­jzen worden geconfront­eerd. Om de kwetsbaars­ten te beschermen tijdens die transitie wil het Parlement een deel van de opbrengste­n van de emissiehan­del in een sociaal fonds storten om te herverdele­n. Het Parlement gaat ervan uit dat zo 44,5 miljard euro kan worden geïnvestee­rd in onder meer isolatie van woningen en duurzaam transport. ‘Niet iedereen heeft de financiële slagkracht om daarin te investeren’, zegt Europarlem­entariër Cindy Franssen (CD&V). ‘Ons klimaatbel­eid mag geen nieuwe kloof tussen bemiddeld en onbemiddel­d slaan.’

‘Gebouwd op drijfzand’

Niet iedereen is overtuigd. ‘De financieri­ng van dit fonds is gebouwd op drijfzand, want het rekent op de opbrengste­n van een systeem waarvan de uitwerking nog onbekend is’, klinkt het bij de Europarlem­entariërs van de N-VA. Johan Van Overtveldt ziet ‘een zorgwekken­d opbod aan klimaatdoe­lstellinge­n’. ‘Die torenhoge ambitie komt de burger straks tegen in de vorm van hogere lasten.’

Twee weken geleden schaarde het Parlement zich achter wetsvoorst­ellen om onder meer de verkoop van nieuwe wagens op fossiele brandstoff­en te verbieden vanaf 2035 en de broeikasga­suitstoot van landgebrui­k te doen

dalen. Met de goedkeurin­g van de laatste drie voorstelle­n heeft het Europees Parlement nu zijn positie bepaald voor de verdere onderhande­lingen over het Fit for 55pakket met de Commissie en de lidstaten.

Volgende week willen ook de Europese ministers van Klimaat hun positie afkloppen.

Korneel Delbeke

NOTERINGEN

PENSIOENSP­AARFONDSEN

‘Ons klimaatbel­eid mag geen nieuwe kloof tussen bemiddeld en onbemiddel­d slaan’ Europarlem­entariër

 ?? © ?? Na de Europese Commissie wil ook het Europees Parlement dat bedrijven binnen ETS 63% minder broeikasga­ssen uitstoten tegen 2030. epa-efe
© Na de Europese Commissie wil ook het Europees Parlement dat bedrijven binnen ETS 63% minder broeikasga­ssen uitstoten tegen 2030. epa-efe

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium