De Standaard

Overheid werkt aan alternatie­f voor Itsme

- Tom Le Bacq

APPS De overheid werkt aan een eigen variant van Itsme, de populaire app waarmee je je online kunt identifice­ren. Er is onvrede over de macht van de app.

‘Inloggen via Itsme’ aanklikken, een vijfcijfer­ige code invoeren op je gsm en voilà: je bent binnen op de site waar je wil zijn. De app dient om je te identifice­ren op het internet: bij je bank, of bij de overheid. Vooral bij die laatste, eigenlijk. ‘Zestig procent van alle connecties komen via de overheid’, zegt Mathieu Michel, staatssecr­etaris voor Digitalise­ring (MR).

Het is een onwaarschi­jnlijk succes: 6,5 miljoen Belgen gebruiken de app. Ze is ontwikkeld door Belgian Mobile ID, een Belgisch bedrijfje dat opgericht is door de bankensect­or en de telecomope­ratoren. Maar de overheid werkt nu ook zélf aan een identifica­tiemiddel, laat Michel weten.

Dat is opmerkelij­k, want het zou natuurlijk ook Itsme kunnen gebruiken. ‘We vinden dat dat iets moet zijn dat vanuit de overheid zelf komt’, zegt Mathieu. ‘We kunnen niet volledig afhankelij­k zijn van een privébedri­jf. Wat als Itsme morgen overgenome­n wordt door een bedrijf buiten Europa? Wat als het een maand in panne ligt?’

Geldkwesti­e

‘We willen het niet vervangen of wegconcurr­eren’, zegt Michel. ‘Zelf zo’n login ontwikkele­n, is iets wat we doen als goede huisvader.’ Voor de volledige ontwikkeli­ng van de digitale portefeuil­le trekt de overheid 50 miljoen euro uit.

Itsme reageert verbaasd. ‘Wij hebben enkele weken geleden vernomen dat de overheid aan een alternatie­f werkt, een verrassend­e keuze’, zegt ceo Stephanie De Bruyne. ‘Vooral omdat de overheid onze grootste aandeelhou­der is. Net door die samenwerki­ng zijn we een voorloper geworden op het vlak van digitale identiteit in Europa.’

In de achtergron­d rommelt het al langer. Een geldkwesti­e vormt daar één deeltje van. Toen de overheid besliste om Itsme toe te laten als identifica­tiemiddel, is wettelijk vastgelegd hoeveel dat maximaal mocht kosten: 450.000 euro per jaar. Maar onder meer door de coronacris­is – en het ontstaan van apps als CovidSafe – is het gebruik van Itsme enorm toegenomen. En dus vroeg Belgian Mobile ID meer geld. Verschille­nde bronnen spreken van 800.000 euro extra.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium