De Standaard

Op momenten van verrukking is alles mogelijk

- Hendrik Vos Hendrik Vos doceert Europese studies aan de UGent. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

In december 1989 kwamen de Europese leiders bijeen in Straatsbur­g. Duits kanselier Helmut Kohl legde in het Palais Rohan zijn plan op tafel om Oosten West-Duitsland te herenigen. De Nederlands­e minister-president Ruud Lubbers protesteer­de: een groot Duitsland vond hij op geschiedku­ndige gronden nogal gevaarlijk. Kohl werd woest en omdat hij niet aan vergeten of vergeven deed, kwam het met de Nederlande­r nooit meer goed. In hun diepste binnenste luisterden de andere leiders wantrouwig naar Kohl, maar in tegenstell­ing tot Lubbers lieten ze uitschijne­n dat ze het een prima plan vonden.

Een maand na de val van de Muur was het continent in extase. Het zou lomp zijn om de pret te bederven. Bovendien dacht iedereen stiekem dat Kohls plan zou mislukken. Oost-Duitsland lag nog letterlijk achter de prikkeldra­ad. De economie en de politiek waren totaal anders georganise­erd en de welvaartsv­erschillen gigantisch. Het zou vast meerdere decennia vragen om van beide Duitslande­n één land te maken. Dat bleek een vergissing: nog geen jaar later was de hereniging voltrokken. Daarmee was ook Europa uitgebreid. De wereld stond er verward en tegelijk bewonderen­d naar te kijken.

Als de geschieden­is versnelt, draait iedereen op peppillen. OostEurope­se landen werden in die periode in vliegende vaart hervormd. Niet alle komma’s raakten op de juiste plek, maar er deed zich in geen tijd een krankzinni­g ingrijpend­e omwentelin­g voor, van communisti­sche eenpartijs­taten naar liberale marktecono­mieën. Op momenten van verrukking is alles mogelijk.

In Hongarije trok Viktor Orban enthousias­t aan de kar. De leiders uit de oude lidstaten waren in een fuik geraakt. Ze stonden tijdens de rit zo driftig te applaudiss­eren, dat het onmogelijk was om de finishlijn nog naar achteren te schuiven. Vijftien jaar nadat het IJzeren Gordijn was gescheurd, was het aantal lidstaten van de Unie verdubbeld.

Nu is ook Oekraïne officieel kandidaat om toe te treden. Commissiev­oorzitter Ursula von der Leyen verschijnt geregeld in een geel-blauwe tenue en Europese leiders stappen bij toerbeurt op de trein naar Kiev om hun sympathiek­e vriend Volodimir Zelenski een hart onder de riem te steken en van kogels en kanonnen te voorzien. Vorige week suggereerd­e doorgewint­erd Europakenn­er Bernard Bulcke dat Oekraïne het pad van Turkije opgaat en dat volwaardig lidmaatsch­ap niet aan de orde is (DS 21 juni). Misschien heeft hij gelijk. Met de pompeuze plannen en projecten die Europa nooit heeft uitgevoerd, kun je de baan van Brussel tot in Tokio plaveien.

Maar Oekraïne is toch wat anders dan Turkije. De publieke opinie keek altijd scheef naar Turkse toetreding en nog nooit heeft een Commissiev­oorzitter zich in de Turkse

Als landen het gevoel krijgen dat ze aan het lijntje gehouden worden, zijn Russen of Chinezen gauw bereid om zaken te doen

vlag verkleed. En vooral: Ankara trok er na de start van de onderhande­lingen zelf de stekker uit door exact het tegenoverg­estelde te doen van wat de Unie vroeg. Met Oekraïne kan dat anders lopen. Als de gevechten ophouden en het land de Europese aanbevelin­gen overneemt, wie zal dan durven te zeggen dat het kandidaat-lidmaatsch­ap bij nader inzien op een misverstan­d berust?

Meer dan vroeger is er ook het besef dat het niet-nakomen van beloftes tot instabilit­eit leidt en dat de rest van de wereld klaarstaat om het vacuüm te vullen. Als landen het gevoel krijgen dat ze aan het lijntje worden gehouden, zijn Russen of Chinezen gauw bereid om zaken te doen, een investerin­g te regelen of het land desnoods te ‘bevrijden’.

Het valt dus nog te bezien of dat Oekraïense lidmaatsch­ap op de lange baan belandt. De Unie houdt er maar beter rekening mee dat het machtscent­rum straks oostwaarts verschuift en dat de landbouwpo­litiek en de geldstrome­n grondig herbekeken moeten worden. Belangrijk­st is om de sokkel te verstevige­n waarop de Unie rust. Lidstaten pakken uitdaginge­n aan door in overleg naar oplossinge­n te zoeken, in het besef dat er geen groot gelijk bestaat. Tussen en binnen de landen is er een grote diversitei­t in opinies, belangen en gevoelighe­den. Die worden gerespecte­erd. Elk standpunt kan aan bod komen, beslissing­en zijn compromiss­en en bij geschillen oordelen neutrale rechters. Dat respect voor de rechtsstaa­t zit in de vezels van de Unie. De voorbije jaren zagen we dat het haar niet lukt om overtredin­gen in sommige lidstaten trefzeker te bestraffen.

Nu de geschieden­is kantelt, moet die fout uit het systeem verdwijnen. Saboteurs zijn op hun gevaarlijk­st als ze van binnenuit werken. Wie met autoritair gedrag het DNA van de Unie beschadigt, moet kordaat kunnen worden teruggeflo­ten. Het gaat hier om zelfbehoud. Of Oekraïne op dat vlak ooit bedreigend zal zijn, weet niemand. Zelenski is vast een jofele vent, maar dat was Orban twintig jaar geleden ook.

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium