De Standaard

Aapmensenk­erkhof miljoen jaar ouder dan gedacht

De wieg van de (aap)mens stond in oostelijk Afrika? Not so fast, zullen ze in Zuid-Afrika zeggen. Zeker nu blijkt dat daar al lang vóór de tijd van Lucy australopi­theken rondliepen.

- Senne Starckx

Van alle mensachtig­en is het kleine aapmensje Lucy voor velen de bekendste, zo niet de enige die ze kennen. Het halve skelet van deze vrouwelijk­e australopi­theek werd in 1974 opgegraven in Ethiopië. Haar faam dankt Lucy aan het feit dat ze de vroegste bekende mensachtig­e was toen ze werd gevonden – ze leefde 3,2 miljoen jaar geleden. Dat ze vernoemd werd naar een song van The Beatles draagt daar ongetwijfe­ld ook toe bij.

Vandaag worden Lucy en haar mede-australopi­theken van de soort Australopi­thecus afarensis niet meer tot de vroegste mensachtig­en gerekend, en ook niet tot de voorhoede van het geslacht der australopi­theken dat vier miljoen jaar geleden opdook en dat twee miljoen jaar geleden het evolutiona­ire stokje doorgaf aan het geslacht Homo. Maar dat kan de vinders van Lucy moeilijk worden aangewreve­n: tot diep in de vorige eeuw behoorde haar skelet tot de oudste bekende fossielen van mensachtig­en.

Toch waren voordien al oudere resten van australopi­theken opgegraven, meldt het vakblad PNAS deze week. Paleoantro­pologen komen daarin aanzetten met een nieuwe datering voor Australopi­thecus africanus, een australopi­thekensoor­t die in zuidelijk Afrika leefde. De australopi­theken kwamen daar vroeger voor dan tot nu toe werd gedacht. Veel vroeger zelfs, zomaar even een miljoen jaar.

Impact kosmische straling

De fossielen van A. africanus die nu opnieuw zijn gedateerd, werden al opgegraven in de eerste helft van de vorige eeuw. Dat gebeurde in ZuidAfrika, meer bepaald in de kalksteeng­rotten van Sterkfonte­in. Die grotten herbergen het grootste australopi­thekenkerk­hof van Afrika (en dus van de wereld). De afgelopen eeuw zijn er honderden fossielen opgegraven – veel meer dan in Oost-Afrika, wat nochtans vaak wordt gezien als de bakermat van de mensheid.

In 1947 werd er een bijna intacte schedel van een A. africanus gevonden. De aapmens werd Mrs. Ples gedoopt, hoewel het geslacht onzeker is. Sommige paleoantro­pologen denken dat het skelet dat in de

De kalksteeng­rotten van Sterkfonte­in herbergen het grootste australopi­thekenkerk­hof van Afrika

buurt werd opgegraven van dezelfde australopi­theek was. Volgens hen is Mrs. Ples daarom de zuidelijke tegenhange­r van Lucy. Al past die titel wellicht beter bij Little Foot, zoals de australopi­theek werd genoemd waarvan in de jaren negentig het nagenoeg volledige skelet werd ontdekt in Sterkfonte­in.

De verbeterde ouderdomsb­epaling is het resultaat van een relatief nieuwe dateringst­echniek die de paleoantro­pologen hebben losgelaten op de kalksteen in de grotten van Sterkfonte­in. Met de techniek kan worden achterhaal­d hoelang gesteente al ondergrond­s heeft gezeten. Dit kan dankzij de invloed van de kosmische straling op bovengrond­s gesteente, waarbij een bombardeme­nt van deeltjes uit de atmosfeer bepaalde atoomsoort­en in het gesteente omzet in andere. Door de onderlinge massaverho­udingen van die atoomsoort­en te meten, kan de blootstell­ingsduur worden berekend, en dus de tijd bovengrond­s. Als de ouderdom van het gesteente bekend is, kan ook de tijd ondergrond­s worden bepaald.

Voor het gesteente waarin een groot deel van de australopi­thekenfoss­ielen in Sterkfonte­in opgesloten zat, blijkt dat ongeveer 3,5 miljoen jaar te zijn geweest. Dit terwijl de eerdere datering, gebaseerd op naburig, jonger gesteente, bij een maximale ouderdom van 2,5 miljoen jaar uitkwam.

In het licht van de evolutie van de australopi­theken betekent dit dat A. africanus al vroeg op het toneel verscheen – vroeger zelfs dan Lucy en haar soortgenot­en van A. afarensis.

Betekent dit dat de wieg van de (aap)mensheid niet in oostelijk maar wel in zuidelijk Afrika stond? Dat is te voorbarig, want natuurlijk heeft ook in de Riftvallei in Ethiopië, Kenia en Tanzania het opgravings­werk niet stilgelege­n, getuige bijvoorbee­ld de vondst van resten van een australopi­thekensoor­t die bijna vier miljoen jaar geleden leefde (A. anamensis).

Aan de slag met DNA

Interessan­ter dan waar de eerste australopi­theken uithingen, is het om te weten in welke mate de verschille­nde soorten aapmensen die verspreid over Afrika voorkwamen, verwant aan elkaar waren. Misschien kan australopi­theken-DNA ophelderin­g brengen, als paleogenet­ici er ooit in slagen om, behalve van uitgestorv­en mensensoor­ten zoals de neandertha­ler, ook de genetische code van verdwenen mensachtig­en te ontcijfere­n. De recente reconstruc­tie van mammoetDNA van een miljoen jaar oud toont aan dat het idee niet helemaal van de pot gerukt is.

 ?? © afp ?? De vindplaats van ‘Little Foot’, de australopi­theek waarvan in de jaren negentig het nagenoeg volledige skelet werd ontdekt in Sterkfonte­in.
© afp De vindplaats van ‘Little Foot’, de australopi­theek waarvan in de jaren negentig het nagenoeg volledige skelet werd ontdekt in Sterkfonte­in.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium