De Standaard

Sociaal energietar­ief verlengen? Denk eerst eens na

- Ive Marx Ive Marx is hoogleraar (UAntwerpen) en doceert vooral in de opleiding sociaal-economisch­e wetenschap­pen. Zijn column verschijnt tweewekeli­jks op dinsdag.

Als het van Groen afhangt, wordt het sociaal energietar­ief permanent. De andere regeringsp­artijen zijn nog niet mee, en maar goed ook. Het voorstel zou vele honderden miljoenen euro per jaar kosten, in een land waar nauwelijks nog budgettair­e ruimte is. Zoiets beslis je niet zomaar.

Voor dat sociaal energietar­ief valt zeker iets te zeggen. Het helpt mensen die het al niet breed hebben in tijden van dure energie. Dat is goed, toch als crisismaat­regel. Groen wil die sociale tarieven onbeperkt verlengen. De partij zet dat merkwaardi­g genoeg in de markt als een koopkracht­maatregel. De ecologiste­n zouden het ook kunnen verkopen als iets dat de energietra­nsitie kan helpen te realiseren. Want we kunnen de planeet maar redden als we vervuilend­e fossiele energie veel duurder maken. Maar dat is alleen politiek haalbaar en fair als er een buffer komt voor mensen met lagere inkomens, zoals

Wim Van Lancker en

Adeline Otto terecht aanvoeren in hun boek Waarom gele hesjes niet met bakfietsen rijden.

Een sociaal energietar­ief kan daarbij helpen. Het probleem is dat je mensen daarmee de prikkel ontneemt om energiebew­uster te leven, woningen beter te isoleren en die anders te gaan verwarmen. Een sociaal energietar­ief is alleen zinvol in een goed doordacht pakket van maatregele­n die mensen de juiste prikkels en ondersteun­ing geven om milieuvrie­ndelijker te leven en wonen.

Dat is niet het enige probleem. Het sociaal energietar­ief is opgehangen aan de verhoogde tegemoetko­ming in de gezondheid­szorg. Die kwam er om mensen te beschermen tegen hoge gezondheid­skosten, niet tegen hoge energiepri­jzen. Zo komen mensen met een zware handicap of een kind met een handicap in aanmerking, welk inkomen ze ook hebben. Voor een energiemaa­tregel is dat niet zo logisch. Omgekeerd zijn er statuten die niet in aanmerking komen, hoewel dat voor hen wel logisch zou zijn.

Gelukkig komen ook mensen met een laag inkomen in aanmerking, zelfs als ze werken. Dat is een uitstekend principe. Werkende mensen hebben het vaak ook moeilijk. Dat is het soort herverdeli­ng waar we naartoe moeten. Maar dan moeten we het goed doen. We hebben nu geen flauw idee wie die rechthebbe­nden met een te laag inkomen zijn. We weten wel dat veel zelfstandi­gen vaak onrealisti­sch lage inkomens aangeven. Ik heb eens samen met collega Jeroen Horemans het inkomen van zelfstandi­gen vergeleken met hun levensstan­daard. Dat zijn twee verschille­nde realiteite­n. Een laag inkomen betekent bij zelfstandi­gen niet steeds een lage levensstan­daard.

Toen de Vlaamse regering overwoog de jobbonus aan zelfstandi­gen te geven, bleek een op de drie van hen in aanmerking te komen voor het volle bedrag, tegenover een op de vijftig werknemers. De regering heeft dat wijselijk niet gedaan. We weten trouwens ook nog steeds niet of de sociale toeslagen in het groeipakke­t helemaal goed terechtkom­en.

Ik wil zelfstandi­gen niet viseren – ook onder hen bestaat armoede – maar we moeten zulke zaken grondig uitzoeken. In een crisis moet je snel handelen en kun je een bepaalde foutenmarg­e tolereren. Voor een permanente, dure maatregel mogen de eisen hoger liggen. Komen voordelen voor lage inkomens wel voldoende terecht bij mensen die ze echt nodig hebben? En omgekeerd, krijgt iedereen die ze nodig heeft ze ook daadwerkel­ijk? Uit recent onderzoek van collega’s blijkt dat veel mensen die in principe recht hebben op de verhoogde tegemoetko­ming dat recht niet opnemen. Het zou zelfs om

40 tot 50 procent gaan. Mogelijk kennen ze de regeling niet, en zien ze op tegen de bureaucrat­ische rompslomp. Vermoedeli­jk zijn dat vaak de mensen die hulp net het meest kunnen gebruiken.

De laatste bedenking: het sociale energietar­ief is nu alles of niets. Opnieuw, in een crisis moet je snel handelen en dan hou je het simpel. Maar als permanente maatregel is het niet optimaal. Je hebt verfijning nodig, meer gedifferen­tieerde tarieven, bijvoorbee­ld voor groene en andere stroom. Je differenti­eert ook beter meer naar inkomen en consumptie. Kwestie van mensen te stimuleren om energiebew­ust te leven en om geen promotieva­l van formaat te scheppen. Want ja, zodra mensen net iets te veel werken of verdienen verliezen ze nu alles: hun verhoogde tegemoetko­ming én hun sociaal energietar­ief. Dat soort zaken kunnen we ons echt niet permittere­n.

Kortom, voorstelle­n met zulke verregaand­e repercussi­es beslis je niet zomaar. Daar denk je het best eerst eens goed over na, op basis van feiten. Een deugdelijk bestuur dat zorgvuldig omspringt met belastingg­eld, zou daar echt geen electorale markt voor zijn in dit land?

Komen voordelen voor lage inkomens wel voldoende terecht bij mensen die ze echt nodig hebben?

 ?? ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium