De Standaard

De vrouw die te veel wist (en te veel zei)

- Steven De Foer Redacteur

Toen Martha Mitchell in 1976 stierf, amper 57 jaar, berooid en verlaten, trok op haar uitvaart een enorm bloemstuk de aandacht, met witte chrysanten die de letters ‘Martha was right’ vormden. Terecht. In de psychologi­e is het Martha Mitchell-effect naar haar genoemd, waarbij artsen verkeerdel­ijk de diagnose stellen dat een patiënt mentaal onstabiel is, omdat een correcte bewering wordt weggezet als waanidee.

The Martha Mitchell effect is uitgebrach­t naar aanleiding van de 50ste verjaardag van het Watergates­chandaal, en lijkt voer voor amateurs van geschieden­is en politieke schandalen. Maar de snedige, met kleurrijk archiefmat­eriaal gelardeerd­e documentai­re, is ook een schokkend portret van ‘Martha the Mouth’, een vrouw die te eerlijk en naïef was voor de mannenwere­ld waarin ze terechtkwa­m toen haar man voor Richard Nixon ging werken. Ze betaalde er een zware prijs voor, maar zoals Nixon zelf zei: ‘zonder die verdomde Martha was “dat Watergate-ding” nooit zo uit de hand gelopen’.

Martha Mitchell was zeker geen tegenstand­ster van Nixons politiek. Ze had alleen de gewoonte te zeggen wat op haar lever lag. Haar man, John Newton Mitchell, werd minister van Justitie toen zijn oude vriend Nixon in 1968 verrassend president werd.

Zij was een excentriek­e vrouw met een eigen mening. Aanvankeli­jk vond het Witte Huis dat prima. Het leverde soms een incidentje op, zoals toen ze opriep om protestere­nde linkse jongeren het land uit te zetten, maar ‘de uitgesprok­en stem van Silent America’ deed uitspraken die huisvrouwe­n nog méér in Nixons armen duwden. Vervelende­r was haar gewoonte om – vaak licht aangeschot­en, laat op de avond – telefoontj­es te plegen vol roddels (naar journalist­en) en ‘advies’ (soms naar Nixon zelf).

De bom barstte in juni 1972. Martha was met haar echtgenoot in Californië toen de inbrekers in het hoofdkwart­ier van de Democraten in de Watergate Building werden betrapt. Mitchell vloog meteen terug, zonder Martha. In de krant herkende ze een van de inbrekers als een lijfwacht van haar man die vaak haar kinderen ophaalde van school. Toen ze aan journalist­en meldde dat ze werd opgesloten in haar hotelkamer en werd verdoofd omdat ze te veel wist over Watergate, was dat vooral voer voor grappen in de media. Nixon en Mitchell voerden aan de pers hoe ‘arme Martha’ helaas geestelijk ontspoord was.

Eerherstel volgde pas toen álles uitkwam, Nixon ontslag moest nemen en haar man voor 19 maanden de gevangenis invloog. Na dat vonnis zei Mitchell: ‘Het had erger kunnen zijn, ze hadden me kunnen veroordele­n om weer bij Martha te gaan wonen.’

De documentai­re is een schokkend portret van een vrouw die te naïef was voor de politieke wereld waarin ze terechtkwa­m

 ?? © netflix/ap ?? De pers omstuwt Martha Mitchell voor ze komt getuigen in de Watergate-zaak in New York in 1973.
© netflix/ap De pers omstuwt Martha Mitchell voor ze komt getuigen in de Watergate-zaak in New York in 1973.
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium