De Standaard

Russen hebben de overhand en dat maakt hen nog brutaler

Russische raketten zijn ingeslagen op een winkelcent­rum in Krementsjo­ek waar zo’n duizend mensen waren. Hoeveel doden er vielen, is niet zeker, maar de aanval maakt duidelijk dat Oekraïne dringend nood heeft aan betere luchtafwee­rsystemen.

- Dominique Minten

Het was gisteravon­d bang afwachten hoeveel doden en gewonden een Russische raketaanva­l had gemaakt op een overdekt winkelcent­rum in Krementsjo­ek, een stad van 200.000 inwoners in het midden van Oekraïne, aan de Dnjepr. Volgens de Oekraïense president Zelenski waren daar zeker duizend mensen aan het winkelen toen de raketten insloegen. Het winkelcent­rum schoot meteen in brand. De eerste berichten spraken over zeker dertien doden, maar dat aantal zal ongetwijfe­ld oplopen. ‘Het aantal slachtoffe­rs is onmogelijk in te schatten’, aldus Zelenski. ‘Maar het is zinloos om te hopen op fatsoen en menselijkh­eid van Rusland.’ De provincieg­ouverneur sprak van een ‘oorlogsmis­daad’.

De aanval zet in elk geval het pleidooi van Zelenski voor meer en betere luchtafwee­rsystemen kracht bij. Enkele uren voor de raketten insloegen, had hij de leiders van de zeven grootste industriel­anden (G7) daar nogmaals om gesmeekt. Hij vroeg hen ook meer economisch­e sancties en meer veiligheid­sgaranties. ‘We staan zij aan zij met Oekraïne zolang dat nodig is’, klonk het bij de leiders. Concreet gaan ze werken aan een mechanisme waarmee de prijs van Russische olie op de wereldmark­t verlaagd kan worden. De bedoeling is dat Rusland minder olie-inkomsten heeft en dat de prijs van de olie voor de westerse consument niet stijgt. De vraag is hoe realistisc­h dat plan is. Duitsterpo­ortjes. land staat er eerder sceptisch tegenover.

Ook werken de zeven verder aan sancties waardoor de Russische defensie-industrie geen grondstoff­en en technologi­e meer krijgt. Ook daarover wordt al veel langer gesproken. Er zijn nog altijd achZelensk­i wil vooral dat er tempo wordt gemaakt. ‘Partners moeten sneller handelen als ze echt partners willen zijn. Vertraging­en met de levering van wapens en munitie aan ons land, zijn een uitnodigin­g voor Rusland om keer op keer toe te slaan.’

Lysytsjank valt bijna

Vorige week werden de eerste Amerikaans­e Himars-raketsyste­men geleverd. Daarmee kan het Oekraïense leger sneller en preciezer raketten afvuren. De VS willen nu ook een nieuw, ultramoder­n luchtafwee­rsysteem van Noorse makelij leveren. Dat moet Oekraïne helpen bij de verdedigin­g van zijn steden. Russische raketten blijven veel te gemakkelij­k doelen treffen.

Dat werd niet alleen in Krementsjo­ek duidelijk, in het weekeinde kwam ook Kiev opnieuw onder vuur te liggen. Ook Charkov, de tweede stad in het noordooste­n, wordt opnieuw geregeld onder vuur genomen. Daarbij vielen gisteren weer minstens vier doden.

De aanvallen maken duidelijk dat Rusland Oekraïne kan treffen waar het dat wil. Rusland heeft militair duidelijk de overhand. Het belangrijk­ste slagveld blijft de Donbas. Daar krijgen de

Oekraïners het steeds moeilijker. Na de inname van Severodone­tsk lijkt ook de val van Lysytsjans­k

nakend. De provincieg­ouverneur van Loehansk riep de inwoners op de stad zo snel mogelijk te verlaten. ‘De situatie is er zeer ernstig.’

‘Einde tegen de winter’

Het doet de vraag rijzen hoelang Oekraïne kan standhoude­n in Donetsk, de andere provincie van de Donbas. Zonder nieuwe, zware wapens van het Westen wordt dat almaar moeilijker. Opvallend was dat Zelenski in zijn toespraak tot de G7-leiders zei dat Oekraïne tegen de winter de oorlog wil beëindigen. Tegen dan wil hij terrein teruggewon­nen hebben op de Russen, zei hij. Maar zoals de oorlog nu verloopt, is dat een mission impossible.

Rusland zal beslissen wanneer de wapens zwijgen en de kans is klein dat Poetin tevreden is met de Donbas alleen. Hij wil ook het volledige zuiden, inclusief Odessa, inpalmen. Als hij de Donbas relatief snel kan innemen, laat hij zijn troepen misschien zelfs oprukken tot aan de Dnjepr. De G7-leiders herhaalden dat zij Oekraïne zeker niet onder druk willen zetten om in te stemmen met een staakt-het-vuren. ‘Het is aan de Oekraïener­s om daarover te beslissen.’

De aanvallen maken duidelijk dat Rusland Oekraïne kan treffen waar het dat wil

 ?? © via reuters ?? ‘Het is zinloos om te hopen op het fatsoen van de Russen’, zei president Zelenski na de aanval op een drukbezoch­t winkelcent­rum.
© via reuters ‘Het is zinloos om te hopen op het fatsoen van de Russen’, zei president Zelenski na de aanval op een drukbezoch­t winkelcent­rum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium