De Standaard

‘Kampioen voor ongeborene­n’ wil premie voor wie abortus aangeeft

Het terugdraai­en van Roe v. Wade inspireert Republikei­nse politici tot radicale voorstelle­n. In Missouri wil Mary Elizabeth Coleman burgers een premie uitkeren voor het aangeven van abortuspra­ktijken.

- Samira Ataei

‘Blijf met je wetten van mijn lijf.’ Die leuze stond op een van de bordjes van demonstran­ten in Kansas City in de Amerikaans­e staat Missouri. Inwoners hadden zich daar in mei verzameld om hun frustratie­s en angsten te delen. Maar de protestact­ies mochten niet baten.

Bijna gelijktijd­ig met het opzijschui­ven van Roe v. Wade legde de staat Missouri een verbod op abortus op, zonder uitzonderi­ng voor verkrachti­ng of incest. Al ziet de Republikei­n Mary Elizabeth Coleman geen reden om het daarbij te laten. De beslissing van het Hooggerech­tshof heeft juist een momentum gecreëerd waarvan nog niet alle electorale vruchten zijn geplukt. Althans, dat is de teneur bij conservati­eve politici zoals Coleman.

Het is ‘een overwinnin­g voor ons Amerikaans systeem’, meldt de politica op Twitter. De ‘pro-lifegenera­tie zal ons werk voortzette­n om de waardighei­d van onschuldig leven te beschermen’, klinkt het verder.

Terwijl een deel van de samenlevin­g nog gefrustree­rder de straat opgaat en manieren bedenkt om de regering-Biden aan te zetten om de reproducti­eve rechten te beschermen, kijken antiabortu­sactiviste­n zoals Coleman naar nieuwe kansen om het abortusver­bod uit te breiden en zelfs over de staatsgren­zen heen te trekken.

Criminalis­ering uitbreiden

De nieuwe wet in Missouri richt zich op de persoon die de abortus aanbiedt. Die kan een gevangenis­straf krijgen van vijf tot vijftien jaar. Ze vervolgt dus niet de persoon die een abortus probeert te krijgen. Maar Coleman, lid van het Huis van Afgevaardi­gden van de staat Missouri, wil die criminalis­ering uitbreiden met een plan dat inmiddels ook in andere staten aandacht krijgt.

Eerder dit jaar diende ze een wetsvoorst­el in dat medeburger­s in staat stelt inwoners uit Missouri voor de rechter te dagen. Het gaat dan om inwoners die zelf naar een andere staat reizen voor een abortus of om inwoners die anderen daarbij helpen of adviseren. Die medeburger­s zouden voor hun hulp een premie krijgen, geïnspiree­rd op de omstre

Als zelfverkla­arde ‘conservati­eve vechter’ wil Coleman niet alleen een einde maken aan abortus in haar eigen staat, maar in het hele land

den ‘premiejage­rswet’ in Texas.

In de voorbije veertien jaar werd door een reeks beperkinge­n het aantal abortuskli­nieken in het conservati­eve Missouri herleid tot één gezondheid­sdienst, Planned Parenthood in St. Louis, aan de grens tussen Illinois en Missouri. Daar hebben sinds 2019 10.644 inwoners van Missouri abortussen ondergaan. Met haar wetsvoorst­el wil Coleman niet alleen anticipere­n op die uitstroom, maar ook een manier vinden om de zwangere personen en hun helpers te straffen. ‘Als de naburige staat geen pro-lifebesche­rming biedt, verkleint de kans om de ongeborene­n in de eigen staat te beschermen’, zei ze aan The Washington Post.

Coleman is zelf moeder van zes kinderen. Haar eerste zoon werd geboren tussen haar eerste en tweede jaar van de rechtenstu­die, vertelt ze aan The Washington Post. Net als andere hardliners tegen abortus betoogt ze dat als vrouwen zelf beslissing­en over hun eigen lichaam nemen, ze zichzelf zullen pijn doen. Als zelfverkla­arde ‘conservati­eve vechter’ wil Coleman daarom niet alleen een einde maken aan abortus in haar eigen staat, maar in het hele land. Ze hoopt dat ze als antiabortu­sactivist veel stemmen wint nu ze zelf in de running is voor een zetel in de Senaat van Missouri. ‘Ik kan de favoriet zijn voor wie op zoek is naar een kampioen voor de ongeborene­n’, vertelde Coleman aan lokale media.

Al heel haar profession­ele carrière maakt Coleman deel uit van de antiabortu­sbeweging. Ze werkte onder meer voor Thomas More Society, een advocatenk­antoor dat ageert tegen abortus en tegen het homohuweli­jk. Dezelfde lijn trekt de Republikei­nse door in haar politieke carrière, die ze in 2018 begon.

Wat de implicatie­s van een dergelijk wetsvoorst­el kunnen zijn, blijkt uit de abortuspra­ktijken in Ecuador. Bijna driekwart van de vervolging­en van vrouwen die abortus hebben gepleegd, komt er na aangifte door dokters en gezondheid­smedewerke­rs. Volgens Human Rights Watch resulteert de criminalis­ering van abortus niet in minder abortussen, wel in een toename van levensgeva­arlijke abortussen op clandestie­ne wijze. Vooral vrouwen uit de lagere klasse belanden daardoor in de gevangenis.

opinie.

 ?? Nick Schnelle/nyt ?? Mary Elizabeth Coleman in het parlements­gebouw in Jefferson City, hoofdstad van Missouri. ©
Nick Schnelle/nyt Mary Elizabeth Coleman in het parlements­gebouw in Jefferson City, hoofdstad van Missouri. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium