De Standaard

kreten & gefluister

- (Met bijdragen van Jan-Frederik Abbeloos)

Open

De Brusselse liberalen trekken in 2024 naar de kiezer als open.brussels. Zo klonk het zondag op een zomercongr­es van de liberalen. De Brusselse VLD wil naar eigen zeggen de deuren nog meer opengooien en kiest daarom voor de nieuwe naam, aldus de kopman, huidig Brussels minister Sven Gatz.

Niet zo open?

De aankondigi­ng van de naamsveran­dering lokte een verbolgen reactie uit van Vlaams Parlements­lid Els Ampe. ‘Stomverbaa­sd dat Gatz een naamsveran­dering aankondigt van Open VLD in Brussel. Is niet ter discussie/stemming voorgelegd aan Open VLD-leden op congres waar ik aanwezig was vandaag. Ledendemoc­ratie?’, tweette Ampe, die meteen aangaf kandidaat te zullen zijn voor 2024, als het van haar afhangt op een Open VLD-lijst.

Op een kier

Gisteren corrigeerd­en zowel de woordvoerd­er van nationaal partijvoor­zitter Egbert Lachaert als Gatz zelf tegenover nieuwssite Bruzz dat het om een werktitel gaat.

‘Deze werknaam zal nog besproken worden op het congres van 2023’, verduideli­jkte Gatz’ woordvoers­ter Eva Vanhengel aan persagents­chap

Belga. ‘Open.brussels wordt al meer dan een jaar gebruikt in de communicat­ie van de Brusselse afdeling.’

‘We vinden het geen probleem dat deze werktitel gebruikt wordt om de lijsten samen met de MR voor te bereiden’, klinkt het bij de woordvoerd­er van Lachaert.

Punt

Open VLD zou niet de eerste Brusselse partij zijn die een andere naam kiest dan de nationale afdeling. In 2019 trok one.brussels, een afsplitsin­g van de socialisti­sche partij Vooruit, met een aparte gewestnaam naar de kiezer. Opvallend, de typografie van open.brussels lijkt wel erg op die van one.brussels, beide met kleine letters en een punt.

55

Oranje taart vandaag, want Hilde Crevits wordt 55 jaar oud en, opvallende­r, ze is al precies vijftien jaar lang onafgebrok­en Vlaams minister, met portefeuil­les als Openbare Werken, Energie, Leefmilieu, Natuur, Mobiliteit, Onderwijs, Werk, Economie, Sociale Economie, Innovatie, Landbouw, Welzijn, Volksgezon­dheid en Gezin. Een Vlaamse regering op zich, bijna.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium