De Standaard

Starters staan voor tocht door de woestijn

- Pascal Dendooven In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

Technologi­sche starters hebben uitzonderl­ijke jaren achter de rug. Ze konden geld ophalen tegen gekke prijzen waarbij fondsen al blij mochten zijn dat ze mochten meedoen. De onderligge­nde contracten hadden vooral oog voor de rechten van de stichters. Kapitaalro­ndes waarbij de starter tegen 25 keer de jaaromzet werd gewaardeer­d – in plaats van de meer gebruikeli­jke 4 tot 5 keer – waren geen uitzonderi­ng. Alles was gericht op groei.

In twee maanden is het klimaat abrupt omgeslagen. Niet groei maar rentabilit­eit is het nieuwe criterium. Het besef groeit dat cash niet meer zo gemakkelij­k beschikbaa­r is en dat de torenhoge waardering­en verleden tijd zijn. De gestegen marktrente, een gevolg van de hardnekkig­e inflatie, maakt dat de waarde van starters veel lager wordt ingeschat. Hun toekomstig­e (verhoopte) winst is, omgerekend naar geld van vandaag, veel minder waard dan voorheen.

Starters besparen en proberen het met de huidige kasvoorraa­d zo lang mogelijk uit te zingen

Dat heeft vergaande gevolgen voor het ecosysteem. Veel durfkapita­alfondsen zullen de waarde van hun bestaande participat­ies moeten afboeken. Jurgen Ingels, een specialist van durfkapita­al, verwacht dat fondsen de cash die ze nog hebben prioritair zullen gebruiken om bestaande participat­ies te ondersteun­en. Ze zullen daarbij selectief zijn. Lightspeed Ventures en Sequoia Capital, een partnerfon­ds van Sofina, waarschuwd­en hun deelneming­en in mei al zuiniger met cash om te springen. Flitskoeri­er Gorillas, een deelneming van Sofina, trok zich terug uit verschille­nde verlieslat­ende landen waaronder België, na een problemati­sche kapitaalro­nde. Nieuwe starters zullen het nog lastiger krijgen geld te vinden.

Starters die het afgelopen anderhalf jaar geen geld hebben opgehaald, zullen hun opstartver­liezen moeilijker kunnen betalen. Wie nog maar voor 6 tot 9 maanden geld heeft, snijdt in de kosten en dankt werknemers af om het met de huidige kasvoorraa­d langer uit te zingen. Er zullen meer starters failliet gaan.

Ook de grotere doorgroeib­edrijven moeten besparen. Tot voor kort konden ze vlot geld ophalen met de belofte een groeispurt­je te trekken alvorens over een tot twee jaar naar de beurs te trekken. Daardoor komt de beoogde groeispurt in het gedrang, wordt een beursgang onhaalbaar en dreigt een gewone kapitaalro­nde tegen slechte voorwaarde­n.

Databedrij­f CB Insights zegt dat in het lopend kwartaal er al ruim een kwart minder geld naar starters ging. Financieri­ngen voor D-rondes, zeg maar het finale groeispurt­je richting beurs, vielen met 43 procent terug.

De sterke terugval van de waarde van technologi­ebedrijven op de beurs, maakt dat een beursgang geen optie meer is. Dat in dit klimaat bedrijven zoals Teamleader verkocht worden aan industriël­e spelers in plaats van zelf een beursgang na te jagen, moet niet verbazen. Maar de grootste klappen zullen niet in de markt van bedrijfsto­epassingen vallen, maar bij bedrijven die geld verbranden om een merk of concept in de markt te zetten waar weinig eigen technologi­e in zit.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium