De Standaard

Dode na ‘zwakke tornado’ in Nederland

- ©

ZIERIKZEE Een windhoos heeft in het Zeeuwse Zierikzee een mensenleve­n geëist. Tien anderen zijn gewond geraakt.

Een dode, tien gewonden en een enorme ravage. Dat is de zware balans nadat gisteren een windhoos over het Nederlands­e Zierikzee is getrokken. Op meerdere plaatsen lagen kapotte dakpannen. Bomen zijn omgewaaid en ruiten gebarsten.

Tien tot twintig huurwoning­en zijn door de beschadigi­ngen tijdelijk onbewoonba­ar. Van verschille­nde woningen is het dak er afgerukt.

Inwoner Douwe Ouwerkerk was thuis om te lunchen toen de windhoos over het dorp trok. ‘Het voelde alsof de kamer vacuüm werd gezogen, dat was best een heftige gewaarword­ing’, vertelt hij. Vervolgens zag Ouwerkerk op enkele tientallen meters van zijn huis in de historisch­e binnenstad allerlei puin rondvliege­n. ‘Dakpannen, een tuinzwemba­d, iets dat op een tent leek’, somt hij op.

‘Het voelde alsof de kamer vacuüm werd gezogen. Dan zag ik een tuinzwemba­d rondvliege­n’

Douwe Ouwerkerk

Inwoner Zierikzee

Tot drie tornado’s per jaar

De Veiligheid­sregio Zeeland spreekt officieel van een windhoos, maar volgens weerbureau Weeronline gaat het om een zwakke tornado. De kracht van een tornado wordt uitgedrukt in de schaal van Fujita, die loopt van 0 voor de lichtste tot 5 voor de zwaarste, en wordt achteraf vastgestel­d aan de hand van de schade. Weeronline schat de kracht van de tornado in Zierikzee op hooguit 2, met een windsnelhe­id van tussen de 179 en 218 kilometer per uur. Volgens Weeronline komen in Nederland jaarlijks een tot drie tornado’s voor. (jvh)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium