De Standaard

Cinema à volonté? Het kan in Brussel

Met het Cineville-abonnement kun je onbeperkt naar de film in alle deelnemend­e arthousebi­oscopen. Brussel is de eerste stad die het Nederlands­e concept kopieert. De rest van België volgt in 2023.

- Jeroen Struys

Vrijdagavo­nd naar de bioscoop met je vrienden, zaterdag nog eens met je partner en zondag lekker alleen? Voor 21 euro per maand kun je zo vaak als je wil naar de bioscoop. Dat is de belofte van Cineville, een abonnement­sformule die uit Nederland komt overgewaai­d. Het verschil met bestaande bioscoopab­onnementen, zoals UGC Unlimited (18,90 euro/ maand), is dat je niet alleen in die ene multiplexk­eten terecht kunt, maar meteen in alle deelnemend­e arthousebi­oscopen.

Voorzichti­ge start

In Nederland zijn dat er maar liefst 58, in 32 steden in het hele land, van Alkmaar tot Zwolle. Het concept bestaat daar al veertien jaar en intussen zijn 55.000 Nederlande­rs erop geabonneer­d. Cineville Nederland telt een team van meer dan 20 mensen, die onder meer een website onderhoude­n met redactione­le bijdragen en een podcast over films.

In België kent Cineville een voorzichti­ge start. Vanaf vandaag kun je met de Cinevillep­as terecht in de drie Brusselse arthouses die het initiatief op poten hebben gezet: Galeries, Palace en Vendôme. Ze zullen de formule pas echt in de kijker zetten vanaf september, wanneer het hoogseizoe­n voor de bioscopen aanbreekt. Gaandeweg zouden andere Brusselse bioscopen zich kunnen aansluiten, maar die willen nog even afwachten wat de effecten zijn bij de drie starters.

All you can see

‘Ook in Nederland zijn ze ooit begonnen met slechts 5 bioscopen in Amsterdam’, zegt Eric Franssen van cinema Palace. ‘Ondertusse­n is het een echt merk geworden en kunnen ze straffe resultaten voorleggen. Zo heeft de Cinevillep­as gezorgd voor een stevige verjonging van de arthousebi­oscopen, en die was dringend nodig. Wie jonger is dan 26 zal overigens slechts 18 euro betalen.’

De helft van de leden in Nederland is jonger dan 39 jaar. De abonnement­sformule sluit aan bij de manier waarop we nu ook muziek en tv consumeren, met abonnement­en op Spotify en streamingp­latformen. Bovendien bleek het abonnement het publiek aan te zetten om ook naar minder voor de hand liggende films te gaan. Als je toch onbeperkt naar de film kunt, dan neem je al makkelijke­r een gokje. Precies aan die nieuwsgier­igheid komen arthouses tegemoet, veeleer dan multiplexe­n die met Hollywoodf­ilms en Disney mikken op makkelijk herkenbare, mainstream verhalen.

Hopen op regen

Cineville moet een dubbel wapen worden. Enerzijds creëert het abonnement een trouw publiek dat openstaat voor verrassing­en. Anderzijds betekent Cineville, met zijn website, community en events, ook een nieuw middel ter promotie van de arthousefi­lms. Een uitbreidin­g naar Wallonië en Vlaanderen is gepland in 2023.

Niemand steekt onder stoelen of banken dat het zware jaren zijn geweest voor de cinema’s. De Europese cinema’s tekenden door corona een verlies op van minstens 19 miljard euro.

En ook vandaag loopt het nog moeilijk, geeft Franssen toe. ‘Sinds maart is het bijzonder goed weer geweest, wat nog altijd de grootste bedreiging is voor de bioscopen. We merken vooral dat de films tegenwoord­ig sneller uitsterven dan vroeger: na twee weken vallen de bezoekersc­ijfers al pijlsnel terug. Een film als Incroyable mais vrai doet het goed, maar zou het vijf jaar geleden dubbel zo goed hebben gedaan.’

Als je voor een vast bedrag onbeperkt naar de film kunt, neem je sneller een gokje. Precies aan die nieuwsgier­igheid komen arthousebi­oscopen tegemoet

 ?? © Bart Dewaele ?? Cinéma Vendôme, een van de drie Brusselse initiatief­nemers.
© Bart Dewaele Cinéma Vendôme, een van de drie Brusselse initiatief­nemers.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium