De Standaard

Geld genoeg, maar betalen lukt niet

Rusland kan zijn schuldeise­rs niet langer betalen. De regering heeft geld genoeg, maar de sancties maken internatio­nale transactie­s onmogelijk.

- Ruben Mooijman

Is Rusland nu failliet?

Als een land zijn financiële verplichti­ngen tegenover de schuldeise­rs niet langer nakomt, wordt het bestempeld als wanbetaler. Die situatie is te vergelijke­n met een faillissem­ent, hoewel er geen rechtbank of vonnis aan te pas komt. De huidige situatie van Rusland is in die zin uniek dat het land geld genoeg heeft om aan zijn verplichti­ngen te voldoen, en ook alles in het werk stelt om dat voor elkaar te krijgen. Dat het niet lukt, komt door de sancties die het Westen heeft opgelegd. Rusland heeft de nodige roebels overgemaak­t aan de betaalinst­elling National Settlement Depository (NSD), bevestigde de regering vrijdag. De obligatieh­ouders zouden het geld in westerse valuta kunnen omwisselen en op hun eigen bankrekeni­ng kunnen overschrij­ven, suggereerd­e het ministerie in een mededeling. Maar de NSD werd op 3 juni door de Europese Unie op de sanctielij­st geplaatst. Er mogen met deze instelling geen transactie­s meer plaatsvind­en. Ook Amerikaans­e financiële instelling­en is het verboden om geld van de Russische staat te ontvangen. Rusland bevindt zich dus in de onmogelijk­heid om aan zijn verplichti­ngen te voldoen. Het Kremlin ontkende gisteren dat het in gebreke zou blijven. ‘Dat beleggers hun geld niet kregen, ligt niet aan ons.’

Krijgt de Russische staat de stempel ‘default’?

Als landen hun schuld of rente niet langer betalen, veranderen kredietbeo­ordelingsb­ureaus zoals Moody’s of Standard & Poor’s hun rating meestal in ‘D’, wat staat voor default of bankroet. Maar in het licht van de sancties hebben deze bureaus hun rating voor Rusland opgeschort. Zij beoordelen de Russische kredietwaa­rdigheid niet langer, omdat hun inschattin­g zinloos is geworden door het stilvallen van de handel in Russische obligaties.

Krijgen beleggers wel geld als ze verzekerd zijn tegen wanbetalin­g?

Dat is nog niet duidelijk. Of de verzekerin­gen recht geven op een uitbetalin­g, wordt beslist door een comité met afgevaardi­gden uit de financiële wereld. Dat comité besliste eerder deze maand dat de Russische situatie als een ‘kredietinc­ident’ te bestempele­n valt. Over verdere consequent­ies is nog geen beslissing genomen, omdat de sancties een normale afwikkelin­g verhindere­n.

Wat zijn de gevolgen van de huidige situatie?

Wie Russische obligaties bezit, moet er rekening mee houden dat de belegging zo goed als waardeloos is geworden. Een verrassing is dat niet. Al sinds de inval en de sancties zijn rentebetal­ingen en aflossinge­n onzeker geworden. Blackrock, de grootste vermogensb­eheerder ter wereld, moest in maart 17 miljard dollar minwaarden boeken op zijn Russische belegginge­n. Ook fondsen voor particulie­ren, zoals KBC Bonds Emerging Europe, hebben een beperkte hoeveelhei­d Russische obligaties in portefeuil­le. Schuldeise­rs kunnen proberen via juridische weg een gedeelteli­jke betaling te krijgen. Daarbij is belangrijk wat contractue­el bepaald is bij de uitgifte van de obligaties, bijvoorbee­ld de periode waarin claims geldig blijven, en welk rechtsstel­sel gebruikt wordt bij conflicten. Maar de pariastatu­s van Rusland maakt actie er niet eenvoudige­r op.

Voor Rusland is de toegang tot de internatio­nale kapitaalma­rkten al sinds de inval afgesneden. In de huidige omstandigh­eden is niemand bereid geld aan de Russen te lenen. Voor de Russische staat is dat niet onoverkome­lijk. Dankzij de hoge olie- en gasprijzen heeft de staat geen gebrek aan inkomsten. Voor Russische bedrijven betekent het dat ze voor de financieri­ng van investerin­gen zijn aangewezen op de binnenland­se kapitaalma­rkt.

Is Rusland al eerder failliet gegaan?

Rusland heeft de afgelopen decennia al herhaaldel­ijk op het randje van het bankroet gebalancee­rd. Vaak wordt verwezen naar 1918, de laatste keer dat het land moedwillig in wanbetalin­g ging. De bolsjewiek­en die via de Russische revolutie de macht hadden gegrepen, weigerden toen schulden te betalen die onder de tsaar waren aangegaan. Hun argument was dat geldschiet­ers wisten dat ze een risico liepen, omdat ze ook bij de mislukte revolutie van 1905 al kop van Jut waren. Uitgedrukt in geld van nu moesten obligatieh­ouders toen zo’n 500 miljard dollar als verloren beschouwen.

Toen de Sovjet-Unie in 1991 ophield te bestaan, ontstond er onduidelij­kheid over de schulden die het niet langer bestaande land had aangegaan. De overblijve­nde rompstaat, de Russische Federatie, nam de schulden grotendeel­s over. Maar de schuldeise­rs moesten wel langer op hun geld wachten dan aanvankeli­jk met de Sovjets was afgesproke­n.

Zeven jaar later brak de roebelcris­is uit, waarbij de Russische munt een groot deel van zijn waarde verloor. De overheid besliste om de schulden in roebel niet terug te betalen, waardoor sommige Russische banken ten onder gingen. Schulden in buitenland­se valuta werden wel terugbetaa­ld, maar later dan afgesproke­n.

Ageas,

 ?? Olga Maltseva/afp ?? Wie in Russische obligaties belegde, is na de aanvalsoor­log van president Poetin tegen Oekraïne zijn geld zo goed als kwijt. ©
Olga Maltseva/afp Wie in Russische obligaties belegde, is na de aanvalsoor­log van president Poetin tegen Oekraïne zijn geld zo goed als kwijt. ©

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium