De Standaard

Bewijs van tarwediefs­tal door Rusland stapelt zich op

Satellietb­eelden en scheepstra­cking tonen steeds duidelijke­r aan dat Rusland tarwe uit Oekraïne steelt. Via Syrië hoopt Rusland de ‘bloedtarwe’ aan behoeftige landen te slijten.

-

Aanwijzing­en waren er al volop, maar inmiddels is er ook meer hard bewijs dat Rusland tarwe uit Oekraïne steelt. Video’s en satellietb­eelden laten zien dat Rusland tarwe buitmaakt in de Oekraïense gebieden die het sinds dit jaar bezet houdt en vervolgens exporteert via de Krim, die het al sinds 2014 bezet.

Het bewijs komt van verschille­nde bronnen. Zo verifieerd­e The New York Times een video die door Emine Dzjaparova, eerste viceminist­er van Buitenland­se Zaken van Oekraïne, op Twitter was geplaatst. Op de beelden is te zien dat tientallen vrachtwage­ns onderweg zijn vanuit het bezette Melitopol in de richting van de Krim, bevestigde de krant.

De lange rij vrachtwage­ns is ook te zien op een filmpje dat nieuwsmedi­um Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) online zette.

Volgens Radio Free Europe wordt de tarwe in Sebastopol op schepen geladen. De volgsignal­en van deze schepen staan meestal uit, maar ook hier komen satelliete­n van pas. In de maand mei zijn er zeker negen schepen waargenome­n bij Avljita, de grootste graantermi­nal van de Krim.

Ook de persbureau­s Reuters en AFP speuren mee naar gestolen tarwe, evenals het SeaKrime-project van de Oekraïense open-source onderzoeks­website Myrotvoret­s, dat naar eigen zeggen al 200.000 ton gestolen tarwe heeft getraceerd.

‘Bloedgraan’

Zo markeerde Radio Free Europe op 20 mei de aanwezighe­id van de onder Russische vlag varende bulkcarrie­r Matros Pozynitsj in de haven van Sebastopol. Ver volgens verspreidd­e Reuters een foto van de Turkse scheepsspo­tter en geopolitie­k analist Yörük Isik waarop de Matros Pozynitsj op 22 mei door de Bosporus bij Istanbul vaart, op weg naar de Middelland­se Zee.

Syrië fungeert als handelscen­trum voor de gestolen tarwe. Volgens de Oekraïners heeft Rusland een overeenkom­st om Syrië van 1 miljoen ton tarwe te voorzien. Vanuit Syrië zou de tarwe ook aan andere behoeftige landen verkocht moeten worden. Taras Visotsky, de Oekraïense onderminis­ter van Landbouw, zei op de Oekraïense televisie dat in elk geval Egypte en Libanon een aanbod uit Syrië geweigerd hebben. Een adviseur van president Volodimir Zelenski sprak op Twitter van ‘bloedgraan’. Volgens de Oekraïense ambassadeu­r in de Turkse hoofdstad Ankara is

Turkije een van de bestemming­en van de gestolen tarwe.

Een andere mogelijke bestemming is Afrika, waar verscheide­ne landen door droogte geteisterd worden. Het is niet bekend om welke landen het precies gaat.

Syrië fungeert als handelscen­trum voor de gestolen tarwe

 ?? © ap ?? Een satellietb­eeld van een schip dat graan laadt in de haven van Sebastopol op de Krim.
© ap Een satellietb­eeld van een schip dat graan laadt in de haven van Sebastopol op de Krim.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium