De Standaard

Belgische aanpak van belastingp­aradijzen nog altijd kaas met gaten

- Stijn Decock

EERLIJKE BELASTINGE­N Het Rekenhof heeft kritiek op de Belgische fiscus voor zijn aanpak van bedrijven die betalingen doen aan belastingp­aradijzen. Het ontbreekt ook aan een eenduidige lijst.

Sinds de schandalen met bedrijven die via belastingp­aradijzen hun belastinge­n tot een minimum beperken, is er werk gemaakt van regelgevin­g om het gebruik van fiscale constructi­es tegen te gaan. Toch is er in België nog werk aan de winkel, zegt het Rekenhof in een rapport. De lijst met belastingp­aradijzen is onduidelij­k en de fiscus controleer­t te weinig de bedrijven die mogelijk frauduleus met belastingp­aradijzen werken.

Het is voor bedrijven niet verboden om zaken te doen met belastingp­aradijzen, zegt het Rekenhof. Wie bijvoorbee­ld een machine naar de Maagdeneil­anden wil uitvoeren, mag dat. Alleen moeten bedrijven het aangeven als ze bedragen boven de 100.000 euro naar die belastingp­aradijzen overmaken.

De fiscus kan dan nagaan of het doel van die overschrij­ving wettelijk en proportion­eel is. Als een winkelkete­n bijvoorbee­ld aan een moeder- of dochterond­erneming in een belastingp­aradijs enorm veel betaalt voor het gebruik van de merknaam, grijpt de fiscus in.

De fiscus maakte het bedrijven ook niet altijd gemakkelij­k: er circuleren liefst drie lijsten met belastingp­aradijzen. Bovendien dateert de laatste aanpassing van die lijsten uit 2016. Daardoor is het voor belastingp­lichtigen niet altijd duidelijk of een land al dan niet een belastingp­aradijs is en of ze een transactie met dat land moeten aangeven.

Dat er geen eenduidige lijst van belastingp­aradijzen bestaat, is volgens fiscaal expert Michel Maus (UGent) niet typisch een Belgische tekortkomi­ng. ‘Het ligt politiek gevoelig. Ook in de Europese Unie is er geen duidelijke lijst. Luxemburg werd ooit bestempeld als een belastingp­aradijs, maar de EU vond het niet kunnen dat een EU-land op een dergelijke lijst zou staan. Gevolg: Luxemburg werd van de lijst afgehaald.’

Meerwaarde­belasting

Maus vindt dat de EU een grote verantwoor­delijkheid draagt voor het uitblijven van zo’n lijst. Maar het is ook moeilijk om precies te definiëren wat een belastingp­aradijs is. ‘Bijna ieder land heeft nog fiscale oases. In België is dat het ontbreken van een meerwaarde­belasting op de verkoop van aandelen.’

Het Rekenhof heeft ook vragen bij de bedrijven die de fiscus eruit pikt voor een grondige controle. Hij checkt vooral bedrijven die hun betalingen aan belastingp­aradijzen melden. De fiscus zou zich daarentege­n – met behulp van risicoprof­ielen bijvoorbee­ld – beter richten op de bedrijven die zaken doen met belastingp­aradijzen en dat nu niet aangeven.

 ?? © afp ?? Protestact­ie van Oxfam tegen belastingp­aradijzen in 2017.
© afp Protestact­ie van Oxfam tegen belastingp­aradijzen in 2017.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium