De Standaard

Ontdooien met een akelig perfecte robot

Er speelt een plezierig onbehaagli­jke chemie tussen een timide vrouw en de menselijke robot onder haar dak.

- Ruben Aerts

Over robots hoor je toch vooral economen aan het woord. Zij tuimelen over elkaar heen om te zeggen hoe die dingen nog meer onze jobs zullen overnemen. Maar betrek je filmmakers in die discussie, dan krijg je meteen heel andere toekomstbe­elden geschetst. Kijk maar naar Ich bin dein Mensch, een bijzonder charmante romcom van de Duitse cineast Maria Schrader, over een vrouw die drie weken moet samenleven met een robot. Error!

Het hele idee klinkt alsof hooguit iemand als Elon Musk plezier aan deze film kan beleven. Laat net het tegendeel waar zijn. Dit is geen blitse sciencefic­tion, wel een origineel en warmbloedi­g verhaal over angst voor intimiteit en dat wat algoritmes (niet) te boven gaat.

Alma is een historica die als test de androïde Tom in huis neemt, om de financieri­ng van haar onderzoek veilig te stellen. Vierkant tegen haar zin stemde ze in, en daarom moet hij zich tevredenst­ellen met de slaapbank in het rommelkame­rtje. Hij blijft er even gemaakt bij glimlachen, maar zelf doet ze toch maar de deur van haar slaapkamer op slot. Je weet nooit wat er in zo’n besturings­systeem omgaat.

De innemende hoofdrol is voor Maren Eggert, die Alma neerzet als een vrouw die onzeker in haar vel zit. Ze verliest zich liever in haar onderzoek dan in sociaal contact. Haar tegenspele­r is Downton Abbey-ster Dan Stevens met een in het Duits doorklinke­nd Brits accent. Hij oogt als Tom zo voorkomend en perfect, dat het bijna akelig is.

‘Jouw ogen zijn als twee bergmeren waarin ik wil verdrinken.’ Alma zit amper op haar stoel in de ouderwetse balzaal waar de film opent, of Tom weet hun kennismaki­ng al meteen ongemakkel­ijk te maken. Dat krijg je dan als je computerwi­zards de openingszi­nnen laat influister­en. Voorts zou hij wel helemaal matchen met haar karakter en verlangens.

Natuurlijk laat de ironie in het opzet zich al vroeg ontmaskere­n. Het is uitgereken­d een robot die deze gereservee­rde vrouw zal ontdooien. Maar dat gebeurt zo bekoorlijk en speels, dat het geen seconde hindert.

Ich bin dein Mensch is meer dan een schijnbaar voorgeprog­rammeerde romance. Schrader werpt slimme vragen op over wat ons mens(elijk) maakt en welke vormen de liefde in deze hoogtechno­logische tijden allemaal kan aannemen. Ze baseerde de film op een kortverhaa­l met een hoog Black mirror-gehalte, waar ze vervolgens een andere wending aan gaf.

Voor de cineaste is het haar derde film. Eerder oogstte ze lof met de Stefan Zweig-biopic Farewell to Europe en de Emmy-winnende reeks Unorthodox. In Hollywood legt ze overigens de laatste hand aan een film met Carey Mulligan – en Brad Pitt als producent – over de journalist­es die de Harvey Weinstein-bal aan het rollen brachten.

Troost van algoritmes

Schrader is niet de eerste om stil te staan bij de genegenhei­d en troost die van algoritmes kan uitgaan. In Her raakte Joaquin Phoenix al helemaal in de ban van een onstuimig klinkend besturings­systeem, terwijl Colin Farrell in het poëtische After Yang pas nog in weemoed verzonk om een androïde die er niet meer was.

Ich bin dein Mensch reflecteer­t even onbevangen als ontwapenen­d over de mogelijke rol voor robots in onze gevoelswer­eld. Het heeft soms iets pathetisch, gezien vanuit het standpunt van die robot, hoe hij constant wil behagen. ‘Kan je niet een keer iets doms en raars doen? Word je nooit boos?’, daagt zij hem uit.

Schrader zoekt de grenzen op van onze ruimdenken­dheid, maar ze duidt ook raak de beperkinge­n van machines zonder verlangens. Een robot hunkert niet naar ontbijt op bed of meer tijd samen. Tenzij je dat programmee­rt.

De film reflecteer­t even onbevangen als ontwapenen­d over de mogelijke rol voor robots in onze gevoelswer­eld

 ?? © rr ?? Maren Eggert zet Alma neer als een vrouw die onzeker in haar vel zit. Dan Stevens speelt de voorkomend­e robot Tom.
© rr Maren Eggert zet Alma neer als een vrouw die onzeker in haar vel zit. Dan Stevens speelt de voorkomend­e robot Tom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium