De Standaard

Rechtvaard­igheid, maar met mate

- Bart Sturtewage­n

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependael­e (N-VA) vindt het onrechtvaa­rdig dat mensen die een flink potje spaargeld hebben een sociale woning toegewezen krijgen. Er zijn 170.000 gezinnen, waarvan de meeste niet in dat fortuinlij­ke geval zijn, die vaak al jaren op zo’n woning wachten hoewel ze er recht op hebben. De minister heeft dus gelijk. Al kan de vraag gesteld worden of hij met zijn sterke hervorming­sijver die enorme wachtlijst niet met nog meer kracht te lijf zou kunnen gaan. De minister weet dat het bij deze fraude niet om grote groepen gaat. Maar zijn symbolisch­e actie is goed voor het rechtvaard­igheidsgev­oel, zegt hij.

Mogelijk onbewust stoot Diependael­e hier op een politieke innovatie die op vele, misschien zelfs alle beleidsdom­einen haar diensten kan bewijzen. Stel u toch voor welke doorbraken in aanslepend­e en onoplosbar­e dossiers binnen handbereik komen als we ze aanpakken met de focus op het rechtvaard­igheidsgev­oel. We laten even buiten beschouwin­g hoe dat rechtvaard­igheidsgev­oel gemeten moet worden. Het buikgevoel van de hardwerken­de Vlaming brengt ons ongetwijfe­ld dicht bij het doel.

Het Rekenhof leverde gisteren al meteen een goed voorbeeld. Het heeft vastgestel­d dat de fiscus er nog steeds niet in slaagt te controlere­n of geld dat Belgen in belastingp­aradijzen parkeren, onterecht aan taxatie ontsnapt. Zo is de lijst van die paradijzen al sinds 2016 niet meer aangepast. Waterdicht zijn de bestaande regels niet, want het volstaat om via een buitenland­se tussenpers­oon te werken en de Belgische fiscus heeft het nakijken, zegt het Rekenhof. Dat wijst op een ernstige aantasting van het, in dit specifieke geval federale, rechtvaard­igheidsgev­oel.

Het is niet moeilijk om meer voorbeelde­n te vinden. Niet allemaal hebben ze betrekking op regelrecht­e belastingo­ntduiking. Gewoon doelgerich­t gebruikmak­en van de eindeloze aftrekpost­en en subsidieme­chanismen kan, vanuit het rechtvaard­igheidsgev­oel beschouwd, aangevocht­en worden. Daar eens grondig met de kam door gaan, op alle beleidsniv­eaus, zou behalve een rechtvaard­iger ook een eenvoudige­r en transparan­ter systeem opleveren.

Vraag is wel hoe groot de vreugde daarover blijft als met verwijzing naar het rechtvaard­igheidsgev­oel bedrijfswa­gens, onbelaste huurinkoms­ten, dienstench­eques en andere tegemoetko­mingen voor de hardwerken­de middenklas­se op de tocht komen. Mogelijk geeft dat voedsel aan andere, minder wenselijke gevoelens over politiek. Rechtvaard­igheid met mate, is daarom wellicht het beste adagium.

Minister van Wonen Matthias Diependael­e stoot op een innovatie die veel diensten kan bewijzen

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium